Влез

За добрите и лошите лични и бизнес качества

За добрите и лошите лични и бизнес качества - 5.0 out of 5 based on 6 votes

biznes-cennostiБаланс между личните и бизнес ценностите / Снимка: www.blog.upmo.com Качествата, които претежават финансово успешните хора са много. За тях стана въпрос в отделна статиярешителност, склонност към риск, вяра в себе си, силен дух, добре-развита интуиция, нестандартно мислене, лидерски и социални умения, постоянство, стремеж към развитие. Всички това е важно, но има ли още нещо, което може по-бързо да ни издигне до върха? Къде се крие ключът към безпрепятственото израстване? На кой тип характери им е по-лесно да успеят? По мое мнение има един трудно доловим момент, който убягва на мнозина.

 Но нека разгледаме какво стои зад всеки един успех, бизнес или личен - на първо място това са правилно поставените цели, подплатени с усилена работа, постоянство и твърда увереност в собствените възможности. Ако се придържаме към всичко това как могат да се объркат нещата? Порди форсмажор, катаклизми, лош късмет? Не само. Истината е, че понякога част от така наречените добри качества в личен план могат да попречат на бизнеса и обратното - положителните бизнес качества да са в ущърб на личното щастие. Какво имам предвид?

  Нека да изясним кои черти от характера приемаме за добри.

 На първо място не мога да не поставя състраданието. Това да можеш да разбереш другия и да поставиш неговия интерес над своя, за да му помогнеш. Предполагам, че никой няма да спори, че това е много ценна човешка добродетел.

  Но да видим сега как стоят нещата, когато става въпрос за бизнес. Имах познат, който държеше скромно заведение. Той се отнасяше добре към персонала си, което според мен е доста похвално т.е. състраданието не му беше чуждо. Затова, когато една от служителките му - готвачка в кухнята, я сполетя лично нещастие, той се опита да й помогне, както може. Беше починал мъжът й, което си е огромна трагедия.

  Шефът видя, че тя е разсеяна и се чувства зле и й каза, че ще я освободи за няколко дена да се съвземе. Жената, обаче го помоли да идва на работа, понеже сама в къщи ще се побърка, освен това й трябват пари, а няма право на платен отпуск вече. Той неохотно се съгласи, за да не я кара да се чувства зле. Какво се случи после - готвачката, която явно не е била на себе си, подпали кухнята на заведението. Това почти го доведе до фалит и до ден днешен бизнесът на моя познат не може да се съвземе. 

  Остава въпросът - добро ли е състраданието като бизнес качество или не? Редно ли е да поставиш правилата над отделната личност? 

  Сега да видим друго положително качество - съобразяването с околните, с тяхното мнение, настроение и възгледи.

  Представете си следната ситуация. Вие сте шеф на магазин за строителни материали. Продавач-консултантът ви е приятел и ваш доверен служител. Той преживява тежка семейна трагедия и вие сте съпричастни. Постоянно изпада в лошо настроение и цял ден се държи зле с клиентите ви. Когато се опитате да го помолите да коригира поведението си, той се оправдава, че купувачите са груби и си го заслужават, а освен това не е длъжен при такъв стрес да търпи и техните капризи.

  Тук идва конфликтът - ако сте на чужда територия, ще подкрепите настроението и тезата на приятеля си, но когато е засегнат бизнес-интересът ви, това правилно ли е? Съобразяването и подкрепянето на близките в труден момент оправдано ли е, когато говорим за служебни отношения?

  Не мога да не си задам въпроса: Пречат ли емоциите на бизнеса? Донякъде със сигурност помагат, защото поддържат стремежът към развитие и интересът живи, а без тях нищо не можем да изградим. Но имам наблюдения, че по-често успяват по-малко чувствителните и състрадателните. Тези, които поставят правилата в бизнеса на първо място, а личните драми не ги вълнуват особено. Поведението, изградено върху елементарни отношения без сложни чувства са една несъмнено успешна формула за правене на пари

 Вижте още "Има ли лоши качества, които водят до успех?"

А вие какво мислите? Може ли да се постигне баланс между качествата добри за бизнеса и положителните черти на характера?

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

  Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наНеделя, 09 Ноември 2014 10:26

2 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Неделя, 06 Януари 2013 17:55 Връзка на коментара

  Адо, това са и моите наблюдения, въпреки че много зависи от човека. Понякога като назначиш близки, те са най-мотивирани да свършат работа. Има цели семейно-роднински бизнеси, които са доста успешни.

 • Адо
  Адо Неделя, 06 Януари 2013 15:46 Връзка на коментара

  1. Състраданието - не и на работното място. Ти сама го доказа в статията, че е опасно за бизнеса, може извън работата, но не и в бизнеса.

  2. Именно поради причината, че емоциите в бизнеса са опасни. Аз мисля, че не трябва да се назначат близки и познати, защото е опасно. Не можете да се държите с тях, все едно са нормални работници. Ако трябва да говорим честно, на работно място бъдете шеф, трябва да ги ръководите и да ви се подчиняват. Ако няма да работят, въобще не ги взимайте на работа.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics