Влез

За какво харчите парите си?

За какво харчите парите си? - 5.0 out of 5 based on 7 votes

 pariЗа какво харчите парите си?Възпитаването на приоритети при харченето на пари изглежда доста трудно, но ние постоянно го правим на подсъзнателно ниво, носейки се по течението. Имам например познати, които се притесняват постоянно за финансите и за здравето си, но не могат да се откажат от вреден навик като пушенето.

  Веднъж една приятелка ми сподели: „Онзи ден се чудех дали ще ми стигнат парите да си взема хляб, защото автоматично като отида до магазина, първото нещо, което си купувам е пакет цигари. Въобще не мисля за друго. Сякаш това е основен приоритет по подразбиране. Едва след това събрах стотинки по джобовете за хляба.”

  В такива моменти не мога да не се замисля защо повечето от нас не подреждат правилно приоритетите си. Защо не си задаваме по-често въпроси като: „Кое е по важно – да се возя на такси или да отделя пари за спорт? Да си накупя дизайнерски дрешки или да запиша езиков курс? Да давам пари по заведения или да си подаря красива екскурзия?”

  Да се движим по най-малкото съпротивление в живота, без много мисъл, водейки се от моментното настроение, не е най-доброто, което можем да направим за себе си.

  Представете си, че имате любимо хоби като фотографията, но все не успявате да си купите фотоапарата, който харесвате, понеже струва към 1 000 лв. Знаете ли защо мислите, че не можете? Просто е – не сте го превърнали в основен приоритет като в примера с цигарите. Ако ясно си поставите целта и заделяте периодично и на всяка цена определена сума, със сигурност ще успеете.

  Знаете ли колко познати са ми споделяли, че са спрели да карат колите си, да излизат по заведния или са изплатили успешно кредит, и въпреки това парите пак не им стигат. А как са се справяли преди това с допълнителните си разходи? Ясно е – това отново е въпрос на приоритети.

  Защо когато изплащаме дълга си към банката сме дисциплинирани и не се отклоняваме от целта, а не можем с такава отдаденост да допълваме личната си сметка? Нима страхът от задлъжняване е по-силен от постигането на личните цели? Несъмнено е така, макар че не би трябвало. Богатите плащат винаги първо на себе си.

  Друг интересен за мен факт е, че често хората са склонни да разберат, когато дадеш последните си пари, за да покриеш дълг, но те обявяват за стиснат, ако се лишиш от мимолетно удоволствие, заради хобито си.

  Например – решаваш да не ходиш на заведение с колегите, защото си решил, че ще заделяш пари за фотоапарат всеки месец. Просто си избрал да платиш първо на себе си. Ако нямаш пари понеже изплащаш кредит, щяха да разберат, но тъй като става въпрос за някакво техника - те непременно ще те обявят за стиснат или смахнат.

  Тук отново се връщаме на въпроса за приоритетите. Не е ли вярно, че трябва да харчим парите си по най-добрия начин, така че да извлечем максимална полза от тях. А от кое ще имаме повече полза - от мимолетно забавление с приятели или от влагането в нещо по-ценно за нас? Не казвам, че не трябва да разпускаме и да си доставяме удоволствие, просто си мисля, че ако изпълним някоя цел като да си купим мечтания фотоапарат от това можем да извлечем и удоволствие и изгода. Представете си, че започнете да изкарвате пари от любимото си занимание. 

 Така че ако трябва да дам само един съвет за по-добро управление на личните финанси, той ще бъде - поставяйте си приоритети и ги следвайте. Нека графата "плати на себе си" да е най-отгоре в месечния ви бюджет, а след това да идва всичко останало. И не се интересувайте дали другите разбират това или не. Като видят успеха ви, ще им се изясни.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:25

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics