Влез

Приличат ли си правилата за отслабване и законите за парите?

Приличат ли си правилата за отслабване и законите за парите? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

 otslabvane-pariСнимки: Гъгъл изображения / Обработка: Теодора Д. Като човек, който се интересува от постигането и поддържането на здравословно тегло и от управлението на личните финанси, не мога да не направя паралел между тези два аспекта от живота ни.

  На пръв поглед изглежда, че те нямат почти никаква връзка помежду си. Дори нещо повече - обикновено читателите, които са запалени по едната тема, проявяват или никакъв или бегъл интерес към другата. Точно затова реших да представя накратко общото между тях, за да видите, че то не е никак малко.

  1) Първият паралел, които ми хрумва е че скоростта на обмяната на веществата /метаболизма/ може да бъде сравнена с маниера ни на харчене на пари. Всички знаят, че бързият метаболизъм означава повече изгорени калории и по-слабо тяло. За да го ускорим, диетолозите съветват да ядем начесто по малки количества храна, защото ако гладуваме и хапваме рядко организмът ни ще се опитва да влезе в "икономичен режим" и при всеки удобен случай ще се старае да трупа ресурси под формата на мазнини.

  Същото се случва и с нас, когато харчим. Ако редовно получаваме пари, се успокояваме и не сме толкова пестеливи. Ако обаче заплатата ни не идва на точната дата, се стремим с всички сили да намалим разходите и да заделим нещо настрана. 

  2) Друга съществена прилика е необходимостта да си водим отчетност. При финансите е ясно за какво става въпрос. Съставянето на семеен бюджет е жизнено важно, ако искаме да знаем къде отиват парите ни и откъде да тръгнем, за да подобрим финансовото си здраве. Понякога дребните, ежедневни, малки разходи са тези, които "преобръщат колата". Трябва да знаем приблизително колко даваме за сокчета, кафета, дъвки и джиджавки. Понякога сумите, които отделяме за тези неща достигат до 1/3 и повече от заплатата ни. Когато обаче добием представа за тях, ще ни е по-лесно да подредим разходите си по-важност и да ограничим несъществените.

  Същото се получава и при опитите за спазване на диета - дребните, бързи хранения, на които не отдаваме значение, могат да ни провалят. Ясно ни е, че трябва да отчитаме и тях като изчисляваме калориите за деня, но просто ги пропускаме неволно. Затова е добра идея, както при управлението на личните финанси, да си водим дневник на това, което ядем през деня. Е, поне в началото, докато се научим да сме по-дисциплинирани.

  3) Един от вечните и най-важни закони за парите гласи: "Харчи по-малко, отколкото изкарваш". Ако искаме да имаме стабилни финанси, не можем да минем без това правило. Обратното би означавало затъване в дългове, от които става все по-трудно да се измъкнем. 

  По същия начин, ако искаме да сме слаби, трябва да се подчиним на закона за калорийния баланс, а именно да хабим повече калории, отколкото приемаме с храната. Е, това правило звучи малко противоположно на предишното, но ефектът е пак постигане на целта - сваляне на излишното тегло завинаги.

  4) Притеснението какво ще си помислят другите за вас е недостатък, които може да попречи и на финансовото ви здраве и при спазването на диета.

  Има хора, които няма да ви разберат, че се опитвате да си водите отчетност на парите и следите всички свои разходи. Дори могат да ви кажат, че сте луди или стиснати. Интересно ми е защо, когато става въпрос за развитието на една фирма с цел тя да е печеливша, следенето на разходите е прието за нормално, а когато става въпрос за личните финанси, се приема за нещо странно. 

  По същия начин, когато сте на диета, могат да ви кажат, че за да не обидите някого трябва да ядете торта или че ви има нещо, понеже на фирмения банкет не сте се възползвали от безплатната храна. В такива случаи просто трябва да отстоявате позицията си и да не ви интересува чак толкова много хорското мнение. В крайна сметка всеки си живее живота, както той го разбира.

  5) Да сме добре финансово и да сме здрави и слаби са най-желаните неща от повечето от нас. И за двете цели се изисква постоянство, старание, целеустременост и достъп до качествена информация. Стремежът към съвършенство е заложен във всеки от нас. Същите качества, които помагат за успех в едната сфера, важат и за всяка друга. Така че ако сте постигнали победа в един аспект от живота, положете същата енергия и в останалите и няма начин да не осъществите целите си!

Ако и вие имате идеи по какво си приличат здравословното отслабване и стабилните финанси, споделете ги в коментарите!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:55

2 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 15 Ноември 2012 15:21 Връзка на коментара

  Ники, явно паралелите край нямат. Знаех си, че има и още. Твоите са много оригинални. Хареса ми много ликвидността и дразнителите или както аз ги наричам саботьори. Те могат да те накарат да харчиш или да те изкушат да ядеш повече, отколкото ти е необходимо.

  Благодаря за интересните предложения :)

 • Николай Жеков
  Николай Жеков Четвъртък, 15 Ноември 2012 09:33 Връзка на коментара

  1. И в двата случая ДВИЖЕНИЕТО МУ Е МАЙКАТА. Колкото повече, толкова повече!
  2. ЛИКВИДНОСТ, като финансов термин е ясно. При поддържането на добра форма, това е може би, способността на тялото максимално бързо да отговори на желанията (да хванеш автобуса, примерно).
  3. И в двата случая е по-лесно когато няма ДРАЗНИТЕЛИ около себе си. Ако не минеш край деликатесния щанд или ако обкръжението ти няма смарт телефон примерно, вероятно няма да ти дойдат "лоши" мисли в главата.
  4. И в двата случая има вероятност да изпаднеш в крайности, и да бъдеш обявен за ЛУД.
  Това май стига...

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics