Влез

Кога наистина спестяваме?

Кога наистина спестяваме? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  spestiavane-v-bankaКога наистина спестяваме? / Снимка: www.sxc.huСлучвало ли ви се е да се лишавате от удоволствия, от нещо което силно желаете да притежавате в името на семейните спестявания? Например харесате си някоя дреха или имате желание да си купите скъп шоколад или да отидете с приятели на изискан ресторан, чиято кухня сте любопитни да опитате. Не го правите обаче, понеже искате да има повече налични средства за най-необходимото или пък за финансовите цели, които стe си поставили.

  Какво се получава на практика?

  Въпреки тези "жертви", когато теглите чертата, в края на месеца нямате нищо заделено. Приятелката ви, която си позволява глезотийки - също не може да спести нищо. Да, наистина при нея положението е по-тежко. Последните дни до заплата няма и лев в себе си - изкарва на солети и пуканки без да излиза никъде или остава само на вода и казва, че спазва лунна диета.

  Вие нямате тези притеснения, но пък нямате и спестявания - разпределяте по-разумно бюджета си, така че да предвидите и непредвидени разходи и проблеми, не се лишавате от най-необходимото, но фактът си е факт - просто не ви остават пари. Тогава в дългосрочна перспектива, каква е разликата между двете ви? Еднакво далече сте от целите си - е, освен ако тя не затъне в дългове, което е още по-лошо.

 Много често особено в днешните кризисни времена си правим сметка до стотинката на стоките, които пазаруваме и си казваме, купих това и това с отстъпка на промоция, прецених къде е най-евтино и това ми спести 5 лв. или повече.

  Истината е, че парите имат свойството да се измъкват между пръстите като вода. Както тя минава през най-дребните пролуки, през ситните камъчета в бързея, така и дребните разходи ни се изплъзват ежедневно. Естествено доста съм говорила за необходимостта от бюджет, но не е само това.

  Как се заблуждаваме?

 Живеем в една голяма заблуда - и тя е, че спестяваме ежедневно като пазаруваме по-евтино. Истината е, че ако парите ни не се озоват в банката, това което правим не е спестяване, а по-добро разпределение на средствата, така че спокойно да изкараме месеца. Разбира се способността да разпределим доходите си също е ценна, но тя не ни приближава към финансовите цели, а по-скоро ни дава увереност, че няма да затънем.

 Тогава какво можем да направим - естествено, ако се стремим към нещо, което се купува с пари, да приоритизираме правилно и да спазим правилото "Плащай първо на себе си!".

 Какво означава това?

  Просто е - искате например да си купите по-читава кола, защото от старата бракма ви е дошло до гуша. Спестявайте за тази цел преди всички останали разходи - заделете първо определена сума в спестовната си сметка, а след това мислете за разпределение на бюджета.

  Когато изплащаме кредит правим всичко възможно да си внасяме вноските. Когато пушим първо даваме пари за цигари, а тогава мислим има ли за хляб. Защо да не приложим същия принцип и що се отнася и до финансовите ни цели? В крайна сметка те са нещо стойностно, което ни кара да се чувстваме способни и реализирани. А защо не и да постигнем мечтите си?

   Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

   Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:28

5 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Понеделник, 10 Ноември 2014 14:45 Връзка на коментара

  Благодаря за коментара. Наистина трябва повече да се замисляме, но не само за спестяването - това е първата крачка, а и за инвестирането и умножаването на спестените пари.

 • смесители цени
  смесители цени Понеделник, 10 Ноември 2014 14:10 Връзка на коментара

  Приятна статия,която ме кара да се замисля, днес живеейки по този забързан и стресов начин на живот,кой и по колко може да спестява и дали някой си слага в касичката пари за чери дни както се казва.Всяко едно семейство трябва да има един фонд, в който малко по малко да събира за почивка или за някоя по голяма покупка.Така няма да се лишава от нищо,когато дойде време да го купи или да плати.Пишете ни пак, тази тема е дълга и обширна.

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Понеделник, 01 Април 2013 21:14 Връзка на коментара

  Здравейте, Николай, има известен резон в думите ви, че когато сме притиснати до стената мислим най-добре.

  Всеки обаче действа, както смята, че ще е най-мотивиран. Аз лично не бих искала да стигам до положение, в което съм изправена пред риск от ударите на закона. Това дори на някой може да му подейства деградиращо.

  Ако отлагаш плащането на сметките и данъците, това не те прави финансово стабилен.

  За мен "Плащай първо на себе си!" означава да вложа пари в това, което е най-важно за мен, като си поставя приоритети. Може да свързано с хобито ми, с работата ми или пък да е нещо, което ще улесни живота ми.

  Съгласна съм и с две ръце подкрепям твърдението ви, че човек трябва да насочи енергията си не само към пестене и бюджетиране, но и към изкарване на повече пари.

 • Николай Жеков
  Николай Жеков Понеделник, 01 Април 2013 17:14 Връзка на коментара

  Здравейте,
  Струва ми се, че това "плащай ПЪРВО на себе си" се разбира много буквално.
  Мисля, че автора на тази мисъл има нещо друго предвид, а именно, че с парите, които изкарваме, първо да осигуряваме стандарта на живот, на себе си и своите близки, който ни прави щастливи и доволни от живота. След това да плащаме на всякакви бирници (данъци, осигуровки..). В случай, че не можем да го направим, трябва да започнем да използваме мозъка си с цел да осигурим повече средства, за да не попаднем под ударите на закона. Когато сме притиснати до стената, най-добре се справяме.
  Ако първо плащаме на бирниците, винаги ще оставяме себе си на заден план в списъка с приоритетни плащания и никога няма да можем да си осигурим желания стандарт на живот!
  Не Теди, не е толкова просто! "Плащай първо на себе си" не означава спестявай първо за нова кола, а после прави икономии от всичко друго. Означава - измисли как да си купиш нова кола, без да си влошаваш стандарта на живот чрез всякакви лишения от храна, дрехи, развлечения...
  Иначе, ако сме дисциплинирани и имаме подходящ бюджет, които следваме, няма значение кога какво ще платим, в буквалния смисъл на думата...

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Петък, 29 Март 2013 16:54 Връзка на коментара

  Тони, аз тайно съм от мъжете. Това беше майтап, не много сполучлив - признавам. :)

  Ако имаш предвид, че пиша за приятелки, това е просто пример. Разбира се, че има и жени, които добре се справят с финансите.

  Съветът ти е много добър. С всичко ново е най-добре да се почне постепенно, иначе стресът може да дойде в повече и да се откажем напълно. Това се отнася и до отслабването, тренировките и здравословното хранене.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics