Влез

Има ли пари в това...?!

Има ли пари в това...?! - 5.0 out of 5 based on 5 votes

   Prodajba-na-stari-veshtiВерига магазини за покупко-продажба на стари вещиНапоследък масово се рекламират сайтове за продажба на стари вещи. По този повод ми хрумва следната бизнес идея : Защо да не се направи верига от магазини, в която хората да могат да оставят на консигнация за продажба различни стоки, от които нямат нужда? По този начин те ще се разтоварят от всичко, което им пречи в къщи, а ще могат и да изкарат пари от това. В САЩ например се правят гаражни разпродажби, но когато живееш в панелка е трудно да организираш подобно нещо. Така че може би в тази идея има смисъл.

  В една от първите статии в сайта / "Идеи за допълнително пари"давам примери как можете да спечелите, като продадете някои от ненужните вещи в дома си. Но за да го направите, трябва да ангажирате доста от времето си. Например да продадете стари книги в книжарница, да ви изкупят стария GSM апарат в някои сервиз, да оценят старите части на компютъра ви в магазин за специализирана техника или да се пазарите в заложна къща за някое бижу или ел. уред, които са ви излишни. А какво щеше да е, ако можеше да оставите за продажба всичко, което не желаете вече да ползвате и то на едно място?

  Защо има смисъл в това?

  По този начин ще си спестите някои неудобства като:

 • губене на време в обикаляне на различни места, където да продадете вещите си;
 • пускане на обяви и дълго очакване някой да прояви интерес;
 • ако купите нещо по интернет, няма до последно да сте в неведение дали си струва;
 • ако стигнете до сделка, цената й няма да се оскъпява от куриерски услуги.

   Може би се питате кои са предимствата на бизнеса със стари вещи.

  Няма да ви се наложи например да внимавате за складови наличности и срокове на годност.

  Обикновено, когато се отваря нов магазин, е необходимо да се проучат различни най-изгодни доставчици на стоки, от които да купувате и да заредите обекта си. Освен това най-често трябва да прецените по колко от различните артикули да вземете, за да можете да ги продадете на време.

  Това е важно в бизнеса с хранителни продукти, където сроковете на годност трябва да се следят стриктно. Но не само там. В магазините за компютърна техника например, ако стоките се задържат по дълго време на склад, стават непродаваеми, защото цените са много динамични. Постоянно излизат нови модели и стойността на старите пада с всеки изминал ден. Затова често се взема стока на консигнация, която ако не се продаде известно време, се връща на доставчика, но това не може да се приложи на 100 %. 

  Бизнесът със стари вещи спестява точно тези тънкости и неудобства на другите типове търговия. 

  Как могат да се организират нещата?

  Всеки ще може да отиде и да предложи ненужните си вещи в специализиран магазин или пункт. Там те ще бъдат оценени от служителите и ще им се даде прогнозна стойност за продажба. Разбира се, клиентът може да не се съгласи и да предложи своя цена, под която да не желае да се извърши сделката. На място ще се уточнят и другите детайли и ще се подпише договор за консигнация между двете страни. Ще се опише състоянието на вещите при приемането им, допустима ли е замяна с друга стока, колко най-много време могат да останат в магазина за продажба, какво ще стане ако не бъдат потърсени след този срок.

  Пример : Да кажем, че имате старо колело и използвано детско столче за хранене. Вместо да се чудите къде да ги изхвърлите отивате в пункта за изкупуване на веригата от магазини за покупко-продажба на стари вещи. Искате да вземете за тях например общо 80 лв., но бихте ги заменили за малък хладилник, който ви трябва за вилата. Ако намерят купувач за стоките ви, направо ви превеждат парите, а ако открият вариант за бартер ви се обаждат да отидете на място и да одобрите сделката. 

  А какво ще стане, ако за дълъг период от време не успеят да продадат вещите ви? Ами вие пак печелите - няма да ви пречат в къщи, а ако решите да не ги потърсите въобще, след известно време ще отидат за рециклиране. По този начин ще се замърсява по-малко околната среда и вероятно ще се увеличи броят на заводите, които преработват отпадъци.

  Много ми допада и мисълта, че старите вещи ще се употребяват повече време, като минат през няколко собственика. Това също ще помогне за опазването на природата, а и ще ни спести излишни разходи. 

  Всъщност в днешно време специално детските вещи се предават постоянно от едни родители на други. Това е нормално, защото се ползват за кратко време. Но колко много други предмети биват изхвърляни ежедневно, въпреки че не са в лошо състояние?

 Затова именно ми се струва, че в тази идея може да има пари особено в момент на криза, когато магазините за дрехи втора употреба и за евтини стоки процъфтяват. А вие на какво мнение сте?

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:45

10 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 04 Октомври 2012 20:01 Връзка на коментара

  Ели, благодаря за полезната информация за ски екипировката.

  И на мен ми се струва, че продажбата по интернет не е много сигурна и е енергоемка. Точно затова се запитах може ли да просъществува такъв бизнес със стари вещи.

 • Ели
  Ели Четвъртък, 04 Октомври 2012 17:08 Връзка на коментара

  Идеята е до голяма степен осъществена с използвани ски артикули - на спирката на Метрото, стадион Васил Левски.Става ежегодно, прогнозируемо и известно е, мястото е заето само за деня, няма склад и т.н. По повод др. вещи възможност за мен е предимно интернет разпродажбата, което е пак доста време- и енергоемко, какво да се прави.

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Сряда, 26 Септември 2012 16:34 Връзка на коментара

  И аз мисля, че най-добрия начин да се реализира тази идея е това, което каза Denny. Бизнес модела може да е предоставяне на място за провеждане на такива разпродажби, където всеки може да предложи стоки.

  Другите модификации на идеята са вече направени - заложни къщи и сайтове като продавалника.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 26 Септември 2012 13:31 Връзка на коментара

  Denny, наистина тази идея звучи добре.

  А за крадените стоки вероятно няма как да се избегне риска. В заложните къщи например голяма част от стоките са такива, но това не им пречи да си гледат бизнеса. Е, аз по принцип не одобрявам тези неща и бих избягвала купуването на такива предмети, защото това е все едно да насърчаваш кражбите, но май на повечето хора не им пука.

  Като цяло много ми хареса твоята гледна точка, защото това е един от вариантите да се разбере има ли пари в това....

 • Denny
  Denny Сряда, 26 Септември 2012 12:51 Връзка на коментара

  Хм, преди няколко седмици из Фейсбука имаше събитие за гаражна разпродажба в Борисова градина, но за съжаление не успях да отида. Доколкото разбрах, идеята е да се прави периодично. Предполагам това е по-доброя вариант за начало - обявяваш дата и един ден предварително който иска нещо да продаде или замени - се обажда и се уговаряте как да се включи. Така хем ще се избегнат разходи по съхранение на стоки, риска да ти пробутат нещо крадено и т.н, хем ще имаш времето докато хората научат за разпродажбите и започнат да ги посещават повече. Ако интересът е достатъчно голям, може по-нататък да се помисли за магазин или пункт за събиране на вещи.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 25 Септември 2012 21:33 Връзка на коментара

  Наско, идеята е в съвсем нерафиниран вид. Не съм обмисляла подробно детайлите. С клошарите проблемът може да се реши като бъде обявено, че ще се приемат само стоки в добро състояние. Освен това служителите неофициално могат да се инструктират да не купуват от тях. Така те ще спрат да се опитват.

  Твоята идея с таксата ми допада. Но тя не трябва да е много висока, за да не отблъсне клиентите. А може директно да се купуват предметите, но на много по-ниска стойност, отколкото ако се оставят на консигнация и се изчака да се продадат по изгодно.

  Разбира се магазинът, за да съществува, трябва да взема процент от печалбата за всяка сделка.

  Свилен, ако се приложи идеята на Наско за таксата, която може да се възстановява при финализиране на сделката, вероятно хората ще следят по стриктно какво се случва с вещите им. А и в договора може да има клауза, че всеки може да си вземе стоката обратно, когато реши и трябва да бъде уведомен, ако ще се праща за рециклиране. Чак тогава, ако не я потърси, магазинът няма да носи отговорност за нея.

  Прав си, че идеята е частично реализирана вече, но това не значи, че не може да просъществува в този си вид.

 • Свилен Николов
  Свилен Николов Вторник, 25 Септември 2012 19:21 Връзка на коментара

  Сещам се за цяла палитра от номера които "доставчиците" и собствениците на магазина може да си играят един на друг. Например собствениците на магазина може месеци нарочно да не продават определено нещо за да може собственика на предмета да го зареже накрая при тях и ония да вземат всички пари. Колегата по горе спомена и какви ще мъкнат стока, ще има и крадена. Мисля че идеята е отчасти реализирана чрез сайтовете за обяви, заложните къщи и оказионите за техника, мебели и подобни.

 • Атанас Атанасов
  Атанас Атанасов Вторник, 25 Септември 2012 17:12 Връзка на коментара

  Идеята е интересна, но се сещам за няколко "кофти" момента - примерно, голяма част от клиентелата ще се състои от клошари, които оставят за продажба неща от кофите. Това би отблъснало част от потенциалните клиенти.
  За да се реализира такъв магазин той би трябвало да взима някакъв процент за да може да се плаща наема на помещението и други разходи. Ако стоката не се продаде и собственика не си я иска и откаже да плати за това, че е стояла няколко месеца на показ какво правим? Цените за предадени цветни метали и др. са доволно ниски, а за пластмасови изделия не знам да има такива. Може би ако се събира такса при даването на стоката за продан биха могли да се избегнат евентуални загуби.
  Иначе, съгласен съм с теб, че детските стоки и всякаква техника биха се реализирали успешно в такъв магазин.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 25 Септември 2012 16:36 Връзка на коментара

  Рая, това с гаражната разпродажба звучи интересно да се пробва. Но аз виждам и друг проблем. В България не сме свикнали да организираме и да пазаруваме вещи по този начин. Вероятно дори да се реши човек, няма да се намерят много купувачи.

 • Рая Христова
  Рая Христова Вторник, 25 Септември 2012 15:38 Връзка на коментара

  Преди време мислех да правя гаражна разпродажба. Даже бях събрала един куп работи - и то не някакви счупени или супер стари, а просто неща, които почти не са ползвани. И нямаше вероятност да се ползват вбъдеще, та исках да ги продам.

  Да обаче. На гаражни разпродажби нещата се продават средно за 1/10 от оригиналната цена. Като погледнах нещата, които имах за продажба, може би можех да изкарам до 70лв максимум, реалистично - 40-50лв.

  Като си представих на какво ще заприлича пред нас, ако изнеса тези вещи навън за показ... лошо ми стана :) Трябва доста организация с табели, етикети, маси, столове и прочее. Постоянно следене някой да не открадне нещо. И висене цял ден.

  За мен лично неудобството беше прекалено голямо, за да се компенсира с едни 40-50 лева. Затова каквото можах го подарих, останалото го оставих до контейнера.

  Ако има нешо по-скъпо за продажба, например детска количка, може би е по-удачно да се пусне в някакъв сайт или да се напише обява. За дреболиите според мен не си струва, - но пак зависи колко са на брой и колко са ценни :)

  Ако все пак някой реши да прави гаражна разпродажба, мисля че този линк тук ще му е много полезен: http://www.yardsalequeen.com/yardsale.htm

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics