Влез

Искате успешен проект? Играйте стратегии.

Искате успешен проект? Играйте стратегии. - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 В тази статия няма да става въпрос за популярните статистики за развиването на бизнес (, като фактът че само 1% от стартиращите такива оцеляват след 5-тата година и др.). Напротив бих искала да пиша за това как да опростим нещата и едновременно с това да развиваме печеливши инициативи.

 За да започнем свой проект (бизнес, допълнителен доход) винаги в началото е нужно да вложим пари и време. Част от нашето лично време може да замести финансовите инвестиции - просто, за да опипаме почвата и да видим дали има смисъл да продължаваме или е време да пуснем в ход класическото "фалирай бързо и евтино и мини към следваща идея". 

  И така, истината е, че ако търсите най-добрата инвестиция за парите си, при която огромна част от успеха и възвращаемостта зависят от вас самите, несъмнено това трябва да е собствен бизнес. Да - оказва се, че това начинание е доста рисково и с малка успеваемост, но обикновено причините са едни и същи. Основната, на която искам да обърна внимание в тази статия е грешната стратегия. 

  Идеята зад стратегическите игри

 И катo използвах тази дума се сетих - играли ли сте някога стратегически игри? Създавали ли сте цивилизация, морско царство или войска от нулата? В Age of empires например създавате едно малко селце, като започвате само с един човек и безкрайно много неусвоени природни ресурси. За да увеличите населението си трябва да ловите риба или дивеч и да събирате дърва. Едва тогава може да напредвате в играта. Но всичко зависи от вас - това дали малкото ви селце ще се превърне в непобедима цивилизация и дали ще покорите съседни народи и да си присвоите ресурсите и населението им. 

 Най-голямата грешка, която можете да допуснете е да преминете към горно ниво преди да сте подготвени. Защото ако дадете цялата си храна, дърва, камък и злато за тази цел, много е вероятно да загинете от глад или от набези от съседни цивилизации.

 (Това ми напомня на един феномен от нашата действителност. Строенето на пътища и магистрали е хубаво нещо в перспектива. Но не и когато едновременно с това се потискат малкия и средния бизнес, които дърпат икономиката напред. Всички се радваме на добрата инфраструктура, но искаме и да оцелеем! А дали ще се случи това? Дано - все пак ни обявиха за най-старата държава в Европа!)

 И при бизнеса е гибелна идеята за наливането на пари с цел за разрастване преди да сме подготвени, да сме опипали пазарните тенденции и да сме усетили определена възвращаемост. Това противоречи на правилото за стартиране със скромни средства и съвета да не влагаме всички яйца в една кошница. Защото дори и най-добрите имат непечеливши идеи, а е важно ако случаят е такъв да можем бързо, евтино и безболезнено да преминем към следващ проект.

 Друга грешка при стратегиите е да спрем да се развиваме. Какво като имаме огромни ресурси и хора, ако си седим в първобитно-общинния строй? Катапултите и рицарите на съседния народ биха могли да ни заличат за секунди. А техните жреци биха могли да обърнат населението ни в тяхно чрез магически религиозни ритуали

 Същото се случва и с компаниите, които не се развиват технологично. Те работят здраво, но какво от това? Щом не са в крачка с тенденциите и не влагат в нови технологии и образоването на служителите си, рискуват други компании да им откраднат пазарния дял и умовете и да ги докарат до фалит. 

 Малък бизнес модел

 Много умален модел на бизнес е сайтът, който четете в момента. Преди да създам zdravduh.com имах идея за собствен блог, която реализирах на безплатната платформа на Гугъл - blogger.com. Тогава не се ръководех от желания за генериране на допълнителен доход - просто исках да качвам статии, за това което ме вълнува и снимки от разходки, които споделях с приятели.

 Едва по-късно (когато бях по майчинство и имах нужда да се занимавам с нещо) създадох zdravduh.com, като използвах платен хостинг (място, където сайта ми се съхранява върху мощен сървър) и домейн (уникално име - zdravduh.com). Когато си платиш за тези услуги излизаш по-напред в резултатите на търсачките (като Гугъл) и получаваш повече посещения. Вижте още: Как да си направим блог?

 Рекламите, които се показваха на сайта ми (адсенс) започнаха да покриват услугите на хостинг доставчика още през първата година и имах дори смешен остатък. Но още от самото начало вложих пари за година напред да поддържам проекта си. Същото е и при стартирането на бизнес - трябва да се подсигурят пари за от 6 месеца до 1 година, за да се разгърне идеята. Ако след този период бизнесът ви започне сам да се издържа без допълнителни вложения, значи идеята е добра, нали?

 Важно е след това да продължите да се развивате. Аз например продължих като след година и половина създадох платен продукт - книгата "Как успях да отслабна?". След това започнах да мисля в три посоки - увеличаване на трафика (посещенията),  разширяване на блога с електронен магазин и стартиране на сайт на английски език. Първата идея плавно си тече - с публикуването на все повече материали трафика се увеличава, втората идея е в застой (засега не предлагам други продукти освен книгата), а сайтът на английски вече е факт - cooked-meal.com, макар и да нямам много време за развитието му. (Вижте още: Защо има смисъл да си направим блог? и "Приходи от малък блог").

 Неочаквано за мен в един момент се появи и трети източник на доходи - реклама от външни рекламодатели (различни от адсенс). Естествено с постъпленията на пари започнах да мисля за подобрения по сайта - купих нов дизайн и скоро смятам да закупя приложение което ще има SEO ефект върху сайта ми (ще увеличи трафика му), както и разширение, което не е скъпо и ще ми даде възможност за фейсбук коментари под всяка статия. Явно коментирането затруднява част от читателите, макар че напоследък то доста се опрости. 

 Идеята ми беше, че дали ще са малки или големи размерите на проекта, те се развиват с определено темпо и не трябва да се пропускат или подценяват конкретни стъпки. Нормално ли ще е според вас, ако бях наляла в сайта си много пари от самото начало преди да знам за какво става въпрос? Как ще ви изглежда например, ако някой рекламира блог с 10 статии по телевизията? Като губене на ресурси и време, нали? 

 Всеки един успешен бизнес е започнал като идея в главата на някой. И тази идея е била обвързана с хоби или силна страст, а не с изкарване на пари. Аз например съм имала много по-високи допълнителни доходи от други проекти (като преводи на румънски), отколкото от настоящия сайт, но ме влече да се занимавам с него. Благодарение на стремежа за развитие на блога си участвах в обучения по европейски проект за електронна търговия, присъствах на  семинари, станах медиен партньор на различни събития. (Вижте още: "Печелете пари на игра")

  А вие какво мислите - какво трябва, за да започнем печеливш бизнес? А ще ни помогнат ли стратегическите игри за това?

Последно променена наВторник, 27 Януари 2015 12:05

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics