Влез

Как се създава успешен онлайн бизнес? Интервю с Боян Манахов

Как се създава успешен онлайн бизнес? Интервю с Боян Манахов - 5.0 out of 5 based on 5 votes

рисувано стъклоРисувано стъкло / Снимка: welcomegifts.bg Радвам се, че днешният гост Боян Манахов се съгласи да ми даде интервю за рубриката "Тайните на електронната търговия". Реших да го поканя, понеже многократно съм попадала на сайта му (за ръчно рисувано стъкло), благодарение на интересните и смислени коментари, който той публикува под псевдонима feeria в два приятелски блога. 

 1.Здравейте, Боян. Благодаря Ви че приехте поканата ми за това интервю. Представете се накратко пред читателите на Здравдух.ком.

  Здравейте, Благодаря Ви, че ме поканихте. Казвам се Боян Манахов, на 44г. Завършил съм маркетинг и мениджмънт е УНСС. Има доста разнообразен трудов опит. Бил съм, както служител, така и бизнесмен. Минал съм през няколко фирми в различни браншове – компютри, бързооборотни стоки, бизнес мебели и др.

 Така се случи в живота ми, че на 3 пъти започвах собствен бизнес. Последният е в сферата на подръците за дома. От 9 години правим ръчно рисувани вази, купи, фруктиери, халби, чаши и други подобни. Тях ги продаваме основно офлайн и в по-малка степен през интернет. От няколко години започнахме да правим сватбени артикули /подаръчета за гостите, сватбени чаши и шампанско, етикети за сватбения алкохол и други подобни/. При тях 90% от продажбите са онлайн.
Както през магазина ни welcomegifts.bg, така и през партньорски сайтове.

 2. Как се зароди идеята за сайта ви? Има хора, които първо решават, че ще печелят от интернет, а чак след това търсят продукт, който да предлагат. Има и такива, които вече имат продукта и просто търсят още канали за разпространението му. Вие от кои сте?

 Ние сме от втория тип.

 По-старият ни сайт feeriabg.com го създадохме още през 2006 г. с цел да ни бъде нещо като визитна картичка. Дори не бяхме сложили цени на продуктите. Идеята ни беше, чрез него, от една страна да търсим нови партньори – магазини за подаръци, а от друга – да дадем възможност на настоящите ни клиенти да следят новите ни модели.

 Индивидуалните клиенти изобщо не ни бяха цел, дори когато някой е искал да купи нещо от сайта, първо му предлгахме да посети някой от магазините, които са в неговия район.

 Сега изглежда странно, но тогава икономиката беше във възход. Имахме много клиенти почти във всеки по-голям град и основният ни фокус бяха едровите клиенти, защото те правеха големите поръчки.

 От 2009г. сложихме цени и започнахме да продаваме и през сайтa feeriabg.com. Това продължава и досега. Не сме го направили като онлайн магазин, но скоро и това ще стане.

 При сватбените артикули, просто няма как да продаваш извън интернет. Единственият офлайн вариант е сватбен магазин като тези по ул. Пиротска, но в нашия случай, това не върши работа.

Затова специално за тях направихме отделен сайт, а после го преработихме и на онлайн магазин.

 Така че, реалният ми опит с онлайн бизнеса е в сферата на сватбените стоки.

 3. Как се запалихте по рисуваното стъкло? Вие ли сте дизайнерът на продуктите на сайта ви или работите съвместно с други хора?

 Аз самият не рисувам, за съжаление. С рисувано стъкло започнах да се занимавам малко случайно. През 2005 бях останал без работа и точно тогава баща ми се свърза с една художничка, която рисуваше върху стъклени артикули. Решихме да пробваме пазара. Оказа се, че има търсене и затова започнахме.

 Наехме помещение, назначихме 3 момичета, които да рисуват, намерихме производители и вносители на стъклени артикули, накупихме маси, стелажи, пещ за печене и т.н.

 Направихме няколко серии и аз започнах да обикалям по магазините за подаръци и да ги предлагам. Полека-лека започнахме да навлизаме на пазара и да се борим за място на него.

 4. Как се насочихте към онлайн продажбите? Кога открихте възможността за печалба от интернет? Имали ли сте и други проекти освен сайта за рисувано стъкло?

 Както вече споменах, основните ни продукти – вазите, фруктиерите и т.н. продължаваме да ги продаваме през магазините. Но кризата сериозно удари търговците и от там и нас. Подаръчните стоки не са от първа необходимост. Дори и от втора не са, за съжаление.

 Този бранш е специфичен. Нашият сегмент, на ръчно изработените неща, е още по-особен. При арт стоките, основното са уменията на художниците. Всичко друго е сравнително евтино. Не са нужни големи вложения. Може да се каже, че има много ниски „бариери на входа и на изхода”. Затова и конкуренцията е много голяма и силно фрагментирана.

 Реално всеки, който има умения да рисува може да започне да го прави у дома си. И доста хора /особенно ако са без работа или не им стига заплатата/ го правят.

 Отделно са вносителите на китайски, индонезийски и други подобни стоки.

 Освен това, ниската покупателна способност на по-голямата част от хората в България, ги тласка към по-редки и по-малки покупки на подаръци. Поради тази причина, доста от клиентите ни или затвориха или се преместиха в по-малки помещения и поръчките им намаляха тройно и дори четворно.

 Така че, просто нямахме избор, въпреки че, интернет не е най-подходящият канал за разпространение на този тип продукти.А за сватбените артикули, вече обясних. При тях онлайн бизнесът е най-подходящият бизнес модел.

  5. Сам ли създадохте сайта си и колко време ви отнема поддръжката и популяризирането му?

 Не. Нямам необходимите умения. А и нямам достатъчно свободно време за да се науча дотолкова, че да мога да се справям сам. И като цяло смятам, че е по-добре да се фокусирам върху бизнеса, а с подобни задачи да се занимават хора, които знаят и могат повече от мен.

 Аз правя рутинните неща – вкарване на нови продукти, смяна на цени и т.н.

 Специално он-лайн магазина си го купих от Summer Cart и в общи линии съм доволен.

 Мина известно време преди да му „хвана цаката” и затова има доста правописни и други грешки, но ги поправям една по една.

  6. Колко време ви отне, докато сайтът ви започне да изкарва пари?

 За feeriabg.com е трудно да кажа, кога се е изплатил. Пък и целта му не е била комерсиална в началото. През него има продажби, така че не е в тежест. Но продуктите са доста неудобни за продаване през интернет, и затова е трудно да се издържаме само от него.

 При welcomegifts.bg положението е различно. Още от самото начало имаме поръчки и те се увеличават, слава богу oтделно, продажбите през партньорски сайтове също са онлайн.

  7. Мислите ли, че делът на онлайн продажбите ще нарастватва на българския пазар?

 Със сигурност. Мисля, че продажбите през интернет ще се увеличават. Пазаруването онлайн става все по-привично за все повече хора. Доста бързо се развиват и съпътстващите услуги: куриерски, онлайн разплащания, електронния подпис и други подобни.

  8. Реализирате ли продажби в чужбина през сайтове за ръчно изработени уникати като etsy.com или др.?
 Все още не, но планирам да го направим скоро.
 Има познати, които продават през Етси и засега са доволни от развитието си там.
 Има, обаче доста „домашна работа” за свършване преди да се регистрираме там.

 9. Какво ще посъветвате хората, които сега стартират онлайн бизнес?

 Трудно ми е да давам съвети. Не съм постигнал кой знае кави успехи, за да съм сигурен, че давам правилните съвети. Мога да споделя някои неща, които съм установил за себе си и които според мен са важни.

 Интернет дава широки възможности, както за пълномащабен бизнес, така и за доходи от дейности, които аз наричам „модерно занаятчийство”. Това са дейности, които човек извършва сам, със собствени сили и средства, често в свободното си време. Никога досега не е имало толкова много възможности пред хората с някакъв талант, дарба или умения.

 Ако тепърва ще се впускате в онлайн бизнеса, имайте пред вид следните моменти:

 Винаги е добре да присъствате онлайн. Дори продуктът Ви да е неподходящ за продажби през интернет. Дори само заради факта, че търсенето на стоки и услуги вече стандартно започва в Гугъл. 

 Още преди да започнете, изяснете най-важното: КОИ СА ВАШИТЕ ОСНОВНИ КЛИЕНТИ? Опитайте се да си представите /по възможност дори визуално/ Вашият обичаен клиент.

 Мъж или жена е, на колко години е, къде живее, какъв е месечният му доход, какъв стил на живот има и т.н. На тази база можете да направите /както казва Цветан Цветанов / „обосновано предположение” за следните важни неща:

 Дали изобщо има нужда от това, което предлагате?

 Ако има, дали я осъзнава или не?

 Каква е ползата за него, ако си купи продукта по принцип?

 А какво е ползата /за него/ , ако си го купи от Вас , а не от някой друг?

 Кои от характеристиките на Вашия продукт са най-важни за него /примерно: удобството, функционалността , цената , възможноста за лизинг , лесният монтаж или нещо друго/?

 Колко би платил за Вашия продукт?

 Сам ли взема решението за покупка или трябва да пита някого /жена, шеф, някой друг/?

 Къде търси информация за продукти като Вашия?

 На кого би се доверил за съвет относно този тип продукти?
и т.н.

 Изобщо, постарайте се да си изясните кои са движещите мотиви на Вашите клиенти. Какво би ги привлякло и какво би ги отблъснало? Кое е важно за тях? Най-добре е, когато Вие сам използвате продуктите си. Тогава повечето неща са ясни. Но ако не е така, трябва да обмислите сериозно тези въпроси. Защото клиентите ще купуват от Вас, само ако имат полза.

Следователно, изясняването /във възможно най-голяма степен /на ползата, която клиентът получава от Вас и Вашия продукт конкретно е основата, върху която трябва да градите всичко останало.

 • Правете сайта или блога с много ясна цел – какво искате да постигнете с него? Какво искате да направят хората, които го посещават?
 • Започнете леко и внимателно. Не се хвърляйте направо, изхарчваки всичките си спестявания за супер сайт, голям офис, персонал и т.н. Първо тествайте идеята. Рядко първоначалната идея се запазва дълго в същия вид. Винаги ще има нужда от известно дооправяне, донагласяване и напасване към изискванията на пазара.
 • Още преди да започнете, направете си един груб SWOT анализ. Много е полезен за доизбистряне на идеите и помага за по-адекватното планиране.
 • Напишете кратък бизнес план. Цел и подцели, необходими ресурси, прогнозни продажби и т.н. Дори да сте си сам, пак го направете, той си е за Вас. И е много важен в трудни моменти. Дава усещането за цел и посока и помага да преборите неизбежните съмнения в правилността на това, което правите.
 • Пробвайте непрекъснато. Никога не се знае, откъде ще изскочи заек.
 • Бъдете настоятелни и търпеливи. Нищо не става веднага.
 • Ако нещата не вървят добре, въпреки че полагате всички усилия, помислете дали да не се откажете. По-лошо от това да се откажеш прекалено рано е да се откажеш прекалено късно. Припомнете си, че не всеки път се получава. И по-добри от нас са претърпявали неуспехи. И то много пъти. Не сташно да се откажеш, страшно е да се отчаяш. Не го допускайте в никакъв случай.
 • Интернет бизнесът може да е евтин /спрямо стандартния/, но не е безплатен. Подгответе се за това.
 • Правете SEO оптимизация.
 • Използвайте активно социалните мрежи. Не за продажби. Не за пряка реклама. А за връзка с потенциалните и настоящите клиенти.
 • Четете и се образовайте постоянно. В интернет е пълно с безплатна /и въпреки това много полезна/ информация. Сайтове и блогове /като Zdravduh.com/ на български и на английски, дори и на руски има доста и във всеки може да се открият ценни неща.
 • Обърнете внимание на Youtube. Пълно е с лекции, аудио книги и интервюта с известни предприемачи и автори.

  И посещавайте редовно zdravduh.com!

 Благодаря на Боян за страхотното интервю, последните съвети са изключително ценни и си личи, че идват от личен опит. Те обобщават почти всички основни стъпки при започването на офлайн или онлайн бизнес. 

Последно променена наПонеделник, 03 Ноември 2014 13:59

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics