Влез

Цветущи изрази в търговската практика

Цветущи изрази в търговската практика - 5.0 out of 5 based on 6 votes

  Всяка една сфера на дейност си има свой жаргон, който най-пълно и експерсивно отразява специфичните особености, характерни за нея. В случая става въпрос за някои типични нелицеприятни практики в търговията. Чували ли сте например израза:

"Царят дава, пъдарят не дава" - усещате ли негативните конотации, отразени в тази дълбокомислена метафора .... майтап, бе! :)

Какво означава всъщност и какво влагат в нея "посветените"?

  Ще го илюстрирам с много прост пример.

  Да кажем, че клиент на мебелна фирма с производство има по-специфично за изработка изделие. Когато отправя запитване към управителя за сглобяване на нестандартната мебел, той отговаря утвърдително. Казва, че няма да има проблем да се направи в кратък срок и по-най добрия възможен начин. Купувачът се успокоява и след известно време решава, че е дошъл моментът да закупи стоката. Отива в офиса на фирмата и обяснява на служителите от какво се нуждае.

 И тогава какво се случва - склададжията казва, че няма наличен материал за изработката, логистикът казва, че доставката му ще се забави, а технологът добавя, че понеже изделието е специфично, ще трябва да спре целия работен процес и пак не се знае дали ще може да се направи тази мебел на машината, с която разполага. Е на това му викат "Царят дава, пъдарят не дава"

Друг пример от реалността, илюстриращ тази поговорка можете да видите и в блога на Бат' Тони, тъй като точно една негова статия ме вдъхнови за този материал.

   Защо се стига дотук?

  Вероятно в случая вината е не само в служителите, но и в мениджъра, а и въобще в координацията помежду им. Управителят е длъжен да провери преди да отговори на клиента дали всичко е наред - за колко време пристига материалът, как се изработва и всичко останало. Има обаче и случаи, когато персоналът може да свърши работа, но не иска да го направи и разчита на това, че шефът няма да разбере, че е изгонил клиент.

  Има и трета възможност - да е изключително нерентабилно изпълнението на дадено изделие и да забавя и променя графика за изработването на други доста по-изгодни за фирмата поръчки. В такива случаи казват : "За 5 лв. работа, за 10 лв. ядове". Как трябва да се постъпи? Според мен трябва това да се обясни на клиента още от самото начало, че това, което иска е неизпълнимо в този му вид и да му се предложат алтернативи.

Друга характерна поговорка от търговския жаргон е:

"Иска с трици маймуни да лови!" 

 Какво означава?

  Почти очевидно е. Да вземем за пример собственик на бизнес, който всеки месец получава добри печалби от няколко постоянни клиента. Той им дава прилични цени, а те имат собствен превоз и всеки месец си транспортират стоката. Един хубав ден обаче камионът на една от клиентските фирми се чупи. Поръчката им е спешна, но няма с какво да я превозят. Молят доставчика си /собственика на фирмата/ да им услужи с неговия камион. И какво е логично да направи той? Вероятно повечето от вас ще кажат, че трябва да се помогне на клиента. Ако не може със собствен транспорт, то трябва да се плати за такъв. Е, да ама има мениджъри, които за да спестят 50 лв., са способни да рискуват да изгубят клиент, който им носи по няколко хиляди всеки месец. Ами в общи линии това е пример за гореспоменатата поговорка.

  Всички  изложени дотук случаи, макар и малко видоизменени, са взети от реалния живот. Понякога емоцията измества логиката и тогава се получават абсурдни ситуации. Така наречения "човешкият фактор" е неизвестното, което усложнява уравнението. И така, къде да търсим решението - според мен в съпричастността с другите, логичната мисъл и професионализма.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:27

5 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Неделя, 04 Март 2012 20:32 Връзка на коментара

  Е да, това е жалко, но е факт.

 • Рая Христова
  Рая Христова Неделя, 04 Март 2012 20:26 Връзка на коментара

  Хах! За съжаление трябва да се съглася с последния ти коментар :(

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 02 Март 2012 19:40 Връзка на коментара

  И още нещо, аз лично съм попадала на толкова "способни" пъдари, че те напъждат в ъгъла и самия цар

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 02 Март 2012 19:24 Връзка на коментара

  Ами аз в случая визирам реална ситуация. Клиентът се е разбрал с управителя, но когато решава да поръчва отива в офиса и попада на служителите, които не знаят за уговорката. Съответно, когато им казва какво иска, те го увъртат, защото не им се занимава...Това е в общи линии.

  А другият вариант е собственикът да е обещал нещо, но да не се е съгласувал с "пъдарите" :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Петък, 02 Март 2012 14:32 Връзка на коментара

  Теди, това за царя по-скоро го разбирам малко по-иначе - пъдаря изобщо не те пуска до царя, макар че ако стигнеш до него той ще разреши.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics