Влез

Защо е добре да си материален?

Защо е добре да си материален? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

  Как парите ни правят по-добри?

   materialnoto-ni-pravi-po-dobriЗащо е добре да си материален? / Снимка: www.sxc.huТелевизия, радио, вестници, романи, книги, общество - всички те казват, че е недостойно да гледаш само материалната страна на живота. В семейството ни възпитават, че трябва да сме отстъпчиви и благородни, че парите нямат значение, а най-важното е да си добър човек. Честно казано е много приятно да живееш в комфорта на един такъв идеалистичен свят, където родителите имат грижата за прехраната и удобствата в дома, а ти можеш да мечтаеш и да виждаш света през розови очила.

   Но какво става, когато ти самия започнеш да се бориш с живота, да печелиш и да се грижиш за някого? Изведнъж осъзнаваш, че битката с вятърните мелници няма да те нахрани с истински хляб! Качествата като чувствителност, съпричастност и благородство, сами по себе си няма да ти помогнат да живееш комфортно. /Има ли лоши качества, които водят до успех?/

  Не ме разбирайте погрешно - не се отричам от тези ценности, просто искам да развия нови. Вярвам, че да си материален е нещо положително. Защо? Отговорите са много:

 1) Парите ти помагат да си по-спокоен, ведър и добродушен, да не си драбнав и да не изпадаш в черни мисли как ще оцелееш;

 2) Когато си в добро настроение, си по-отзивчив и приятен за околните, а по този начин си опора на близките си;

 3) Богатите хора имат по-малко здравословни проблеми, могат да си позволят по-природсъобразен живот и обикновено са по-слаби и в по-добра форма;

 4) Когато разполагаш с пари, можеш да помогнеш за благородна кауза, в която вярваш /и да получиш данъчно облекчение за това :)/

 5) Парите ти дават самочувствието, че управляваш живота си и никой не може да ти вземе кормилото;

  След всичко, което изредих не мога да не си задам въпроса: Да се стремиш към материалното, не те ли прави всъщност по-добър човек? Ставаш по-смел, по-истински, опитваш се да се образоваш и развиваш постоянно, имаш цели, имаш покорени мечти, вървиш напред.

  А и си мисля, че немотията всъщност те кара  да се принизяваш и дори повече да мислиш за пари. Когато не можем да задоволим елементарните си нужди, когато се чудим дали ще оцелеем, няма как да сме извисени. Как ще водиш духовен живот - ще си купуваш книги, ще гледаш пиеси или ще следваш някое интересно хоби, ако парите ти стигат само за храна? 

  Финансовото благополучие може да ни направи само по-добри, по-честни, по-интелектуални. Защо тогава да отричаме очевидното: Да си материален не е нещо лошо, защото парите са инструмент за постигане на благородни цели и на по-качествен живот. :)

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:52

4 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 27 Октомври 2012 10:01 Връзка на коментара

  Да, който се е докоснал до безпаричието, оценява парите. Те наистина не са всичко в живота, но са необходима основа за по-стойностен живот.

 • Rya @ bulgarian money blog
  Rya @ bulgarian money blog Петък, 26 Октомври 2012 21:51 Връзка на коментара

  Еми точно така си е! Както казваш, Теди, човек като има пари е по-спокоен и по-ведър. Дет се вика, не ходи, а се рее една педя над земята :)

  Тони, браво за намаляването на разходите! :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 25 Октомври 2012 20:01 Връзка на коментара

  Тони, така е - парите са средство, а не цел. Но те са ни необходими, за да оцеляваме, за да се развиваме и да се забавляваме. Така че не трябва да ги отричаме, а да се възползваме от предимствата им! :)

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Четвъртък, 25 Октомври 2012 15:56 Връзка на коментара

  Теди, абсолютно съм съгласен с теб. Хората, които казват "не всичко е в парите" не са честни със себе си. Но, не трябва и парите да са самоцел.

  За отговор №4 ще разкажа една случка с наш близък от преди няколко седмици. Той преживя тежка катастрофа. Бяха му нужни много скъпи операции и лекарства. Всичките ги плати богат приятел на баща му от ловната дружинка, който обаче има съмнителна репутация. Така, че парите (независимо как са придобити) помогнаха да се спаси един човешки живот.

  Последните месеци преживявам нещо като финансово пречистване. Намалих до минимум покупката на ненужни неща и се чувствам много добре. Общувам повече с хората, посещавам различни безплатни събития, разхождам се в планината, вместо да ходя на кино или ресторант. В същото време съм спокоен, защото финансовото състояние ми се подобрява (по-малко разходи) и знам, че мога да си позволя повече стойностни неща като книги, здравословни храни, обучения и други.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics