Влез

Как да запълним дупката в бюджета?! Лична история.

Как да запълним дупката в бюджета?! Лична история. - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 Получих ново читателско писмо за рубриката „Стани автор, сподели история или предложи статия” /включете се и вие!/. Този път въпросът касае семейните финанси. Ето какво ми пише Даниела на 33 години от София:

personal-financeКак да запълним дупката в бюджета?! Снимка: www.sxc.hu

 "Здравей, Теодора. Попаднах на сайта ти в търсене на информация как да се справим с дупките в семейния бюджет. Реших да ти пиша, макар споделянето по принцип не ми е в характера. Харесва ми блога ти и ми изглеждаш позитивен и отворен човек, така че ето за какво имам нужда от съвет:

 Нещата при мен и семейството ми никак не вървят гладко. Въпреки че се стараем много, все още не успяваме с мъжа ми да минем без заеми в края на месеца. Е, не всеки път, но най-често. Не знам къде е проблемът, дали в ниските ни заплати /той получава 800 лв, а аз 600/ или просто ни липсва добра организация. Но за да не си създадете грешно впечатление, ще ви кажа, че си водим приблизителен бюджет и се опитахме да намалим повечето сметки и извънредни харчове.

 Вероятно проблемът е, че живеем под наем /330 лв. на месец/ и плащаме високи сметки за парно – ок. 200 лв. на месец. За детето, което вече тръгна на училище, също разходите не са малко. Признавам, че не можем да се лишим и от някои малки удоволствия като срещи с приятелски семейства – ходим си на гости отвреме-навреме. Имахме и кредит за колата, който успяхме да изплатим преди няколко месеца. Въпреки че това задължение отпадна, пак не се справяме без заеми от близки приятели и роднини. Родителите ни също помагат с каквото могат.

 Обикновено сумата, която не ни достига, за да закърпим бюджета в най-лошия случай е около 200 лв. Не можем да заделим нищо настрана за кризисни моменти, а ако някой месец случайно ни остане, веднага изниква някакъв непредвиден разход. Знам какво ще си кажете, че живеем като повечето българи – не си правим добре сметката и до заплата вземаме заеми. Или пък че само се оплакваме вместо да намерим начин да изкарваме повече пари. Но аз ще ви кажа, че постоянно обмисляме как да намалим разходите си. Търсила съм и по-добре платена работа, но заплатите, които се обявяват са направо смешни – да кажем 450 лв. брутно за човек с два езика и компютърна грамотност. Така че в момента наистина не знам как можем да променим положението си…"

 Благодаря на Даниела за това писмо! Дани, самият факт, че търсиш информация и съвет означава, че си поставила началото на разрешение на проблема си. Освен това искам да ти кажа, че финансовото ви състояние не е толкова лошо, колкото ви изглежда.

  Казваш, че плащате наем и високи сметки за отопление, но сумата, която ви остава за останалите разходи – 850 лв. на месец наистина би могла да ви стигне при по-добра организация. Първото, което ми прави впечатление е, че в най-трудните месеци се случва да вземате заеми от по 200 лв. Приблизително толкова е сметката ви за парно. Просто помолете наемодателите да разсрочат дълга към топлофикация, така че да го изплащате на равни вноски целогодишно. Така месечия ви разход за това перо от бюджета ще намалее поне двойно. Ако това не стане, поради въвеждане на новата система с дистанционно отчитане, се договорете да плащате половината от сметките си през зимата, а другата половина през по-топлите месеци.

 Разсрочването на задълженията е по-добър вариант, отколкото постоянно да вземете заеми. Вероятно има какви други разходи да рационализирате. Щом сте оцелели и при вноски за колата значи можете да се справите и по-добре след приключване с този кредит.

  Да, наистина си права, че пазарът на труда в момента не е в цветуща форма, но освен смяна на работата можеш да помислиш за някакъв допълнителен доход. Варианти има много според индивидуалните умения – разгледай подробно този раздел на сайта.

  Друго предложение което мога да ти дам, подплатено с личен опит е – за един-два месеца стиснете зъби и се опитайте да върнете заема и да не вземете нов. Така ще излезете от т. нар. омагьосана въртележка. Знам, че не е лесно и по принцип и аз не съм за крайни лишения /вж. тук/, защото животът е за да се живее. Но истината е, че временната финансова дисциплина с цел стабилизиране на бюджета, напълно си заслужава цената. Ще спрете за кратко малките удоволствия и срещите с приятели, но ще се чувствате по-спокойни в бъдеще. Според мен твоето семейство е на една крачка от разрешаване на финансовите затруднения – просто помисли над вариантите, които ти предлагам – разсрочване на задълженията и изкарване на допълнително пари в свободното време. Желая ти успех!

А вие какво бихте посъветвали Даниела? Как би могла да стабилизира бюджета си? 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 14 Февруари 2014 09:12

6 коментари

 • Ели
  Ели Неделя, 06 Януари 2013 15:42 Връзка на коментара

  Вземам повод от заглавието на статията. Наистина трябва да се заделят пари веднага след получаването им, иначе никога няма да останат. Но самият факт, че има дупка в бюджета значи, че има нужда от малко повече финансов ресурс. Не е нормално да не стигат парите за ежедневни разходи, да не говорим за черезвичайни като за здраве, а за луксозни разходи пък въобще не. Тук не става въпрос за частен случай, подобно е положението на средното нашенско семейство. Докато смятаме, че подобно заплащане е подобаващо за труда ни, докато се трудим над въпроса, как да се справим с т.нар. работеща бедност и то поединично, нищо драстично няма да се подобри в страната ни. Други трябва да бъдат принудени да се замислят по тези въпроси, но кой и как ще им напомни?

 • Rya @ bulgarian money blog
  Rya @ bulgarian money blog Четвъртък, 20 Декември 2012 15:02 Връзка на коментара

  Да, и аз мисля че първо трябва да спрат порочния кръг на заеми месец за месец, и особено да се пазят от по-големи заеми.

  Колкото до допълнителните източници на средства - в повечето случаи те изискват някаква поне минимална инвестиция на пари, която тези хора май няма откъде да я вземат. Но ако започнат да пестят и да спестяват, ще може спестените пари да ги инвестират в създаване на допълнителен доход.

  PS Благодаря за препратката :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 20 Декември 2012 14:23 Връзка на коментара

  Рая, наистина не са много. Особено като се има предвид поскъпването на живота като цяло. Вариантът при тях е да закрепят положението, докато успеят да развият някакъв допълнителен източник на средства. Най-важното е да се пазят от кредити и да изчистят "приятелските заеми".

  Дани, освен моя сайт, може да разгледаш и блоговете на Рая и Productiven. Там ще намериш още идеи за увеличаване на приходите и стабилизиране на финансите.

 • Rya @ bulgarian money blog
  Rya @ bulgarian money blog Четвъртък, 20 Декември 2012 09:43 Връзка на коментара

  Според мен 1400 лв за семейство с дете, под наем в София, и с 200лв сметка за парно, не са много. Нормално е на хората да им е трудно, още повече детето вече ходи на училище.

  По принцип productiven е прав, че е хубаво да се мисли в посока повече пари, но в момента положението не е никак розово. А дори и да не беше криза, по принцип да изкарваш повече пари е по-трудния вариант от спестяването.

  Според мен проблема на твоята читателка идва оттам, че като чуе човек 1400лв и си вика - колко много пари. А то реално хората веднага са 500лв назад за наем и парно. Остават 900лв. Сложи поне 100лв за бензин, остават 800лв. Отделно сложи 200лв за ток-вода-телефон-тв-нет, остават 600лв. Сложи минимум 20лв на ден за храна за цялото семейство, по 30 дена и остават 0лв...

  Може сметките дето правя да са малко раздути, но и да остават някакви пари месечно - примерно 150-200лв - нали има извънредни разходи. Ето сега се почва - застраховка на колата, технически преглед, данъци; по празниците подаръци, събирания... Нормално.

  Според мен най-вече хората трябва да осъзнаят, че тези 1400лв всъщност изобщо не са много.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 19 Декември 2012 13:43 Връзка на коментара

  Productiven, благадаря за съветите. Аз самата напоследък също изтъквам, че спестяването е добро, когато е балансирано. Не може да се стига до крайности, защото понякога се получава точно обратния ефект, а можем и да навредим на здравето си.

  Важно е разходите да се записват стриктно особено, когато човек няма нужната дисциплина и култура на харчене. В един по-късен етап, когато всичко е под контрол може бюджетът да е по-скоро схематичен и не толкова подробен.

  Заделянето на малка сума е добра идея. Това може да става автоматично като задействат услуга за прехвърляне на малка част от заплатата в отделна сметка. Тогава ще е подобно на кредита или овърдрафта, които банката удържа ултимативно всеки месец. И ефект ще има!

 • Productiven
  Productiven Сряда, 19 Декември 2012 11:46 Връзка на коментара

  Здравей Теодора, много хубава статия с конкретен проблем и решения! Мисля, че всичко, което си споменала би било полезно не само само за този случай, а и за доста хора по принцип.
  Колкото до проблема на Даниела, мисля че той е най-често срещания проблем при хора с ниски и средни доходи. Прекаленото 'взиране' в намаляване на разходите доста пъти повече вреди, отколкото помага. Бих препоръчал 2 конкретни неща, които до 6 месеца ще дадат 100% резултат:
  1. 1-2 месеца следене и записване стриктно на семейните приходи и разходи с цел достатъчно точно планиране занапред.
  2. Още с получаването на заплатата в началото на месеца двамата да отделят по 10% от нея в специална сметка (ако е много некомфортно нека бъдат 5%-6% и т.н.). Тук идеята е да свикнат с това да отделят, а не толкова да съберат кой знае колко пари. Щом са плащали лизинг за кола, кредити и заеми, то нямат проблем и с това - то си е вид заем... към себе си.
  Успех от мен!

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics