Влез

Финансовата стабилност – близка или далечна?

Финансовата стабилност – близка или далечна? - 4.6 out of 5 based on 10 votes

   Finansova-stabilnostФинансова стабилност и спестяване /Снимка: www.sxc.huВсеки е изпадал в неприятната ситуация, когато в края на месеца не само не може да се оправи със сметките, но му се налага и да вземе пари назаем, за да се справи с разноските си. Кои са най-простите правила, които можем да спазваме, за да избегнем този финансов колапс? Ще се опитам да отсея най-добрите съвети, към които трябва да се придържаме за да смекчим кризисните моменти и стреса от липсата на достатъчно пари:

  1) Платете първо неотложните сметки и чак догава вижте какво ви остава за удоволствия и развлечения. Направете си груба сметка колко ви излизат на месец битовите сметки, завишете тази сума с 5-10% и я заделете още на заплата без да я пипате – може да я поверите на някои близък, докато ви потрябва.

  2) Пазарувайте продукти, които издържат дълго време /захар, сол, ориз, подправки, олио, брашно, препарати и др./ в големи количества. Възползвайте се от офертите на веригите магазини, които предлагат добри отстъпки, така че да излязат по-изгодно. Ако пък нямате място къде да ги съхранявате, разделете си тези разходи с ваши приятели и познати. Това можете да направите и с вносните стоки – например зехтин или перилни препарати от Гърция или стоки от eBay.

  3) Когато решите да купите по-голямо количество хранителни стоки за през седмицата, отделете време да разгледате брошурите на хипермаркетите, които пускат в пощенската ви кутия. Така ще сте информирани за изгодните промоции, които се предлагат и ще имате точен списък за пазаруване. Разбира се, че не е оправдано да отидете на другия край на града, в който живеете само, за да купите стока, от която спестявате лев-два. 

  Но ако така или иначе сте решили, че ще отскочите до някоя голяма верига магазини, вижте офертите, които те предлагат, за да привлекат клиенти и ако имате нужда се възползвайте от тях. Не се отклонявайте обаче от списъка с това, което ви трябва, защото основната цел на търговците е да ви подмамят с ниски цени и да се отпуснете да пазарувате още стоки, от които да си избият първоначалните скромни печалби.

  4) Ревизирайте всеки ваш ежемесечен разход и преценете от кой да се откажете и кой да намалите. Например потърсете по-ниски тарифи за кабелната, интернета и телефоните си. Аз намалих таксата на домашния телефон до символично ниво и понеже се прехвърлих от един оператор на друг ми дадоха значително повече минути за разговор, същото направих и с мобилния си телефон.

  5) Поставете в дома си енергоспестяващи уреди и всеки път, когато купувате нова техника избирайте такава от по-висок енергиен клас. Хладилник клас А+, LED телевизор, енергоспестяващи крушки, инверторни климатици и др. Нямам предвид да закупите всички тези уреди наведнъж, но когато ви се наложи, разгледайте по-икономичните оферти. И не забравяйте, че понякога по-високата цена ви спестява пари и главоболия занапред.

  6) Опитайте се да се оттървете от всякакви допълнителни финансови тежестикредити, заеми, лизинги и др. Ако трябва водете изключително скромен живот, докато успеете да се справите с задълженията, които ви дърпат назад. Това си заслужава, защото ще ви научи на дисциплина и след като се освободите от това бреме, ще можете трайно да подобрите личните си финанси.

  7) Направете си списък за това, което искате да постигнете в краткосрочен и дългосрочен план. Например – до 6 м. ще изплатя колата, до 1 година ще приключа с кредита за ремонта и лизинга за телевизора. До 15 години ще изплатя апартамента, а междувременно ще събирам пари, които да инвестирам в започването на бизнес. Само, когато се придържате към някаква последователност от финансови цели ще знаете на къде отивате и няма да се лутате по пътя към успеха.

   Надявам се идеите, които ви давам да ви стимулират и тласкат напред към постигане на всичко, за което сте мечтали. Парите са много малка част от щастието на човека, но те са необходимата основа, от която можете да се оттласнете, за да живеете без стрес, в хармония със себе си и да се радвате на хубав живот.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:33

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics