Влез

Да сменя ли работата си?

Да сменя ли работата си? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  Smiana-na-rabotaДа сменя ли работата си? / Снимки: www.sxc.hu /обработка: ТеодораНякога си задавах този въпрос. И я смених. А може би не трябваше. Вероятно не прецених всички за и против, които произтичат от този избор.

  Сега от дистанцията на времето си мисля, че е можело да предвидя част от нещата. И понеже искам да предпазя и други хора от подобни казуси, ще споделя какво според мен трябва да се опитат да разберат преди да пуснат питомното и да хукнат подир дивото. 

  И така, основен мотив за смяна на едно работно място с друго, е по-доброто заплащане. Някои хора направо се хвърлят с главата напред като чуят, че ще взимат повече пари.

 Аз също естествено търсех варианти за по-висок доход, не само в настоящия момент, но и с възможност за нарастване в перспектива. Мислех, че ако стартовата ми заплата на една позиция е малко по-висока от досегашната, това означава, че на новото място определено ще получавам повече след време. В това има логика, но не винаги, не и по-време на криза. Обикновено тогава перспективни са позиции, където заплатите не се намаляват.

  Така, че при подобно положение, ако замените работата си с нова да кажем с 200-250 лв. по-добре платена, може да се окаже, че сте направили грешка, първо защото парите ви може да не се увеличат и второ, защото освен основното възнаграждение има и други фактори, които оказват влияние върху това дали новото работно място ви е по-изгодно или не. Те могат да се разделят на материални и нематериални. Ще започна с първите.

  Бонусите 

  Естествено най-важното, когато се сравняват потенциалните доходи от две работни места, е да се предивиди освен основното възнаграждение, и потенциалните бонуси. Понякога се дават на всички служители за големите празници или пък във вид на 13-та заплата или при приключване на успешен проект от екипа. Някои фирми са по-щедри в това отношение, за разлика от други.

  Ясно е, че когато отивате на нова работа е трудно да сте сигурни дали тези допълнителни придобивки ще ги има и там, а при увеличение например от 200 лв. на месец на основната заплата, може да се окаже, че без бонусите, вие ще вземете същите пари, като на старата позиция. Затова се опитайте деликатно да попитате и за тях, естествено в края на самото интервю. 

  Има и заплащане тип бонусна схема. Обикновено се дава твърда заплата + допълнителен процент, обвързан с резултатите /продажби, приключване на проект, привличане на клиенти и др./. В такъв случай неизвестните са повече и трябва да се замислите по-сериозно дали си заслужава, особено ако започвате в нова сфера, в която нямате изградени контакти и трябва тепърва да ги създавате. Това ще отнеме време, нерви и е възможно да работите за по-малко пари.

  Осигуровките

  Повечето хора подминават с лека ръка тази точка. Казват си: "И без това пенсиите са нищожни, какво ме интересува след 30-40 години мизерната издръжка от държавата. По добре сега да вземам читави пари, отколкото да ми удържат безумни суми всеки месец..."

  Има известна истина в подобни ръзсъждения, особено в нашата държава, но ако ви осигуряват на пълната сума, която вземате, това не е никак зле, нали? Важи за пенсия, а ако сте дама и излезете в майчинство, то ще е по-високо. Ще има значение и ако останете без работа, какво ще получавте като обещетение от бюрото по труда. Освен това заплатата ви расте с малка сума за прослужено време всяка година, а ако ви водят по документи, че вземате 270 лв., парите ви стоят на едно ниво. Така, че ако осигуровките ви са "пълни", аз не виждам нищо лошо в това. Обикновено фирмите с чуждестранно участие се задължават да осигуряват върху целия доход.

  Транспортът

  Това е изключително важно. Ако ви се наложи да пътувате до другия край на града, вместо да работите близо до дома си, това е голямо натоварване. Обикновено дори самите работодатели питат и се интересуват как ще пътувате до офиса, защото е ясно, че има по-голям шанс за стриктно спазване на работното време, ако то ви е на удобно място. Вие също трябва доста добре да се ориентирате и да предвидите транспорта, когато кандидатствате за нова длъжност. Може да се окаже, че трябва да се придвижвате на голяма разстояние всеки ден с кола, което ще ви коства време, нерви и доста пари.

  Естествено, ако фирмата ви предложи служебен автомобил и платено гориво, това определено е добра придобивка, която може и да наклони везните в полза на новата позиция, защото би ви спестило блъскане по градския транспорт и пари за път.

  Храната

  Естествено, че е добре да имате включени пари за храна, като допълнителен бонус. Понякога ви дават възможност да се храните на стол, да си поръчате по меню за офиса или пък ви раздават купони за големите хипермаркети, откъдето можете да напазарувате за вкъщи. Срещала съм и вариант работодателят да плаща половината от обеда ви, което вероятно се прави, за да не се оливат служителите с поръчките. Според мен осигурената храна е важна не само от финансова гледна точка, но и има значение за здравето ни, което в крайна сметка е безценно. Така че работодателите, които предлагат този бонус, печелят точки от мен!

  Командировките и тийм билдингите

  Тези мероприятия може да са огромен плюс за едни хора и да не се харесат на други. Някои просто може да не обичат да пътуват или пък да не искат в свободното си време да гледат същите физионамии като в офиса. Затова е добре преди да смените работата си, да се замислите дали темпераментът ви отговаря на нея. 

  Има хора, които ако ги изпратят на дълга и добре платена командировка в чужбина, ще са крайно доволни. Дори биха го превърнали в начин на живот. Други обаче приемат това за натоварване и стрес и ходят само, заради парите.

  С тийм билдингите е по същия начин. Би трябвало на всеки да е приятна разходката сред природата с хубави хора, още повече, че е финансово подсигурена от фирмата. Но на някои не им пасва идеята да ходят на тези уж незадължителни мероприятия, които обаче често имат и елемент на натиск за непременно присъствие. В България май не си падаме много по тези неща :)

  Уюта и екстрите на работното място

  Разбира се, че е по-добре офисът да е добре обзаведен, да има наблизо машина за кафе и за вода, място за хранене и други удобства. На някой места дори напитките са безплатни за служителите. Добре е и да няма проблеми с отпляването или охлаждането на помещенията. Имам предвид не прозореца или климатика да са ти зад гърба и после като се разболееш да ти се сърдят, че вземаш болнични.

 Чистотата също е важна, както и компютърът ти да е изправен и стола ти да е удобен. Някой ще каже, че изискванията стават прекалено много. Аз ще ви отговоря: "Опитайте се 6 месеца да седите по 8 часа на крив стол, и пак ще си говорим!"

  Местоположението

  Да, и това е  важно. Комуникативността на мястото. Дали можеш да излезеш в обедната почивка и да си платиш сметката за телефона или пък да си купиш кафе, или да имаш избор къде да хапнеш, ако нямаш осигурена храна. Има разлика между това да си в хубав квартал и да си например в индустриалната зона. За някои хора може и това да е второстеренно, но за други е от голямо значение. Трябва обаче да претеглите всички плюсове и минуси преди да пристъпите към смяна на работата.

  Нематериалните фактори, които влияят на оценката ви за определена позиция също са толкова важни, колкото и изброените материални придобивки, но незнайно защо много хора ги подценяват. Ето някой от тях:

  Допада ли ви работата?

 Това е въпросът, който преди всичко трябва да си зададете. Ако ви харесва на досегашната длъжност по-добре не я сменяйте за друга макар и  по-добре платена. Разликата е от небето до земята. В първия случай сте удовлетворени, чувствате се чудесно и сте в добра кондиция, а във втория жертвате нервите и здравето си. Ясно е, че винаги ще има и неприятни задължения във всяка една работа, но ако са само такива, се замислете сериозно дали не е време да я смените.

  Какъв е авторитетът ви?

 Ако за няколко години сте изградили добър авторитет на работното място, доказа ли сте пред колегите и шефа си, че можете да оцелеете при стресови ситуации и сте постигнали успехи, това може да е от голяма полза за вас. От авторитета ви произтичат облаги, които няма да получите туко така на ново място. Така че имайте предвид, че сменяйки позициата си, ще трябва да се доказвате отначало. Дори във вашите среди да ви се носи добро име, все пак трябва хората да си създат преки впечатления.

  Отношенията с колегите

 Това е от изключително значение. Никой не е отшелник в работата си. Всичко трябва да се направи в сътрудничество с другите. Ако колегите ви са съвестни, отговорни и разбрани, всичко е по-лесно. Не забравяйте, че с тях прекарвате повече време, отколкото с близките си. До голяма степен комфортът на работното ви място зависи от това да каква степен се разбирате с прякото си обкръжение. Така че не пренебрегвайте с лека ръка този факт.

 Личността на шефа

 Има значение какво представлява шефа ви. Дали се опитва да е справедлив, доколко е взискателен, променя ли лесно мнението си, колебае ли се или взема твърди решения? Въобще, знае ли какво иска от вас? Изкарва ли си безпричинно гнева върху подчинените си? Има ли навика да овиква хората, или пък е с благ характер?

 От това може да зависи как се чувствате вие на работното си място. Дали сте достатъчно оценени или поемате отговорност и за другите и накрая обирате и негативите? Не че може да предвидите какво ще представлява бъдещия ви шеф, но може да подпитате преди да скочите към новата длъжност.

  Натоварена ли е работата ви?

  Ясно, е че всяка работа изисква концентрация, желание и ентусиазъм, за да я вършите, но ако е прекалено стресираща, ако ви карат редовно да оставате след работно време и длъжността ви трябва да се изпълнява поне от двама човека, тогава трябва да се замислите заслужава ли си.

  Вярно е, че всяка промяна води до период на адаптация и е свързана с нерви, но има случаи когато просто трябва да изоставите всичко зад себе си и да потърсите нещо по-добро. От друга страна, ако настоящата ви работа е с поносими нива на стрес и сте свикнали с задълженията си, вероятно няма смисъл да я смените с два пъти по-тежка за 100-200 лв. разлика. Ако е за парите, по-добре стартирайте например допълнителен доход, отколкото да съсипвате здравето си.

  Сигурно всеки може да добави още фактори, които влияят на това до колко ни удовлетворява работата и заслужава ли си да я сменим. Така че ако ви хрумва още нещо, напишете го в коментарите.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:51

6 коментари

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Сряда, 13 Юни 2012 08:19 Връзка на коментара

  @Диана - хареса ми твоята гледна точка - имаш работа - вършиш я, нямаш - правиш каквото си искаш. Това мисля, че е мечтата на повечето българи - да работят малко и да изкарват много пари. Тук единствено изключвам работата на норма. Ако си изработиш 100-те елемента на ден, можеш и да си тръгнеш. Но, ако работата ти не е свързана с определен норматив, какво означава има работа - вършиш я, няма - нищо не правиш?

  Тук, няма да пиша за прословутата ефективност и производителност у нас, вече съм писал доста за това. Питай един холандец или германец, какво мисли за това.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 12 Юни 2012 21:33 Връзка на коментара

  Диана, добре дошла в коментарите! Много ми хареса и твоята гледна точка. Наистина свободата и оползотворяването на времето са едно от най важните неща. В една от предните статии споменавам точно за баланса между изкарването на пари и свободното време.

 • Диана
  Диана Вторник, 12 Юни 2012 19:52 Връзка на коментара

  чудесна статия наистина!

  Аз бих добавила гъвкавост и свобода - дали съм като в концлагер от 9 до 17 в офиса без право на обжалване или мога да излизам в раб. време, ако се наложи; плаща ли се и как се плаща извънредният труд; трябва ли да симулирам дейност просто защото е раб. Време или имам работа - върша я, нямам работа - свободна съм да правя каквото си искам... И т.н. :)

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Вторник, 12 Юни 2012 09:46 Връзка на коментара

  Теди, колкото и да звучи като клише, дори в кариерата трябва да има някакъв план (кажи на Господ плановете си, за да го разсмееш, но все пак). Той не трябва да е подробен като фирма Х после фирма Y и т.н., а по-скоро като дейност и различни нива. Нещо като Счетоводство (помощник счетоводител - счетоводител - Главен счетоводител) после Финанси (CFO на компанията - CFO за Източна Европа) и т.н.

  За мен всяка работа е проект. Стоя толкова, колкото е нужно за да науча всичко за нея или поне 95% от нещата (Останалите 5% се учат много бавно и това отнема дори десетилетия). Когато нещата и ситуациите започнат да се повтарят (знаеш какво ще се случи, кой как ще реагира и т.н.) нещо ме влече към друг проект.

  Досега съм имал три проекта. Първия беше банково кредитиране, втория външен одит и третия вътрешен одит. И трите са свързани по някакъв начин и се надграждат, въпреки че са доста различни. Общото е финансовата сфера. Дори във външния одит съм одитирал предимно финансови институции.

  Така че, моя съвет е начертайте си някакъв генерален план и го следвайте. Не се подавайте на дребни изкушения (като 200 лева по-висока заплата), ако те ще ви отклонят от плана и основната цел.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 11 Юни 2012 17:38 Връзка на коментара

  Да, Тони, прочетох автобиографията ти. Доста е впечатляваща. Личи си, че знаеш какво правиш и изпълняваш на практика съветите, които даваш. Ще ми е интересно да прочета и твоята гледна точка по въпроса.:)

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Понеделник, 11 Юни 2012 15:57 Връзка на коментара

  Браво, Теди. Много добра статия.

  Ще дам и аз няколко съвета в тази насока.

  Първо, разлика в заплащането. Аз съм приел, освен всички други материални и нематериални стимули, заплатата на новото място да е с 15 до 20% по-висока от досегашната. За едни това може да са 50 лева, за други - 1 000 лева. Но това е минималния процент увеличение, което да покрие неудобството ти от преместването. В началото това си е стрес - нови колеги, нов шеф, нови изисквания, нов изпитателен срок и т.н.

  Парите, разбира се, не са всичко. Важни са, но не единствени. Колкото повече информация съберете за новото място, толкова по-добре. Аз съм си сменял работата с нова (по-ниско платена) само заради фактора "престиж" и как ще стои в CV-то. Не сгреших. Разликата в заплащането се покри още с първото обучение за една седмица в популярен испански курорт.

  Лично за мен, задържам се на една работа докато има предизвикателства в самата работа или мога да науча нещо от колегите и шефа. Ако изчезнат и двете, това е началото на края.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics