Влез

7 здравословни навика, които ни пестят пари

7 здравословни навика, които ни пестят пари - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 здравословни навици париЗдравословните навици, които ни пестят пари / Снимка: Гугъл изображенияМного често хората си мислят, че за да живеят здравословно трябва да разполагат с повече средства и не е възможно да спестяват, да се забавляват и да се чувстват добре. Точно затова реших да напиша тази статия - искам да опровергая широко разпространото мнение, че природосъобразния живот е само за богатите. 

Нека видим в кои случаи човек може да спести, като си създаде здравословни навици:

 1) Със сигурност изключително полезно за здравето и дълголетието ни е да се храним по-скромно. Малките порции не затормозяват толкова организма ни. Обилното хранене напротив - натоварва повече всяка една наша система. Не само храносмилателния тракт и стомаха, но и работата на сърцето, на белия дроб и бъбреците се затруднява от приемането на големи ежедневни порции.

 Доказана е връзката между дълголетието и намаляването на храната.Това е логично - автомобилът ви се разваля по-бързо, като е изминал повече километри, нали? По същия начин и органите ни се натоварват допълнително от обработването и усвояването на големи количества храна. Така че скромното ежедневно меню ни прави по-здрави и ни пести пари!

 2) Газираните и подсладени сокове са по-скъпи от минералната или чешмяната вода. За сметка на това те са по-вредни. Пиенето на вода вместо напитките, пълни със захар и консерванти, е полезен навик, който е здравословен и едновременно с това ни пести пари

 3) Хапването на нискокалорични храни също е полезно за здравето и стройната фигура. Например пилешкото и заешкото месо са по-евтини от свинското освен това са по-леки за храносмилането и от тях не качваме килограми. Сладките храни също не са особено полезни, а освен това обикновено не са и евтини. Така че ограничаването на високо-калоричните порции е здравословен навик, който ни пести пари.

 4) Ходенето пеша е приятно и разтоварващо. Добро е за кръвообръщението, за тонуса, за отпускане на нервната система, едновременно с това може да ни спести пари за транспорт или от други платени удоволствия, с които бихме го заменили. Така че този полезен навик не е за пренебрегване - помага ни и за поддържане на здравословно тегло

 5) Чистенето и прането с химически препарати може сериозно да навреди на здравето на по-чувствителните от нас и на най-малките. Ако си създадем навика да заместим тези вредни субстанции с природни почистващи средства, ще си спестим пари и ще сме по-здрави. В домашни условия например може да използваме оцет за миене на прозорците и фугите в банята, някои петна изчезват като ги намажем с паста за зъби, йонизиращите топки за прани са идеални за изпиране на не много замърсени дрехи, уредите с пара пък премахват мръсотията без химикали. 

 6) Приготвянето на домашна храна е полезен навик, който освен това ни пести пари от ядене по заведения. Готвенето също така може да се превърне в любимо хоби, да радва близките ви и да ви забавлява. 

 7) Добрият сън е ценен навик. Вярно е, че не винаги зависи от нас, но все пак можем да направим много, за да подобрим качеството на нощната почивка. /вж. тук/. Може би се чудите каква е връзката между хубавия сън и парите. Тя е индиректна, но определено е неоспорим факт. Когато спим добре сме по-продуктивни, с повече идеи и повече енергия за всяко едно начинание. Най-важното е, че сме и по-здрави и дори по-слаби. Повече за съня и отслабването вижте тук.

 Добавете в коментарите и вашите идеи за това кои здравословни навици ни пестят пари...

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:41

3 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Сряда, 02 Април 2014 15:31 Връзка на коментара

  Радвам се, че намирате статията ми за полезна:)

 • пожарогасител- обслужване
  пожарогасител- обслужване Сряда, 02 Април 2014 09:53 Връзка на коментара

  Напълно съм съгласна че е редно да има повече движения и когато изгаряме повече калории от колкото сме поеми, то ще имаме със сигурност една страхотна фигура.Най вече с повече ходене, като това да слезем една спирка по рано за работа или да се качим пеша до етажа на който живеем ако сме в блок, но дори и в къща да използваме по често стълбищата, така тялото ни няма да се чувства обездвижено и ще имаме много повече енегрия.Не знаех, че самото чистене на фугите може да бъде толкова опасно за здравето и е радвам че ни пишете за да науча този факт, вече ще съм по внимателна.

 • пожарогасители обслужване
  пожарогасители обслужване Вторник, 26 Ноември 2013 11:33 Връзка на коментара

  Напълно съм съгласна с това, че ходенето пеша е приятно и разтоварващо. Добро е за кръвообръщението, за тонуса, за отпускане на нервната система, едновременно с това може да ни спести пари за транспорт или от други платени удоволствия, с които бихме го заменили. Така че този полезен навик не е за пренебрегване - помага ни и за поддържане на здравословно тегло.Лично на мен ми действа изключително ободряваща една разходка около един час сред хора.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics