Влез

Пари, блага, ограничения....

Пари, блага, ограничения.... - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  pari-blaga-ogranicheniaОграничени ли са паричните ресурси? / Снимка: sxc.huКак повечето хора гледат на парите? Като на ограничен ресурс, които е изключително неравномерно разпределен. Масата разполагат с малко средства, които едва им стигат да задоволят елементарните си нужди, а най-богатите се чудят за какво да харчат. Дали да си купят яхта, замък или цял остров.

  Но защо е така? Винаги е имало и ще има личности, които умеят да привличат парите към себе си, а след като веднъж започнат да печелят, процесът става лавинообразен, в геометрична прогресия умножават богатството си.

 С какво финансово успешните се отличават от останалите? Ключът се крие в начина на мислене или по-точно в това, което си склонен да приемеш за своя действителност. Обикновените хора се примиряват изцяло с принципите, които битуват в обществото. Те прилежно учат, образоват се и се развиват според правилата, които им се налагат от социума. 

  Да вземем например това, което се изучава в учебниците по икономика. Един от основните принципи в тази наука е оскъдността /scarcity/. Казват ни, че ресурсите, парите и благата са ограничени, че не можем да разполагаме с безкрайни удоволствия, че постоянно сме изправени пред избор - да се лишим от нещо в името на друго. Например да се откажем от свободното си време, за да изкарваме пари, да се лишим от чистия въздух, за да живеем в голям град, където има повече работа, да избираме евтини стоки, за да свържем двата края. Звучи доста неприятно, нали? А и до голяма степен е вярно! 

  Наистина няма неограничени блага. И точно тази истина искат да ни изтъкнат като водеща в живота. Но аз ще ви кажа - не е лошо да се познават правилата, но най-добрите се научават как да ги нарушат!

  Къде се крие уловката? Да, вярно е, че парите са лимитиран ресурс и не е възможно всеки да разполага нашироко с тях, но ако вие конкретно решите да станете богати, нямате таван и никакви обстоятелства не могат да ви спрат. Така че ограниченията важат за масата, за тези, които не само са наясно, но и вярват в постулатите на обществото.

  Замисляли ли сте се, че това широко лансиране на принципа за оскъдността е точно с цел повечето хора да повярват, че той се отнася именно за тях, за техния живот. Дали това не е един вид опит за контрол над съзнанието ни, за да може малкият процент влиятелни и богати хора да привлекат още повече пари и ресурси към себе си? Не е невъзможно да е така, нали ?!

  И все пак всеки разполага със свободна воля и може да избере в какво да вярва, може да си постави правилните цели в живота и да остане позитивен, за да ги осъществи!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:48

9 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 16 Октомври 2012 13:00 Връзка на коментара

  Владо, хората не разполагат с много пари в момент на криза, но това не означава, че ако поискаш не можеш да се справяш добре с продажбите. Дори има бизнеси, които в кризисни ситуации са по-успешни.
  http://www.zdravduh.com/index.php/personal-finance/2011-11-14-09-04-08/item/181-dobrite-strani-na-krizata

 • Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов Вторник, 16 Октомври 2012 10:29 Връзка на коментара

  Често чувам от продавачи, че хората нямали пари.
  Такъв човек трябва да бъде уволнен в момента, на изговарянето на тази дивотия !

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 08 Октомври 2012 16:35 Връзка на коментара

  Да, разковничето е в баланса!

  Имах много спам и ми са наложи да избера някаква защита. Тази ми хареса. Впрочем Captcha-та не се появява при регистрираните посетители в случай, че започне да те дразни :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Понеделник, 08 Октомври 2012 16:21 Връзка на коментара

  Ммм, мисля че Тони дава добър пример с картата.

  Не казвам да наведеш глава и да въздишаш примирено, че ти се е паднала лоша участ. Лично аз не вярвам в идеята "няма таван", но вярвам в идеята да се стремиш към повече. Ако постоянно живееш с едни прекалено високи очаквания от живота, а реалността ти не се променя, в един момент разривът между двете става прекалено натоварващ психически.

  Всичко е хубаво с мярка - и позитивизЪма, и негативизЪма, ама особено реализЪма :)

  ПС Ужасно ме кефи тоя captcha плъгин :))

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 08 Октомври 2012 15:56 Връзка на коментара

  А относно това, че благата са ограничени за повечето хора и това е за добро, вече го дискутирах в една от предните статии:

  http://www.zdravduh.com/index.php/personal-finance/2011-11-14-09-04-08/item/211-rabota-finansova-nezavisimost

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 08 Октомври 2012 15:52 Връзка на коментара

  Тони, ясно е, че благата са ограничени за повечето хора, но НЕ и за всеки индивид в частност. Той би могъл да вземе за себе си в доста големи количества, ако иска достатъчно силно, че да съумее да го направи.

  Позитивизмът е хубаво нещо, дава ти енергия да се бориш. Не бих се съгласила само със сляпата форма на оптимизма, която те кара да губиш връзката с реалността. Може би за нея намекваш, като споменаваш за модерната вълна в интернет и литературата.

  Вероятно трябва да напиша отделна статия за границата между реализма и позитивизма.

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Понеделник, 08 Октомври 2012 14:23 Връзка на коментара

  Теди, благата наистина са ограничени и това е за добро. Ако всеки има неограничено количество блага, той ще стане доста мързелив. Тогава, няма да има никакъв прогрес в обществото като цяло.

  Съгласен съм, че трябва да гледаме позитивно на нещата, но това май се преекспонира в последно време. Има някакво такова световно течение на позитивизма и духовното израстване. В тази връзка, книжарниците са пълни с такива книги, а в интернет статиите по темата нарастват лавинообразно.

  Аз съм привърженик на практичните неща. За да постигнеш една цел трябва да извървиш пътя до нея, а той се състои от определени крачки. За да станеш богат, също. Това е като ти да си в Лондон, а да ти дадат карта на Рим. Колкото и позитивен да си, няма да се ориентираш в нея и няма да стигнеш до целта, нали?

  Въпроса е да имаш точната карта и да извървиш пътя до твоята цел. Този път може да не е лек, но той ще те отведе до там, където си тръгнал.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 08 Октомври 2012 10:37 Връзка на коментара

  Така е, но късметът го вадят точно хората, които вярват, че нямат таван.

  А в каквото вярваш, най-често това получаваш, нали?

 • Рая Хритова
  Рая Хритова Понеделник, 08 Октомври 2012 09:20 Връзка на коментара

  Със сигурност на богатите им е по-удобно останалите да мислят, че богатството е само за шепа избрани хора.

  Но донякъде то Е така. В смисъл че е почти невъзможно да станеш супер богат само благодарение на собствените си усилия и борба срещу системата. Да, с усилия може да станеш по-богат, отколкото си се родил :)

  Мисля обаче, че ИМА таван и тези, дето успяват да го прескочат са единици с голяяяяяяяяяям късмет :)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics