Влез

От какво зависи финансовото благополучие?

От какво зависи финансовото благополучие? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

  Дали ще просперираме финансово или напротив зависи от определени фактори. Някои от тях сe крият в характера ни, а други - в независещи от нас обстоятелства. Кои са те? Ето моята гледна точка:

financial-success

   Семейството и произхода

  Има значение дали си роден в заможно семейство, в средната класа или в кв. "Столипиново". Стартът, от който всички тръгваме, е различен. Някои наготово получават собствен бизнес и насоки как да го управляват, както и качествено образование. Други са насърчавани от родителите си да учат, да се трудят здраво и да спестяват. Трети израстват в пълна бедност и неграмотност.

  Да не говорим, че голяма част от възгледите за парите на подсъзнателно ниво се запечатват още в ранна детска възраст. Много често повтаряме неосъзнато стереотипа на родителите си, който не харесваме и срещу който роптаем. Разбира се, може семейството да ни даде и силен старт, ако получим основни познания как да управляваме и умножаваме парите си. 

   Средата и приятелите

  Вероятно до някаква степен тази точка е обвързана с предходната. Много често от родителите зависи в каква среда ще се движиш. Дали ще те запишат в изоставеното квартално училище, ще те оставят да се шляеш по улиците или ще се огледат за по елитни учебни заведения и ще се интересуват какви са приятелите ти. 

 И все пак истината е, че във ваши ръце е избора с кого да се срещате и какво да правите през свободното си време. Най-добрият вариант е когато избирате компанията си по интереси. На времето брат ми ми каза: "Не се притеснявай, че някога можеш да останеш без приятели. Просто следвай страстите и хобитата си. Това е достатъчно, за да се сближиш с други хора като теб."

  Малко се отклоних. Мисълта ми беше, че ако искаш да просперираш финансово, трябва да потърсиш кръг от познати, които да знаят цената на парите и могат да ги управляват. Това понякога се научава още в ранна детска възраст.

   Образованието

  Стигнахме до вероятно най-спорният въпрос. Ясно е, че когато имаш по-висок ценз и повече знания, това е предпоставка за изкарване на по-високи доходи. Заплащането на всеки добър специалист, би трябвало да е подобаващо.

  Но достатъчно ли е да си образован, за да разработиш бизнес? Дали понякога среднистите не са по-наясно как се правят пари? Все пак те много често са хора на действието и не губят време  в много мислене. Освен това са имали повече възможности да прилагат на практика уменията си, отдавна са надминали етапа на теоритичните знания.

  Разбира се, идеалният вариант е да си образован и да си решителен, с усет към хората и добре развита интуиция, но не всеки притежава тези качества. /Има ли лоши качества, които водят до успех?/

  Все пак образованието дава големи шансове за високи доходи, стига да го съчетаете с финансова грамотност и смелост да поемете премерен риск.

    Съпругът/ата

  Половинката в живота играе много важна роля. Дали ще имате сходни цели, дали вие ще спестявате, а човекът до вас ще харчи, дали ще развивате бизнес, а той ще се шляе безработен с приятели. 

  Определено финансовата ви стабилност е крехко обвързана с партньора. Дори бизнес да правите, ако съдружникът ви е безотговорен, колкото и да се стараете, ще фалирате. А какво остава за семейството? Важно е с половинката си да гледате в една посока, защото заедно преминавате през много финансови решения. Той/тя  има силата да ви подтикне да тръгнете в правилната посока, да ви насърчи, когато най-много ви трябва или пък окончателно да ви срине.

  Хубавата новина е, че партньора си го избирате сам, никой не може да ви задължи в решението ви.

  Личните качества

 Е, това вече е най-обширната тема. Инициативни ли сте, имате ли предприемачески дух, креативно нестандартно мислене? Склонни ли сте да поемате премерен риск, пресметливи ли сте, можете ли да поставите бизнеса над емоциите, над личното си его? Упорито ли преследвате целите си? Трудно ли се отказвате? Имате ли силно развита интуиция и усет към хората? /Топ 10 качества на финансово успешните хора/

  Ако притежавате всички тези качества + желание за печелене на много пари, няма как да не успеете да се замогнете. Вероятно характерът на човека е ключът към финансовото благополучие. Външните фактори също имат влияние, защото помагат за формирането на мисленето, но темпераментът например си е по рождение. Той не се влияе от средата. Единствено ценностите си пробиват път отвън.

  Късметът

  За да съм напълно изчерпателна, не мога да не включа и фактора късмет. За мен това е сборът от всички обстоятелства, които не зависят от нас и които изредих в началото. Къде ще се родиш, от какъв произход си, в каква среда ще израстнеш, как ще изглеждаш. Това са все капризи на съдбата. 

  Естествено най-големите щастливци обикновено са тези, които мислят позитивно и притежават споменатите в предната точка качества. Така че и късметът се влияе от заряда, който носим.

А вие сещате ли се за други фактори, които са от значение за финансовото ни благополучие?

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:50

4 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 03 Ноември 2012 08:47 Връзка на коментара

  Да, мога да потвърдя, че това е вярно. Имам наблюдения!

 • seabank.eu
  seabank.eu Събота, 03 Ноември 2012 01:02 Връзка на коментара

  най-големите щастливци обикновено са тези, които мислят позитивно

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 16 Октомври 2012 14:38 Връзка на коментара

  Рая, остави ги хората да мечтаят и да почувстват някаква сигурност. Ако това им помага да живеят по-добре - защо не?

  Единственият риск, който виждам тук, е да не се втурнат сляпо към някаква цел без да са подготвени и да се опарят. Знаеш за какво говоря. Трябва и щипка реализъм.

  Иначе положителното мислене си е вид терапия. :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Вторник, 16 Октомври 2012 14:32 Връзка на коментара

  Според мен по-голямата част от факторите са си късмет: в какво семейство ще се родиш и в каква среда ще попаднеш, с какви гени (качества) ще се родиш... После има и нареждане на обстоятелствата, тоест дали "звездите" :) ще са ти подредени печелившо.

  С което не искам да омаловажавам успехите, защото колкото и късмет да има човек, за успеха си трябва и пот. Но се надявам повече хора да се отърсят от илюзиите, че всичко зависи от тях или от позитивното мислене :)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics