Влез

Проблеми с парите = проблеми с килограмите

Проблеми с парите = проблеми с килограмите - 5.0 out of 5 based on 6 votes

   problemi-kilogrami-pariАналогия между парите и идеалното тегло / Снимки: www.sxc.hu - колаж Теодора Д.Трупането на излишни килограми и недостигът на пари са най-честите и неприятни проблеми, с които се сблъскват повечето хора. Всъщност много от нас не осъзнават колко близки един до друг са тези две явления в живота ни. Ако човек се опитва да отслабне и да спести или изкара пари за финансовите си цели, не може да не направи аналогия между двете. 

  Много често, когато пиша за успешни подходи към здравословно намаляване на теглото, правя сравнение точно с финансите, за да стане по-ясно какъв е механизмът, който действа при диетите.

  Вижте долните примери.

  Пример № 1. Когато искаме да отслабнем, ни съветват да ядем по 5 или повече пъти на ден. Това на пръв поглед изглежда нелогично. Как така ще топим килограми като ядем толкова? Истината е, че организмът ни, когато получава редовно малки количества храна, забързва метаболизма си и гори повече мазнини, а когато не му осигуряваме нужните калории, той трупа енергийни запаси, за да издържи до следващото хапване. Това е един от механизмите на оцеляването и ние също го прилагаме, когато мислим, че няма да получаваме редовно пари - харчим само за най-необходимото, за да можем да изкараме до следваща заплата и се опитваме да заделяме по нещо настрана.

 Пример №2. Представете си, че някой си купи лаптоп с цел да го ползва за пишеща машина т.е. трябва му само, за да превежда или пише текстове. Обаче решава, че ще си вземе последен модел за игри със страхотна видео карта, голям хард диск и много памет. С две думи вместо да закупи модел за 400 лв., той си взима за 2 000 лв. без да има нужда от него. Но защо някои би направил това? Много просто - за да се похвали, че притежава най-модерния лаптоп със страхотен дизайн и много екстри, които реално никога няма да ползва.

  Тук не мога да не направя аналогия с трупането на излишни килограми при яденето на калорийни бомби с ниска хранителна стойност. Както при лаптопа са дадени напразно много пари с идеята за краткото удоволствие да се изфукаш със скъпа джаджа, така и при мимолетната наслада от вредната храна се трупа  нездравословно тегло.

  Всъщност излишните мазнини са като дадените напразно пари за лаптопа, които са почти безвъзвратно загубени и неизползваеми, "заключени" в неизгодната покупка. Разбира се мазнините макар и трудно могат да бъдат изгорени, а лаптопа продаден с идея възвръщане на част от неликвидните суми, но и в двата случая не е особено рентабилно и е доста неприятно.

Пример № 3. Когато сте на диета грешният подход е да се лишите от всичко, което харесвате. Това ще ви изтощи много бързо и ще ви демотивира, а и аз ще ви предложа някои вкусни и полезни храни /1 и 2 част/, които можете да хапвате, когато искате да отслабнете. 

  По същият начин, когато се подлагате на крайни лишения, за да спестите за нещо, има голяма вероятност да не успеете да постигнете целта си, понеже много бързо ще ви омръзне и има опасност да изхарчите всичко. Затова е разумно да не стигате до крайности, да не пестите пари например от пресни продукти и качествена храна и да се глезите отвреме-навреме с нещо малко лично за вас. Изтезаването с драстични диети и пълното лишаване от лични средства не води до нищо добро.

Пример № 4. Не можем да отречем, че парите имат пряка връзка с теглото на човек. Вероятно сте забелязали, че обикновено богатите хора не са дебели. Те консумират само качествена и разнообразна храна с добро хранително съдържание и по-малко калории и затова обикновено връзката между стабилните финанси и трупането на килограми е обратно пропорционална. Евтината и некачествена храна е за хората с по-скромни доходи и поради това много от тях пълнеят.

  Така че стремете се към финансово благополучие, за да сте здрави и слаби :) 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:41

9 коментари

 • Рая Христова
  Рая Христова Петък, 20 Април 2012 17:37 Връзка на коментара

  Каквото и да направиш, все някого ще впечатлиш. За всеки влак си има пътници, но дестинациите са различни :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 20 Април 2012 12:39 Връзка на коментара

  Рая, аз съм забелязала, че оливането наистина се шири сред по-бедните общества. Например в американските гета, братовчедката ми, която живее в САЩ, ми е разказвала, че се носят дебели ланци и хората там задължително поставят гуми с по-голям цолаж на колите си.
  Имам наблюдения и за парадиране с мним висок стандарт и отстрана на албанци или косовци, които както знаем не са цъфнали и вързали:)
  Хората с по-добри доходи нямат нужда да демонстрират стандарт, нямат комплекси за избиване и не се интересуват какво мислят другите за тях, след като те самите са доволни от живота си.

 • Рая Христова
  Рая Христова Петък, 20 Април 2012 11:53 Връзка на коментара

  Не че имам нещо против втора статия по темата, но държа да отбележа, че на мен тази си ми харесва :)

  Колата и външния вид са активи винаги, доколкото на човек му се носи някакво "име", "репутация" и пр. Според мен обаче целта не е да си най-най, а просто да се представяш достатъчно прилично - без да се оливаш.

  То и оливането носи слава, но сред една по-друга група хора.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 20 Април 2012 10:46 Връзка на коментара

  Всъщност замисълът на статията беше паралел между основните механизми на свалянето на килограми и успешното справяне с личните финанси. По какво си приличат двете най-желани цели, които хората си поставят в перспектива. Исках да изтъкна основните грешки, които се допускат, и някои слабости, които ни подтикват към тях.

  Благодаря, скъпи Анонимен, когото смятам, че познавам :), за предложението да напиша нова статия с акцент върху въпроса "Защо богатите са по-слаби, по-здрави и по-добре изглеждащи от бедните като цяло"

  Тони, съгласна съм с твоята теза, която срещнах и в една от статиите, че често добрия външен вид и хубавата кола могат да бъдат актив, ако те представят добре пред потенциалните клиенти на бизнеса ти.

 • Анонимен
  Анонимен Петък, 20 Април 2012 08:42 Връзка на коментара

  Беше ми интересно да прочета статията! Мисля, че само "Пример 4" е нещо, което истинно е свързано с темата. Определено има връзка между парите и излишните килограми - наблюдавайте хората, мислете около месец и напишете един по-добър постинг - пожелавам успех!

 • Рая Христова
  Рая Христова Четвъртък, 19 Април 2012 14:07 Връзка на коментара

  Е да де, мамините синчета (татините по-скоро) обикновено само се забъркват в проблеми :)

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Четвъртък, 19 Април 2012 11:33 Връзка на коментара

  Тук, съм съгласен с Рая. По-бедните не гледат дългосрочно на нещата. За тях всеки доход е като последен. Другия месец може и да няма. Често виждам хора с пари от социални помощи да си купуват скъпи Жи-Си-Ем-и.

  А богатите, затова са станали такива, защото имат финансова култура, знаят да планират и например, че доброто здраве и добрия външен вид ще им донесат още повече пари.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 19 Април 2012 10:29 Връзка на коментара

  Рая, съгласна съм, че богатите гледат в перспектива - най-вече тези от тях, които сами са се преборили да изкарат пари.
  Не включвам мамините синчета, които получават нещата наготово, макар че те не са малък процент от хората с високи доходи.
  Иначе силата на характера и постоянството са в основата на всеки успех - пари, здраве и всичко останало :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Четвъртък, 19 Април 2012 08:50 Връзка на коментара

  Теди, съгласна съм, че има връзка между двете!

  Според мен разликата богати-бедни идва освен от качеството на храната, още от това, че богатите мислят по-дългосрочно и някак по-силна воля. Често бедните хора гледат, както и ти каза, моментното удоволствие - "да му прасна един хамбургер с бира" и "да си купя як телефон", без да мислят дългосрочно.

  А богатите много повече гледат напред и контролират поведението си. Те са готови да се лишат от краткосрочни "удоволствия" в името на по-добро бъдеще.

  А има и още един момент, че бедните хора често се чувстват изтормозени и намират утеха в дребни удоволствия. Разбирам ги донякъде - понякога просто не се издържа.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics