Влез

Личен бюджет=фирмен бюджет?

Личен бюджет=фирмен бюджет? - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 biudjetЛичен бюджет=фирмен? / Снимка: studyinuk.universiablogs.netЧували ли сте за фирма, чиито собственици да не следят приходите и разходите й? Да - има такива, които крият доходи от държавата, но не и такива, които не си дават сметка за собствената си отчетност. А замисляли ли сте се, че обикновено в личния/семейния бюджет има почти всички графи, които фигурират и в бюджета на една малка фирма.

 И в двата случая имаме разходи за данъци, такси, застраховки, кридити, понякога наеми, ток, вода, телефони, интернет, ремонти, мероприятия, здраве. Това не е малък обем от информация и е много трудно да обхванем всички тези пера, като смятаме само наум. Нито един бизнесмен не би си позволил това с фирмата си.

 Защо тогава и ние да не поддържаме в изрядна отчетност разходите си? Нима това което лично ни засяга е по-маловажно? Напротив - личните ни финанси са ключът към нашия собствен успех или провал. Оттам тръгва всичко - самодисциплината, увереността, дори предприемаческият дух може да бъде събуден по този начин. Защото колкото по-добри ставаме в някаква сфера, толкова повече се поражда у нас желанието да се развиваме още и още. Колкото повече, толкова повече! Апетитът идва с яденето! 

 Така че ако трябва да дам само един съвет как да сме добре с парите, ще ви кажа - започнете от личните си финанси, повишете финансовата си култура, това ще ви даде тласък да продължите към допълнителен доход, работа на свободна практика, а защо не и собствен бизнес

 Ако в началото ви се струва трудно започнете с малки стъпки промяната, записвайте доходите и разходите си, вижте как можете да ги оптимизирате и непременно си поставете цели, които да ви водят напред. Дали те ще са краткосрочни - подобрения в дома, които ще ви спестят пари, или дългосрочни - планове за инвестиране или стартиране на бизнес, напълно зависи от нагласата ви.

 Важно е да си повярвате, но това не винаги става изведнъж, често трябва да извървим дълъг път в една посока с малки стъпки, за да посмеем да стигнем до голямата промяна.

 При финансовото благополучие всичко е точно както при останалите сфери в живота. Новото начало трябва да дойде отвътре - първо да се оправим с личните си проблеми, а след това стъпка по стъпка да продължим напред. Затова именно е толкова важно да сложим в ред първо бюджета си.

За да не съм голословна ще ви предложа четири статии по темата за личния бюджет, в последната от която има табличка с примерни приходи и разходи. 

Пожелавам ви да успеете да сложите в ред финансите си, а защо не и да направите пари?! И помнете - колкото повече богати хора има, толкова по-жива ще бъде икономиката като цяло. Така че вашият успех, е успех за всички останали!

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:51

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics