Влез

Личният бюджет - по лесен от всякога /част 4/

Личният бюджет - по лесен от всякога /част 4/ - 4.8 out of 5 based on 11 votes

Ежедневни разходи, планирани и реални доходи

easy-budget4Снимка: www.sxc.huТова е четвъртата част на поредицата от статии, която има за цел да обхване най-важните аспекти от създаването и контролирането на личен/семеен бюджет /вижте и Част 1: Организиране на битовите сметки и Част 2: Трудно предвидими ежемесечни разходи и Част 3 – Нерегулярни разходи/. Бюджетирането е първата стъпка към финансова стабилност и е най-важното действие, което трябва да предприемете, за да подобрите качеството си на живот и личния си комфорт. Нали за да организирате по-добре парите си трябва да имате представа за какво ги харчите. Повярвайте, че ако дори за месец-два записвате всичките си разходи, ще се учудите колко много давате за незначителни неща, дори ще се стреснете, а ако си направите сметка и колко време и нерви ви струват похарчените суми, направо ще ви се изправи косата (или накъдри J). Може би тогава ще се стимулирате да предприемете нещо по въпроса. За много от вас създаването на бюджет вероятно е досадно начинание и затова бих искала да ви подскажа някои идеи, които могат да ви улеснят и да ви спестят време. (По-долу ще ви предоставя за теглене, съставен от мен бюджет в ексел с готови формули за изчисление на разходите ви).И така...

В тази статия ще разгледам разходите, които са ежедневни /например джобните/, както и неочакваните, извънредни разходи или т. нар. „аварийни” /например когато ви сложат неочаквана такса по кредит или съседите ви наводнят или пък имате нужда от нов акумулатор за колата/. Също така ще разгледам и доходите – очакваните и реалните постъпления и ще прикача разработен от мен семеен/личен бюджет в ексел с инструкции за ползването му.

В случая няма да разисквам кой разход е ненужен и от кой трябва да освободите. Това вие сами ще прецените като видите колко пари давате месечно например за цигари – сложила съм специална формула, която да изчислява процентно различните пера от бюджета спрямо общия разход.

Ежедневните разходи са една от променливите, с които се съобразявате всеки месец. Например парите, които харчите за забавление – естествено на всеки му се иска да са повече, но когато се налага да балансирате добре бюджета и да спестите някой лев, те са първите, от които можете да се лишите. И все пак, всеки има нужда да се награди с някое удоволствие – излизане вечер с приятели, кино, театър, гости. Планирайте обаче този ваш разход разумно, така че след като теглите чертата да ви останат спестени 10% от месечния доход – дори да не стигнете тази цифра, придържайте се възможно най-близко до нея.

Най-коварните разходи, които нито можете да предвидите с точност, нито можете да си спестите, са неочакваните или т.нар. аварийни. Може би някои от тях сте можели да съобразите – като да кажем годишна застраховка при ипотечен кредит или друг еднократен годишен дълг, но се случва човек да забрави. Не се безпокойте – затова е бюджетът, за да не ви се налага да предвидимите разходи да ви изненадат. Истинските „аварийни” обаче са например неотложни ремонти /по апартамент, кола и т.н./, здравословни проблеми, спешна помощ за някои близък и много други. За да можете да посрещнете тези неприятни ситуации, трябва да разпределяте добре парите си, така че да ви остават – макар и да са малко /заделените дори 20 лв. на месец са винаги добре дошли/. И запомнете – спестяванията са вашият спасителен пояс – както за финансите ви, така и за здравето и хармонията в живота, затова планирайте, спестявайте и си свиркайте...

Сега малко за доходите – опишете всеки, ама наистина всеки ваш доход – от заплата, от допълнителна работа, от наем, хонорар, бонус, пенсия, помощ, майчинство, обезщетение и др. Приходите също варират всеки месец, но са значително по-предвидими. В бюджета съм заложила „Планиран доход” и „Реален доход” – мисля, че при повечето хора в над 50% от случаите тези графи ще съвпадат. Разликата идва най-вече от вариране на заплатата /поради болнични или бонуси/, от допълнителни доходи, дивиденти, лихви или други всевъзможни източници.

Аз съм сложила няколко примерни източника на доход, които можете да допълните, като добавите нов ред към табличката /отивате на реда, над който искате да вмъкнете новия разход, натискате десен бутон на мишката и изберате – insert – новият ред се добавя, надписвате го и стойността, която вписвате в него, автоматично се отразява към общата сума/. Това можете да направите и при разходите – да изтриете или да добавите ред, като няма нужда да се притеснявате да не изтриете формула – те са защитени и не могат да се премахнат.

За улеснение съм направила и помощна табличка /в дясно/ за изчисление на разходите, които се налага да се сумират – например тези за здраве, храна, дете, заведения, телефони на няколко члена от семейството и др. На първата страница на файла е проекто-бюджет, който можете да попълните приблизително, за да се види каква представа имате за вашите месечни разходи. Следващите страници са месечни бюджети до края на 2012 година, на които ще имате възможност да запишете реалните си разходи и да ги сравните с първоначалния си проекто-бюджет. Ще видите, че разликата няма да е малка, а ако си направите правилните изводи и добро планиране, със сигурност ще подобрите финансовото си положение.

Теглете от тук екселското файлче с бюджета, което ви обещах в началото на поредицата статии. Ако имате въпроси относно използването на табличката или други предложения, идеи или недоумения J, пишете ми или пуснете коментар! Ще се радвам да съм от полза. 

  Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:07

2 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Сряда, 10 Февруари 2016 15:29 Връзка на коментара

  Радвам се, че съм полезна, Валентина. Аз самата ползвам табличката постоянно и съм я изпипала така, че да ми е удобна. Благодаря за високата оценка и за коментара.

 • Валентина Стефанова
  Валентина Стефанова Неделя, 31 Януари 2016 19:48 Връзка на коментара

  Благодаря ви! Много полезни статии и отлично направена таблица!
  Поздрави!

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics