Влез

Защо да се доверим на Личен финансов консултант?

Защо да се доверим на Личен финансов консултант? - 5.0 out of 5 based on 8 votes

   Stoyne-Vasilev-new-photoДнес на гости ми е Стойне Василев – познат вероятно на повечето от читателите, които се интересуват от лични финанси и собствен бизнес, като Бат`Тони от www.battony.com. Следя блога му почти от самото начало и от там получавам полезни съвети и вдъхновение за голяма част от статиите в www.zdravduh.com.  Препоръчвам сайта му и на вас, ако искате да научите ценни уроци за финансовата свобода, докато се забавлявате.

Впечатляваща е и кариерата на Стойне, който има повече от 9 години опит във финансовата сфера и по-конкретно в банковото кредитиране, одита на финансови институции и управление на риска в едни от най-големите международни компании. В момента той работи като Главен вътрешен одитор в най-голямата и най-старата застрахователна компания в България.

Ако всичко това ви звучи прекалено сериозно – не се притеснявайте, ледовете се топят веднага, когато прочетете някоя от неговите увлекателни и написани на достъпен език статии. Стойне се е заел с амбициозната задача да представи финансите като една по-лека материя, разбираема за всеки.

Точно затова той е решен да развие един новаторски проект, а именно да практикува професията Личен финансов консултант /ЛФК/. Аз силно вярвам в неговото начинание, понеже бих си спестила много неприятности, ако имах възможността да се посъветвам с незвисим експерт, когато вземах важните решения в живота си. Затова го поканих днес в блога ми - да ни разкаже повече за нуждата от ЛФК в България.

- Здравей, Тони. Благодаря, че прие поканата ми. Би ли разяснил на читателите на блога какво е Личен финансов консултант и защо ни е нужен.

   - Здравей, Теди. Аз също ти благодаря за поканата и възможността да разкажа на твоите читатели за новия ми проект. Професията Личен финансов консултант е сравнително нова за България и тепърва ще се развива. Ако трябва да я опиша с няколко думи – това е човек със задълбочени знания във финансовата сфера, който ви помага да управлявате по-добре парите си и да постигнете целите си, които могат да бъдат от покупка на автомобил до по-ранно пенсиониране.

  Личният финансов консултант, освен съветник е и личен треньор, който открива пред вас, стъпка по стъпка, един нов свят – този на финансите. Разказва ви за основните принципи при управлението на парите, стойността им във времето, за паричните потоци, какво представлява годишния процент на разходите по кредити и много други. Той трябва да е независим, за разлика от другите финансови консултанти, които са прикрити застрахователни или инвестиционни агенти и служители и ще се опитат да ви продадат продуктите на компанията, за която работят.

  Защо ви е нужен ЛФК? Не е тайна за никого, че финансовата грамотност в България е на доста ниско ниво, като причините са комплексни. Най-важната сред тях е, че за личните финанси не се говори и не се преподават в училище и в университетите. За родителите, темата също е табу. Те предават на техните деца грешни и остарели разбирания за парите и тяхното управление. Друга съществена причина е, че българинът разбира от всичко (включително от лични финанси) и не иска никой да му дава акъл.

  Резултатите са видими от всички и изобщо не са оптимистични. Вчера четох, че според националната статистика 65% от българите не могат да посрещнат неочаквани разходи, като например спешна операция, ремонт на протеклия покрив или смяна на печка и хладилник. Друга негативна тенденция е, че много хора  живеят над стандарта си и купуват скъпи жилища и коли, които не могат да си позволят и теглят кредити, които след време също не могат да връщат.

  Именно, тук виждам нуждата от ЛФК – да съветва хората как да управляват по-добре парите си и да решат финансовите си проблеми.

  - Разкажи ни повече за традицията на тази професия в чужбина. Защо според теб в България още не е популярна?

  През 1969 година, един човек имал мечта - организация от добре обучени, квалифицирани и всеотдайни професионалисти, които да „помагат на обикновените хора да се научат как да харчат, да спестяват, да инвестират, да се застраховат и да планират разумно бъдещето си, за да постигнат финансова независимост”. Този човек бил Лорън Дънтън.

  Неговата революция стартирала през същата година с една среща на летище „О‘ Хара“ в Чикаго, на която присъствали точно 13 души. Тези хора били главно застрахователни агенти. Някои от тях спечелили доверието на своите клиенти, които започнали да им задават въпроси, свързани със семейните финанси. В един момент, обаче, те се почувствали неподготвени да отговарят на тях и това бил първоначалният мотив да се съберат и да обсъдят въпроса какво им е необходимо, за да могат те по-пълно да отговарят на нуждите на своите клиенти. От тази среща се родило Общество за етично финансово консултиране, което през 1982 година прераснало в организация (CFP® Board), която днес предлага най-популярния сертификат за лични финансови консултанти - Certified Financial Planner.

  В САЩ и Западна Европа професията се радва на голяма популярност. Пример за това е, че над 80% от кредитополучателите там ползват услугите на Личен финансов консултант. У нас професията е сравнително нова и все още е „неосъзната необходимост”, както казва един приятел, но бързо се развива. Вече имам доста запитвания, както и няколко лични срещи с клиенти. Моята мечта за България е същата както на г-н Дънтън.

  - За кого са предназначени услугите ти – за частни лица, за бизнеса?

  От моите услуги могат да се възползват всички хора, независимо от тяхното финансово състояние, които искат да управляват по-добре парите си. Мит е, че от съветите на Личния финансов консултант са насочени само към богатите. Напротив, хората с по-ниски доходи също имат нужда от такъв специалист, за да се научат по-добре да управляват парите си и да избегнат финансови проблеми, които могат да са критични.

  Стартирането на собствен бизнес или предлагането на консултации в свободното време, е естествено събитие в живота на всеки човек. С натрупването на знания и умения ние се превръщаме в експерти, и близките ни започват да ни търсят за съвети в определена област. Защо да не превърнем тези съвети в основен или допълнителен източник на доходи? Ако вече имате личен финансов консултант няма да се откажете от услугите му само, защото сте започнали бизнес, нали? Даже неговите съвети стават още по-важни, за да се научите как да разделяте личните от фирмените пари, какво да направите с печалбата на фирмата и други.

  Да, собствениците на фирми имат счетоводители и финансисти, но те не се бъркат в личните им финанси и не биха им дали съвет как да си харчат парите. Тук, ролята на Личния финансов консултант е да направи връзката между финансовите цели на бизнеса и личните цели на собственика. При наличие на експертни познания, консултанта може да помага на клиента си и при стартирането на бизнеса, докато той се разрасне и бъдат наети специалисти по бизнес развитие.

- Какво да очакваме от една финансова консултация. Как протича?

  По телефона или по имейла се уговаряме с клиента да се видим в удобно за него време и място. Тя е напълно безплатна и не ангажира нито една от страните. На този разговор, заедно с клиента определяме неговото финансово състояние и дали той има нужда от помощ при управлението на личните си финанси.

  На следващия етап се определят неговите цели, като с различни допълнителни въпроси те се изглаждат, за да станат ясни, реалистични, разумни и най-вече постижими.  А тези цели могат да са от купуване на жилище, почивка в Гърция до строеж на вила в някое живописно място. Личния финансов консултант ви превежда стъпка по стъпка през целия процес при осъществяването на тези цели:

  - Анализ на текущото финансово състояние и нетното богатство.

  - Изготвяне на финансов план за постигане на тези цели.

  - Определяне на срок за постигане на целите.

  - Конкретни действия и начини (спестяване, кредит и други) за постигане на предначертаните цели.

  Целите могат да се постигнат най-общо чрез спестяване, допълнителни доходи от странична дейност или инвестиции, които ви носят определена доходност. Консултанта ще ви предложи най-добрия вариант за вас и ще ви посочи пътя, по който да вървите.

  Освен финансово планиране, предлагам и консултации в областта на данъчното оптимизиране, планирането на образованието, пенсионното, застрахователното и инвестиционното планиране.

- Защо клиентите ти да предпочетат теб пред други експерти от банкови и финансови институции?

  Защото им предлагам нещо, което нито един агент или служител на банка или друга финансова институция не може да им предложи – независимост и обещанието, че ще работя само за техните интереси и за увеличаване на тяхното богатство. Останалите консултанти (банкови, застрахователни и инвестиционни) защитават само интересите на институцията, за която работят. Дори застрахователните брокери, които по презумпция са представители на клиентите, ви предлагат тези застраховки, по които получават най-високи комисионни, а не тези, които са най-изгодни за вас.

  Примерите са доста, но помислете за миг – Колко пари (и нерви) бихте спестили на година, ако винаги избирахте най-изгодния финансов продукт за вас? А, сега си представете, че има такъв специалист със солиден опит във финансовата сфера, който винаги ви изслушва, записва си, прави проучване в морето от продукти на финансовите институции и накрая ви предлага най-доброто решение за вас.

 - Как ще ни помогнеш да се ограмотим, за да управляваме по-добре личните си финанси? Какви платени и безплатни материали и консултации /лекции/ предлагаш?

  Аз от много време помагам на моите близки и приятели в различни ситуации, които изискват задълбочени познания в сферата финансите. Моята максима винаги е била “Да говорим за финансите открито и напълно непринудено, защото те така или иначе са част от ежедневието ни”. Именно желанието ми да помагам на хората да управляват по-добре парите и бизнеса си беше причината да стартирам моите онлайн проекти.

  Във Финансовите съвети на Бат’ Тони, освен многото безплатни статии по темата, стартирах онлайн курс „Пътят към финансовата свобода“, който има вече 4 урока. Той е серия от уроци в три области – Лични финанси, Собствен бизнес и Мениджмънт.  В този курс съм се опитал да представя всички стъпки, през които трябва да премине всеки човек, който иска да управлява по-добре парите си, себе си и екипа си и да създаде една велика компания, която предлага страхотни стоки или услуга. Постарал съм се информацията да е поднесена максимално достъпно и с доста практически примери, които илюстрират съответните стъпки.

  Идеята е сайтът Личен финансов консултант да е максимално полезен за всички хора, които искат да управляват по-добре парите си, независимо от тяхното финансово състояние. В него ще публикувам минимум по една безплатна статия или консултация на седмица в една от основните области на финансовото планиране.

  Планирам също да има много полезна безплатна информация за управлението на вашите пари като:

 • Нови услуги, предлагани от банки и други финансови институции.
 • Кредитни и депозитни калкулатори.
 • Инструменти за управление на личния и семейния бюджет
 • Безплатни книги за личните финанси

  За пръв път ще споделя с твоите читатели нещо, което е още в проект – планирам издаването на безплатна електронна мини-книжка с работно заглавие „Как да се предпазим от финансови измами и злоупотреби”. Тя ще съдържа описание на много от познатите схеми и трикове, които предлагат недобросъвестни финансови „експерти” и институции. Също така, в нея ще намерите съвети как да получите и да се ориентирате в информацията (често пъти подвеждаща) за различните финансови продукти, които ползвате почти ежедневно.

- Благодаря за това интервю.

 А вие следете с внимание ценните безплатни ресурси на новия сайт на Стойне Василев - www.finansovkonsultant.com.

   Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

  Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наВторник, 11 Февруари 2014 09:05

3 коментари

 • септемврийски празници Европа
  септемврийски празници Европа Вторник, 23 Юли 2013 13:03 Връзка на коментара

  Удивително е как целите могат да се постигнат най-общо чрез спестяване, допълнителни доходи от странична дейност или инвестиции, които ни носят определена доходност. Консултанта ще ни предложи най-добрия вариант за нас и ще ни посочи пътя, по който да вървим.В днешно време като че ли имаме все повече нужда от подобни консултанти, на пазара има какво ли не и насладата да се сдобием с нещо ново в домът ни може да ни попречи на важните цели,които искаме да постигнем.Благодаря за хубавата статия/.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 11 Януари 2013 10:38 Връзка на коментара

  Адо, естествено сред застрахователните консултанти има и доста свестни, като теб, които предлагат най-доброто на клиента.

  Това е един вид мислене в перспектива. Ако предложиш най-качествената услуга на някого, той ще го осъзнае и всяка година ще се връща при теб, за да поднови полецата си. Така печелят всички.

  Все пак истина е, че не всички са толкова далновидни и честни. Затова има нужда от ЛФК !

  Вярно е, че българинът не обича да получава акъл, но истината е, че обикновено успелите хора обичат да се развиват. А какво по-хубаво от един широкоскроен и богат клиент?

  Отново ти благодаря за смисления коментар!

 • Adnan Rasim
  Adnan Rasim Четвъртък, 10 Януари 2013 12:48 Връзка на коментара

  Преди да забравя, относно застрахователните агенти/брокери Тони донякъде е прав. Предимно предлагаме услугите, които ни носят по-големи комисионни, но има и друго нещо. Човека отсреща, ако няма възможности за скъпи услуги, ние сме задължени да му предложим алтернатива, дори и да не ни носи комисионна. Също като ЛФК, така и застрахователните брокери са загрижени за клиентите си, поне аз съм.

  Да мина на твоята тема. Уважавам професията ти като ЛФК и също гледам позитивно в тази сфера. Тази професия, както каза и ти, тепърва ще се развива в България, но аз не смятам, че няма да стане толкова бързо. Причината е, че както каза и ти, нашият народ разбира от всичко.

  Много хора нямат представа как да спестяват и инвестират приходите си. И най-вече не знаят как да определят бюджета си, чрез и със какво.

  Просто радко са хората, които са отворени към критики и се радват, когато получат съвет от някой по компетентен човек.

  Рядко са хората, които се стремят към развитие, сякаш нямат смелостта да се издигнат на по високо, от страх, че ще паднат някой де. Може би това е причината, много хора да не гледат, сериозно към тази област.

  Разбира се, това е само моята гледна точка.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics