Влез

За и против пазаруването по интернет

За и против пазаруването по интернет - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 online-pazaruvaneПазаруване онлайнНапоследък много нашумяха дискусиите относно това дали пазаруването по интернет е безопасно и дали наистина удобството да поръчаш нещо от дома си заслужава риска. Затова реших да обобщя всички за и против на едно място, за да може всеки да реши за себе си дали и как ще се възползва от онлайн шопинга. 

  Започваме с тезата на противниците на интернет пазаруването:

  - Не можеш да видиш лично продукта, за които плащаш. "Око да види, ръка да пипне" - гласи поговорката. Имах приятелка, която си поръча телефон от ел. магазин - хареса го на картинката, разгледа подробно размерите му, допадна й цветът. Въпреки това, когато го видя на живо, беше разочарована. Да не говорим, че има уреди, които просто трябва да пробваш, преди да ги купиш.

  - Ако нещо не ти е ясно за определена стока, не можеш просто да извикаш продавач-консултанта да ти обясни за какво става въпрос. Ако вземеш например лаптоп, да ти разясни как да съхраниш за по-дълго батерията и да ти помогне с операционната система. Да видиш лично дали няма изгорели пиксели по екрана и чак тогава да си тръгнеш като горд собственик на качествен продукт.

  - Онлайн пазаруването може да е опасно. Има сайтове-фантоми на ел. магазини, които се появяват за кратко. Целта им е да съберат парите на купувачите, които не получават стоката, за която са платили. След това сайтът изчезва и е почти невъзможно да се хванат следите на измамниците.

  - Дори сайтът, от който пазарувате да е редовен, ако стоката не ви хареса, ще е по-сложно да я върнете. Трябва да я пращате по куриер. Ако е повредена - да пишете протоколи. Въобще бумащината е много.

  - Когато поръчаш нещо по куриер, трябва да се ангажираш да си вкъщи, за да можеш да го получиш. Понякога има и възможност да посочиш часови диапазон, но това оскъпява допълнително цената. 

  pazaruvane-v-molaПазаруване в мола / www.123rf.comПазаруване в мола / www.123rf.com- Докато не получиш стоката - да кажем 1-2 дена, се чудиш дали ще ти хареса, дали няма да е разочарование, дали си направил правилния избор. Ако си поръчал подарък и нещо се обърка, трябва в последния момент да търсиш друг вариант. А нали идеята е чрез онлайн пазаруване да се спести време?

  - За любителите на моловете, за които пазаруването от истински магазини е удоволствие и ритуал, онлайн шопингът вероятно е скучен и крайно безинтересен. Друго си е да пробваш 5 рокли, 10 блузи и 8 чифта обици и накрая да си излезеш с доволна усмивка без да купиш нищо.

  Сега нека разгледаме подробно тезата на противниковия лагер - любителите на интернет пазаруването:

  - Стоките в ел. магазини са по-евтини, защото собствениците не плащат за търговски обекти, складове и заплати на служители.

  - Продуктите, които разглеждаш онлайн имат подробно описание на всички детайли и параметри. Можеш да прекараш часове, проучвайки стоките и характеристиките им без някои да те пришпорва и манипулира да купиш нещо. Няма продавач с работно време, който освен теб обслужва още 5-ма клиенти и на практика времето за избор в интернет е неограничено.

  - Онлайн продуктите са повече, отколкото един търговски обект може да побере. Например един средно-голям ел. магазин може да съдържа 5 000 артикула, а в реалния магазин не могат да си видят толкова стоки.

  - В някои ел. магазини има рейтинг на продуктите и ревюта от хора, закупили стоките. Това може да ви ориентира дали продуктът си заслужава.

  - Липсва човешкият фактор. Няма опасност да попаднете на намусена продавачка, която да ви засипе с негативна енергия /като лелките от соц-а/. Не съществува и възможността някои свръх-любезен консултант, които работи на процент от печалбата, да ви подведе да купите стока, която не ви трябва.

  - Онлайн пазаруването пести време. Няма да ви се наложи да обиколите много магазини, докато си харесате нужната стока. Просто кликате няколко пъти с мишката и правите необходимите покупки.

  - Няма да ви се наложи да транспортирате стоките до дома си. Получавате ги директно до вратата. Ако сте без кола, обемните попкупки биха ви затруднили.

  - Доставката по куриер не трябва да ви притеснява и ограничава. Ако не можете да приемете стоката в къщи, нека ви я доставят в офиса. И без това там си стоите през работно време. Така, ако сте поръчали подарък за член от семейството, той няма да ви "разконспирира". Можете също да си вземете поръчката от най-близкия клон на пощата или на куриерска фирма. Има ги навсякъде.

 ludnitsa v molaПазаруване под пара/ Снимка: www.123f.comПазаруване под пара/ Снимка: www.123f.com - Ако като мен мразите претъпкани молове и търговски обекти, какво по-добро от това да си поръчате всичко да ви дойде у дома. Особено сега по празниците не бих си причинила разходка в някои пълен с хора магазин с изнервени продавачки.

  - Относно измамите и некоректните търговци, трябва да ви кажа, че такива име навсякъде - не само по интернет. Е, може би, когато сърфирате онлайн, възможността да ви излъжат е по-голяма, но и иначе не е малка. Важното е да спазвате определени правила. Да пазарувате от утвърдени електронни магазини, които съществуват отдавна /Ето един полезен инструмент, където можете да проверите откога съществува определен сайт/. Препоръките от познати също са от полза.

  Впрочем тук е мястото да спомена, че наскоро имаше дискусия в блога доколко наистина са промоционални услугите и стоките, които се предлагат от сайтовете за колективно пазаруване. И там, както навсякъде, има и изгодни и неизгодни оферти. Аз лично съм попадала на доста прилични предложения за козметични процедури, но други твърдят, че при закупуването на ваучер има много уловки, които може да не съобразим. Като например да обяват фалшиво завишена цена, за да може обявената в сайта да изглежда ниска, да дадат по-ограничено време за възползване от услугата, да не се припокрият всичките ни очаквания за стоката и др.

 А вие на какво мнение сте? Бихте ли пазарували онлайн?

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 08:59

10 коментари

 • БИМБИ
  БИМБИ Вторник, 23 Януари 2018 14:54 Връзка на коментара

  Здравейте! Интересно четиво. Все повече хора днес пазаруват онлайн, така че трябва да бъдат добре информирани! :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 31 Декември 2012 11:14 Връзка на коментара

  Дени,
  Изключително ми хареса допълнението, че по интернет човек е склонен да харчи повече. Това е факт. Когато не виждаш как парите се изплъзват между пръстите ти всичко ти се струва като някакво игра, в която обменяш кредити. странно, но факт.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 31 Декември 2012 11:12 Връзка на коментара

  Ади, радвам се, че прие поканата ми. Извинявай, но нещо имим проблем с корегирането на коментарите. Ще видя точно какъв е проблема.

  Приятно посрещане на Новата 2013 и на теб. Желая ти нови любознателни читатели и много бизнес успехи!

 • Дени
  Дени Неделя, 30 Декември 2012 23:18 Връзка на коментара

  Здравейте,
  съгласна съм с всичко казано до тук, искам само да добавя един плюс и един минус на онлайн пазаруването за мен. Плюсът, поне за мен е, че мога на спокойствие да си разглеждам, да мисля, да сравнявам, без да се притеснявам от продавачките, които почват да ме гледат накриво когато само се мотая и разглеждам или по няколко пъти влизам в магазина.
  От друга страна, забелязала съм, че онлайн пазаруването е малко като да ти дадат кредитна карта и да те пуснат по магазините - тъй като не виждаш на момента реално как ти намаляват парите(или стоката е с наложен платеж или с кредитна карта), си склонен да се увличаш и лесно купуваш повече неща, отколкото си имал намерение.

 • Адриана Бонева
  Адриана Бонева Петък, 28 Декември 2012 16:59 Връзка на коментара

  Ооо, благодаря Теди!
  Правим го така! :)

  И да, абсолютно съм съгласна с теб - няма да бъде реклама. Ще бъде полезно за хората - в първо лице, а ти ще можеш да редактираш това, което не ти звучи добре.

  Весело посрещане на Новата 2013 година!

  П.П.
  Ако можеш да коригираш линка в името ми (в първия коментар), можеш да изтриеш втория, както и този послеслов. ;)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 28 Декември 2012 12:03 Връзка на коментара

  Ади, радвам се, че статията ти харесва. Чувствай се поканена за гост-автор. Само не ми се иска статията да се получи изцяло като раклама. По-скоро ми се ще да включва предимно полезни за читателите факти. Като например твоя личен опит с пазаруването по интернет и кои услуги са ти спестили време, пари и нерви. :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 26 Декември 2012 13:24 Връзка на коментара

  Благодаря за полезните допълнения. Радвам се, че разглеждате разностранно въпроса, като включвате гледната точка и на двете страни - на търговците и клиентите.

  Впрочем напоследък куриерските фирми дават все по изгодни оферти за доставка на ел. магазини. Да кажем 3 лв. доставка в рамките на 1 град и 4.50 за цялата страна. Предполагам, дори, че най-големите се ползват от още по-изгодни оферти. А над определени суми доставката изцяло се поема от търговеца.

  Лошо изработените магазини не вярвам да генерират голям приход - не вдъхват доверие.

 • ккбк
  ккбк Вторник, 25 Декември 2012 01:20 Връзка на коментара

  Ще изредя няколко неща, които спъват електронната търговия:

  1. Болшинството клиенти не са наясно, че имат по закон правото да връщат закупената стока в рамките на определен срок, без да дават обяснения, стига да е в търговски вид. От там идва и избора за плащане с наложен платеж, както и уникалната за света опция, която само ние си имаме май, "Отвори преди да платиш". Дотук добре, но това вече е условие, некоректни клиенти да поръчват неща, които никога не взимат от куриерите. Това не е толкова малък процент. Познайте в крайна сметка за чия сметка остават тези куриерски, телефонни и трудови разходи :) С предплащане на стоката (с карта, ипей и т.н.) клиента вече декларира по-сериозно отношение и процента на пропаднали сделки пада до минимум.

  2. Куриерските услуги. Те не винаги са най-изгодните за клиента, и тук вина имат търговците. Разликите понякога с в пъти, но въпреки това търговците предпочитат да използват определена фирма, без да са съвсем ясно защо.

  3. Технически лошо направени електронни магазини, които не дават яснота за цената на доставките, слаб снимков материал, липса на статуси на поръчките и пр.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 24 Декември 2012 14:45 Връзка на коментара

  Адо, мисля че имаш право. Зависи от ситуацията и от конкретните ни нужди.

 • Адо Блог
  Адо Блог Неделя, 23 Декември 2012 19:36 Връзка на коментара

  Аз съм и за двете. Просто променя се според случая, ако има с кого да пазарувам, бих предпочел реалното пазаруване. Както каза и ти, друго си е да си спестиш време и да цъкаш няколко бутона от вкъщи.

  Относително е. Това се променя според нуждите и интереса на човека.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics