Влез

Има ли лоши качества, които водят до успех?

Има ли лоши качества, които водят до успех? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  Risuvsno-darvoНарисувай ми дърво, за да ти кажа какъв си!Навсякъде пишат за положителните качества, които помагат на хората да се развиват, да успяват, да забогатяват. Никъде обаче не съм срещала да посочват и отрицателните черти, които са допринесли за постигане на целите в живота. Ще кажете какво им е отрицателното като носят победи? В случая имам предвид лоши страни на характера от чисто човешка гледна точка. 

  Искам да подчертая, че не съм за успеха на всяка цена и не препоръчвам да се промените в негативна насока, за да се развивате, нито пак казвам, че е невъзможно да постигнете целите си без да притежавате такива качества. И все пак не мога да подмина с лека ръка тези свои наблюдения.

  Първата черта, която често се набива на очи при някои от успешните хора е тяхното елементарно виждане за живота. "О, блажено невежество, блажена простота!". Всичко е ясно, точно и праволинейно. Няма сложни чувства, липсва богата душевност и емоционална обвързаност с етични каузи. Пътят за развитие е очертан ясно, напред, без да криволичи в колебание между добро и злото, правилно и неправилно, редно и нередно. 

  Ето един кратък пример. Веднъж мой познат искаше да ми направи психологически тест по картинка. Каза ми: "Нарисувай ми дърво?".

  Аз не знаех каква е целта му и се дърпах, но той настояваше, накрая ми писна и му викам "Айде, дай ще ти нарисувам!".

  Той ме изчака търпеливо, докато си драскам, и накрая като видя какво му подавам, се плесна по челото. Аз си помислих: "Толкова ли съм зле с рисуването, че чак го стреснах човека?". А той ми обясни, че дървото олицетворявало моята същност. Големите корени означавали дълбока връзка с традициите и семейството, дебелото стъбло - стабилност, разклонената корона - разностранни интереси и понякога разпиляване, хралупата - богат вътрешен свят и т.н. Заяви ми, че това е от малкото детайлни рисунки, които е виждал. Каза ми, че съм прекалено емоционална и го прикривам, че това понякога ми пречи и че хората ме мислят за нещо много по-малко, отколокото представлявам в действителност, подценяват ме.

След това ми заяви "А ти знаеш ли какво беше дървото на един от най-влиятелните и богати хора в България преди да стане такъв? " "Какво?" - попитах. Той в отговор ми нарисува клечка с три прави разклонения. Да, каза ми, така се става успял - с проволинейност, простота и липса на душевни терзания.

Аз естествено се ядоствах и възразявах. Побеждават добрите!!! Хората с богата душевност!!! :(

/Наскоро се разрових как се нарича този тест и има ли въобще такъв, оказа се, че съществува - наричат го тест на Кох/

***

  Веднъж говорих с мой близък за бизнеса, който развива от години. За това с колко труд е оцелявал през години на криза и как причината да се справи е качеството на работата, професионализмът му и отношенията на доверие и приятелство с клиентите.

  Въпреки това той ми сподели, че има познати на неговите години, с които заедно са започнали да се развиват и сега бизнесът им е по-голям от неговия. Аз започнах да дълбая по темата. Питах го какви качества притежават те, че са стигнели дотук.

"Да не би да са стартирали с повече пари?" Отговорът беше "Не!" 

"Да не би да са в по-добра пазарна ниша?"

"Не - някой са в моята, а други в сравними по пазарен дял ниши"

"Да не би да са на по-добро място, с повече връзки или изключителни специалисти?"

"Не, не и пак не!"

Аз обаче не се предавах: "Сигурно имат твоя приятелски дух, печелят хората с харизма и са щедри и човечни?" Той се хвана за главата и се изсмя: "Точно обратното!" 

След това имах възможността да общувам с двама от тези хора - темерути, арогантни, провокативни, себични, самовлюбени, безскруполни, с лошо отношение към персонала си и ....услужливи и усмихнати, когато става въпрос за клиентите им!!!

Не казвам, че всички успели са такива просто споделям някои шокиращи наблюдения! 

Леле, статията стана малко негативна :) Обикновено не пиша така!  Я вижте тази: Топ 10 качества на финансово успешните хора

Коментарите оставям на вас!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 11:39

8 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 11 Май 2012 18:42 Връзка на коментара

  Не знам точно какъв е бил случая с пода, но на мен ми се стори гадничко да викаш на някой, който се старее и просто не успява физически да се справи с задачата си.

  А за това, че като не ти издържат нервите и се развикаш, нещата се оправят - подкрепям го с две ръце! И аз бях изумена в началото, ама така си е. Опитват се да те мачкат и изведнъж като им отвърнеш подобаващо, се чудят откъде им е дошло и започват да се съобразяват!

 • Рая Христова
  Рая Христова Петък, 11 Май 2012 14:20 Връзка на коментара

  Според мен там с пералнята беше спорно кой е крив и кой - прав. Мей в крайна сметка не го докладва, но беше права да иска да й пазят пода. После впрочем на мен се падна честта да го пребоядисвам :)

  Интересна е тая граница между това да си търсиш интереса и да не си гадняр към другия човек. Ама хората от добро не разбират, за съжаление. Толкова много случаи мога да изброя, дето като си любезен с тях те правят на маймуна. А като се развикаш - хоп, всичко се нарежда.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 11 Май 2012 09:20 Връзка на коментара

  Рая, идеите идват от най-различни места, понякога ни си много сигурен, откъде точно.
  Но в този случай мисля, че историята с пренасянето на пералнята и изтощения човечец, които Мей искаше да докладва, ми навя спомени за други подобни работодатели!

  Както ти казваш, вдъхновението е от живота и колегите блогъри :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Четвъртък, 10 Май 2012 19:36 Връзка на коментара

  Абе много мъдрости имало в тия Междузвездни войни, ама аз ли все не ги виждам :) Те пък не могат ли да си го кажат директно, ми ще ме карат да мисля...

  Ей, Теди, наистина ли от там ти дойде идеята? Виж значи какво нещо. Аз толкова години още не мога да разбера всичките уроци оттам. Затова е хубаво колективното мнение, всеки дава парченце от общата истина.

  Еее, Свилене, ти пък как не се мина да сложиш един линк към интервюто бе!

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 10 Май 2012 12:27 Връзка на коментара

  Свилене, очаквах, че ще ти хареса подобна статия! Аз винаги съм се дразнила на успелите гадняри, направо ме изкарват от кожата и все пак не може ли от тях да си вземем това, което ни харесва, за да побеждаваме в живота?

  Нямам предвид да станем като тях, но все пак малко твърдост и придържане към ясни принципи в бизнеса никога не са излишни.

  Дали ще задълбавам към тъмната страна не знам - никак ни ми харесва, аз вярвам в доброто начало у хората! :)

  Съгласна съм, че успехът не означава купища пари, а достатъчно, че да не мислиш за тях и да си гледаш гледаш кефа!

  Шефката на Рая наистина не си поплюва, но си има и добри страни жената :)

 • Свилен Николов - бизне статии без преструвки
  Свилен Николов - бизне статии без преструвки Четвъртък, 10 Май 2012 12:12 Връзка на коментара

  Супер статия Теди, една от най-истинските в блога ти, даже бих те посъветвал да задълбаеш малко повече в тъмната страна. Този конфликт е засегнат дори и в Междузвездни войни.

  Виж първия цитат тук:
  http://businessworkshop-bg.com/madrosti/

  Наистина, никой не печели от прекалена изтънченост, емоционалност и чувствителност. Съшото е като шофирането "Просто си затвори устата, спри да мислиш и карай"

  Рая - наистина, колкото и гадно да звучи шефката ти е пинтия и използвачка :), полезно но при нея е било екстремно.

  Още нещо, ще дам прост пример - аз искам да работя примерно уикенда, обаче приятелката ми иска да ходим някъде, аз от чувство за вина съответно, че не и отделям внимание, все пак я водя някъде - ако бях перде, да си работя едни 5-6 дни в месеца повече над бизнеса си.

  Тук искам да подчертая и друго, за мен не е мерило, колко ти е успешен бизнеса, а колко си щастлив, така че няма нужда да съм най-успешния, а просто достатъчно успешен.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 10 Май 2012 10:02 Връзка на коментара

  Рая, знаеш ли, че може би точно твоята книга, отключи в мен тези мисли и затова реших да споделя наблюденията си по темата.

  Все пак аз съм оптимист и вярвам, че можеш да успееш и по правилния начин, макар че е по-трудно. Трябва най-вече да намериш баланса - мярката във всичко. :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Четвъртък, 10 Май 2012 09:23 Връзка на коментара

  Ау, Теди! Изкефих се много на тая тема :)

  По стечение на обстоятелствата и аз от съвсем скоро се замислих за това. Поводът беше коментар на Свилен за моята шефка от Америка. Не казвам, че тя беше лош човек, напротив! Но когато ставаше дума за бизнес, то беше бизнесът преди всичко.

  Когато си приятелски настроен, човечен, щедър, това не помага на бизнеса. Съвестта също не помага. В бизнеса трябва главно да си гледаш интереса, да си търсиш парите, да не правиш компромиси. Някак да отделиш едно бизнес-Аз от личното-Аз.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics