Влез

Как да балансираме между парите и свободата?

Как да балансираме между парите и свободата? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

onlinebusinessбаланс между работа за пари и свободно времеКак да балансираме между парите и свободата? Отговорът на този въпрос заслужава поне Нобелова награда. Живеем в забързано и тежко ежедневие, посветено основно на изкарването на пари.

Защо го правим ли? Причините са многобройни и почти няма нужда да ги изброяваме. Ясно е, че парите дават сигурност, както и нови възможности, разширяват кръгозора и контактите ни, осигуряват ни спокоен и качествен живот и благодарение на тях имаме по-голям избор как да прекарваме свободното си време.

 И тук кръгът се затваря. Стараем се да се издигнем в работата си, за да имаме по-хубав живот и повече лично пространство, но именно по този начин губим голяма част от свободата си. Сякаш сме погълнати от водовъртеж, които ни всмуква все повече - бачкаме много - изкарваме повече - увеличаваме разходите си - намаляваме времето за лични удоволствия и така до безкрай. 

Какво е решението? Не претендирам, че мога да дам отговор, които ще задоволи индивидуално всеки, но ето няколко неща, над които би трябвало да се замислим:

 Разгледайте например следната ситуация. Работите от доста време във фирма, в която имате изградени приятелски отношения с колегите, те ви познават и уважават. Взимате средно-висока заплата + бонуси и купони за храна, ежедневието ви е нормално натоварено, стресът е в поносимите норми и вече сте свикнали с материята и ангажиментите си. В един момент обаче ви предлагат работа на друго място с увеличение на заплащането от 250 лв./месец. Вие потривате доволно ръце и се втурвате към предложената длъжност.

Но стоп! Проучили ли сте напълно за какво става въпрос? Представете си, че тази нова работа е свързана с двойно повече стрес, нямате допълнителни придобивки, работното време е по-дълго и е на по-неудобно място, докъдето трябва да се придвижите с кола.

Тогава какво е възможно да се получи? Като изчислите увеличението в транспортните разходи и липсата на бонуси, както и дългото работно време, което ви възпрепятства например да напазарувате от любимия си магазин на по-ниски цени, може да се окаже, че сте на загуба. И то не само загуба на пари и лично време, но и на нерви и удовлетвореност от живота. А нали именно към това се стремим?! Така че съветът ми като човек, изпадал в подобна ситуация, е преди да прегърнете някое ново предложение, обмислете и калкулирайте всички възможни варианти и изберете умно най-изгодния за вас, за да запазите добрия баланс между блъскането за повече пари и комфорта на свободното време.

Друга идея, която ми хрумва е за работа на ненормирано време - за постоянно или като допълнителен доход. Със сигурност по този начин ще заздравите личните си финанси, а и работейки когато ви е удобно, ще имате и повече свобода за себе си и семейството си. Варианти за работа от вкъщи по интернет има много и все повече хора се ориентират към подобна дейност. Аз самата стартирах такава преди време, за което можете да прочетете повече тук.

  Мен лично много ме впечатлява фактът, че все повече млади хора избират да изпълняват проекти онлайн, работейки от комфорта на собствения си дом. Повече за дейността на т. нар. фрийлансъри можете да прочетете в блога на Свилен Николов - Бизнес статии без преструвки. Той интервюира хора, които не само успяват по този начин да си докарват добри доходи, но и да балансират добре между задълженията и удоволствията. Основният плюс на работата от вкъщи, който всеки от тях изтъква, е именно по-голямата лична свобода.

  И накрая, когато изкарвате пари по някакъв начин - за работодател, чрез ваш собствен бизнес или на свободна практика, постарайте се това, с което се занимавате да ви доставя удоволствие, да ви влече и да изпитвате удовлетворение, докато го вършите. Тогава работата се прелива с  добре-прекараното лично време, имаме повече спокойствие, по-малко стрес и по качествен живот. Разбира се няма сфера на дейност, в която няма да ви се налага да изпълнявате и досадни задължения, но поне се стремете това, което вършите да отговаря максимално на интересите, темперамента и характера ви. :)

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 11:40

3 коментари

 • Рая Христова
  Рая Христова Четвъртък, 03 Май 2012 13:20 Връзка на коментара

  Тони, в случая симпатизирам на Теди :) (женска му работа, нали)

  И аз мисля, че по-удовлетворяващите занимания са в сферата на изкуството. И че за различните типове работа трябват разилчни типове хора.

  Парите са супер, като имаш много от тях :) Но аз бих предпочела достатъчно пари + удовлетворение, вместо много пари без удовлетворение.

  Предполагам, че това е женска черта, докато мъжете не са толкова емоционално свързани с работата си и не приемат нещата много навътре.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 28 Април 2012 20:00 Връзка на коментара

  Тони, аз мисля, че типа работа, която може да носи удоволствие, е най-вече от сферата на творческите професии - фотограф, писател, графичен/уеб дизайнер, художник и др. Това са повече призвания така да се каже.

  Макар че има и хора, които ще са най- щастливи, ако се занимават например с организационна дейност - транспорт и логистика, кетъринг или друго. Много зависи от човека. Някои с меланхоличен характер едва ли става за организатор.

  В такъв смисъл вярвам, че всеки трябва да работи нещо близко да темперамента и интересите му. Не че винаги е възможно, но поне към това е добре да се стремим.

  А имам две тълкувания на твоята мисъл, че ако работиш за друг човек и си доволен, го правиш неправилно.

  Едното ми предположение е свързано с това, че не може да си удовлетворен, когато друг бере плодовете на твоя труд.

  Другото е, че щом си щастлив и не се натоварваш от работата си, значи скатаваш или я правиш по начин, които на теб ти изнася :)
  На прав път ли съм?

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Събота, 28 Април 2012 11:43 Връзка на коментара

  Теди, смяната на работа и оценка на предложението от новата компания е доста дълга тема. Разбира се, че не се оценяват само парите, но колкото и добро проучване да направиш, все ще останат някакви детайли, които ще ти тежат в бъдеще.

  За това работата да ти носи удоволствие - не знам, сигурно е възможно. Но, аз винаги казвам - ако работата, която работиш (за друг работодател) ти харесва, значи я вършиш неправилно. Помисли малко и ще разбереш тази мисъл.

  За ненормираното работно време - напълно подкрепям.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics