Влез

Личният бюджет - по лесен от всякога /част 3/

Личният бюджет - по лесен от всякога /част 3/ - 5.0 out of 5 based on 10 votes

 

Част 3: Нерегулярни разходи


budgetТова е третата част на поредицата от статии, която има за цел да обхване най-важните аспекти от създаването и контролирането на личен/семеен бюджет /вижте и
Част 1: Организиране на битовите сметки и Част 2: Трудно предвидими ежемесечни разходи/. Бюджетирането е първата стъпка към финансова стабилност и е най-важното действие, което трябва да предприемете, за да подобрите качеството си на живот и личния си комфорт.Нали за да организирате по-добре парите си трябва да имате представа за какво ги харчите. Повярвайте, че ако дори за месец-два записвате всичките си разходи, ще се учудите колко много давате за незначителни неща, дори ще се стреснете, а ако си направите сметка и колко време и нерви ви струват похарчените суми, направо ще ви се изправи косата (или накъдри J). Може би тогава ще се стимулирате да предприемете нещо по въпроса. За много от вас създаването на бюджет вероятно е досадно начинание и затова бих искала да ви подскажа някои идеи, които могат да ви улеснят и да ви спестят време. (В края на поредицата статии ще ви предоставя за теглене, съставен от мен бюджет в ексел с готови формули за изчисление на разходите ви).И така...

В тази статия ще разгледам нерегулярните пера от бюджета – някои от тях се плащат еднократно на годишна база – като данъци, застраховки и винетки, а други са актуални според конкретните нужди и сезона – ремонт, почивка, подаръци, дрехи, обувки, козметика, домашни потреби/техника и разни. Част от тези разходи са относително предвидими и спадат към периодичните разходи, но в случая не са ежемесечни, а са годишни. Такъв е например данъкът и застраховката за колата (и винетката, ако си вземете годишна). Тези разходи обикновено правите накуп в началото на годината или на няколко вноски. Добра идея е да завишите разходите си в планирания бюджет за месеците, в които са ви падежите за тези плащания. За данъка за апартамента например можете да получите разсрочка от няколко вноски. Ако пък подадете данъчната си декларация по-рано, ще получите отстъпка от 5% от плащанията към държавата.

Други разходи, които варират според сезона и нуждите са например разходите за ремонт и почивка. Ремонтът е трудно да направите в по-студените месеци, поради очевидни причини.

Аз например съм планирала ремонт за май месец и съм си определила сума, която да заделям всеки месец, за да мога да събера по-голямата част от необходимите пари. Другата част ще набавя от семейните спестявания или ще взема кредит /има изгодни кредити за енергийна ефективност – например за климатици, дограма, външна изолация – като ви опрощават 20% от необходимата сума – вижте оферти от Прокредит и Райфайзен банк/.

Почивката също винаги е по-изгодна, когато е резервирана доста отрано. Това обаче бих поръчала да направите, ако ще ходите в чужбина или на някои от по-скъпите български курорти. Иначе винаги е по-добре да не запазвате предварително стаи по интернет преди да имате възможност да ги видите, освен разбира се, ако мислите, че няма да има свободни места там, където планирате да почивате. На нашето черноморие, а и въобще при селския или планинския туризъм в България напоследък няма такава опасност, най-вече поради задълбочаващата се криза /и поради безумното застрояване доскоро/. Друго добро решение е да почивате в началото или края на туристическия сезон поради по-приятната атмосфера и по-изгодните цени.

Разходите за подаръци, обувки, дрехи и козметика също варират според сезона. По-голям бюджет за подаръци заложете например през новогодишните празници или в месеците, когато се натрупват повече имени или рождени дни във вашето семейство или приятелски кръг. Обувките и дрехите се купуват по мои наблюдения най-вече в преходните сезони, за да се подготвят хората за студеното или горещото време. Според мен добра идея е да се пазарува в края на сезона, когато стоките са преоценени, поради намаленото търсене и остават непродадени.

Аз изгодно си намирам например обувки при това кожени и качествени в края на зимния сезон – обикновено са почти на половин цена. Ако ви влече, можете да си пазарувате дрехи и от магазините за втора употреба – виждала съм мои близки и познати със страхотни поподения от там– първо никога не можеш да кажеш, че тези дрехи са носени и второ изглеждат чудесно с тях и са направо без пари. Аз самата имам само две блузки от такъв магазин, но са наистина хубави. Може би причината да не съм пазарувала досега от такива места е, че не ми е харесвал конкретен магазин, в голяма част от тях мирише гадно и нямат кои знае какво да предложат. Сега обаче съм си харесала два такива обекта и минавам отвреме-навреме да проверявам какво са заредили – между другото там има и щанд с аутлет на чисто нови дрехи на добри цени.

Сега относно козметиката – като жена не мога да кажа, че тя не е необходима и че трябва да заема миниатюрна част от бюджета. Напротив тя е нужна на всеки член от семейството. Аз например не бих направила компромис да не си купя добро плажно мляко през лятото или пък качествен шампоан или сапун /просто, защото кожата ми няма да го понесе/. Също така не купувам и най-евтините домашни потреби /перилни препарати, кухненски принадлежности, предмети за бита/, защото понякога евтиното излиза скъпо. Това, което правя обаче е, че си купувам тези продукти на промоция в големи количества от супермаркети или от магазини/аптеки с доста изгодни цени. Знам точно кои марки са най-добри за мен и семейството ми и следя промоциите на пазара конкретно за тях. Разбира се има случаи, в които продуктите с високи цени не се по добри от по-евтините – за съжаление това се отнася и за бебешките стоки, но го установих след доста излишни разходи.

Очаквайте продължение. В следващата статия ще разгледам разходите, които са ежедневни, към тях спадат например джобните, както и неочакваните, извънредни разходи или т. нар. „аварийни” /например когато ви сложат неочаквана такса по кредит или съседите ви наводнят или пък имате нужда от нов акумулатор за колата/. Също така ще разгледам и доходите – очакваните и реалните постъпления и ще прикача разработен от мен семеен/личен бюджет в ексел с инструкции за ползването му.

Ако междувременно имате някакви интересни идеи за оптимизирането но гореспоменатите разходи, моля споделете ги – ще бъде интересно и полезно на мен и на читателите на zdravduh.com.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 10:57

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics