Влез

Как да се справим с неудобните въпроси за парите?

Как да се справим с неудобните въпроси за парите? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

  neudobnite-vaprosi-za-pariteКак да избегнем неудобните въпроси за парите? / Снимка:www.sxc.huЛюбопитството като цяло е положително човешко качество, защото тласка към нови знания, но когато някой се бърка във вашите лични работи, това много често дотяга. Особено що се отнася до финансовото състояние, хората все искат да знаят, сравняват се, опитват се да извлекат изгода или просто клюкарстват. 

  Как се отговаря на нетактичните въпроси за парите? Какво казвате, когато някои ви пита: "Колко пари имате в сметката?", "За колко купихте колата си?", "Телефонът и лаптопът ви на лизинг ли са или ги взехте кеш?", "Колко получавате не месец?".

  Част от тези въпроси се задават завоалирано, някои само подпитват, но има и други, които стрелят направо и разчитат на изненадата, за да ви смутят и да отговорите от неудобство или да отгатнат по лицето ви истината. 

  Какви са мотивите за този разпит? Както казах, понякога е чисто любопитство. Не са редки и случайте обаче на сребролюбиви "дами", които искат да се домогнат до портфейла на някои мъж или на мними приятели, които се стремят да получат безплатна почерпка и други забавления. А ако пък не сте в добро финансово състояние, причината за въпросите може да е простото злорадство от типа "Значи имало и по-зле от мен!"

  Разбира се, ще има и истински загрижени за вас хора! Но това се познава и в този случай, може и да ви олекне споделянето на неволите или радостите. И все пак съветът ми е, оставете си малко лично пространство, не разказвайте абсолютно всичко!

  А сега да видим, какви са вариантите да отговорите на любопитните ви познати.

1) Чувството за хумор може да парира всеки неудобен въпрос. Например когато ви попитат: "За колко го взе този лаптоп?", можете да отговорите нещо като: "Не аз го взех, а той ме превзе още щом го видях на витрината! Точно това ми трябваше!".

2) Отклонете темата в друга посока Например: "Как си позволи тази кола? Сигурно изкарваш поне 2 бона на месец?" . В този случай кажете "Тя е икономична, по страшно е как съседа ни се справя с бракмата си при такъв разход на гориво?".

3) Ако вярвате, че човекът отсреща наистина не ви мисли доброто, просто излъжете! Ако ви попитат да кажем: "Колко пари даде за марковата си чанта?", кажете най безочливо: "5 лева от втората употреба? Искаш ли и ти?".

4) Равенството не дразни никой. Ако съседката ви завижда за новата ви семейна кола и ви попита за колко сте я купили, отговорете: "Мъжът ми каза, че струвала, колкото вашата!"

5) Отговорете неопределено. При въпрос: "Какъв кредит взехте за жилището си и какво беше самоучастието ви в закупуването му?" , можете да кажете: "Жилището беше на средните пазарни нива, когато го закупих, а самоучастието беше достатъчно според банката.".

6) А за господата - ако искате да натриете носа на някоя меркантилна госпожица, която проучва финансите ви, кажете и че карате скъпа кола и след това й гледайте сеира! Така правеше един мой познат.

Очаквам и вашите придложения в коментарите!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:46

3 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 11 Май 2012 18:34 Връзка на коментара

  Да, много зависи какво ти е средата и какъв е мотивът на отсрещната страна да пита за финансите ти. Защото често има "добронамерени" съседи и познати, които са крайно любопитни.

  Както сигурно си забелязал и аз в блога си свободно споделям за част от разходите си. Не случайно има раздел "Споделени финанси". Това е с цел предимно да съм полезна.

  А между близки приятели е нормално да се споделя :)

  Съжалявам за изгубените коментари. Ще видя какво мога да направя!

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Петък, 11 Май 2012 14:14 Връзка на коментара

  Дано последния ми коментар излезе.

  Теди, досега ми са се загубили поне 2-3 коментара по статии в сайта. Може да погледнеш настройките на анти-спам приложението.

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Петък, 11 Май 2012 14:12 Връзка на коментара

  Аз не намирам нищо неудобно в тези въпроси. При мен това е професионално изкривяване - от работата ми като кредитен експерт и одитор. Когато някой ми каже, че си е купил нова кола, един от първите ми въпроси е колко струва.

  Дали защото повечето ми приятели са от финансовата сфера или по други причини, с повечето от тях често си говорим за пари, допълнителни доходи, инвестиции, споделяме опит.

  Това някой път ми действа като стимул. Ако Бат' С. е постигнал доходност от 15% от неговите инвестиции, защо аз да не мога.

  А и когато се говори за нещо, накрая винаги става въпрос за пари. Така (с разни съвети и споделяне от приятели) съм изкарал доста пари и съм спестил може би дори повече. Но, ние може би не сме представителна извадка.

  Повечето хора са завистливи и не гледат с добро око на чуждите пари и успехи.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics