Влез

Можем ли да правим пари от всичко?

Можем ли да правим пари от всичко? - 5.0 out of 5 based on 2 votes

престижна професияПрестижна професия? / Снимка: freeimages.com, обработка: Теодора Д. Случвало ли ви се е да ви дават съвети от рода на "Избери си престижна професия, за да изкарваш повече пари". Със сигурност родителите на повечето от нас са припявали тези "строфи" доста често. Подтикват ни да изберем нещо сериозно като учен, адвокат или лекар, защото това са перспективните професии. Обикновено следват и поучителни напътствия от сорта на "музикант/художник/дизайнер къща не храни".

 Дали обаче тези мантри са подходящи за съвременния свят, когато интернет обединява цялото земно кълбо, а уникалните стоки и продукти (изработени именно от хората на изкуството) са един от най-търсените и ценени стоки. 

  На хората все повече започва да им липсва красивото в живота при толкова евтини машинно изработени продукти "без душа". Те изпитват носталгия по старите занаяти и качествената ръчна изработка. И това се цени. 

worlsСнимка: freeimages.comСнимка: freeimages.com А може ли в днешно време човек на изкуството да изкарва и пари?

 Естествено - и може да продава на платежоспособни клиенти в другия край на света. Хора с фантазия правят това постоянно. И то по най-невероятен начин - някой превръщат стари хард-дискове в уникални часовници, други рисуват карикатури, трети правят бижута от всевъзможни материали. Това е изцяло нов свят, за който доскоро не подозирахме. 

  Следвайте страстта си...

 Но да оставим изкуството на страна. Има ли други невероятни начини за изкарване на пари като просто следваме страстта си - макар и тя да е по-обикновена за повечето хора и дори безсмислена?

 Спомняте ли си например сериала "Приятели". Там една от главните героини Рейчъл беше "заклеймена" като глезла, която не може дори да се грижи за себе си. Но макар и кокетка, тя остана вярна на страстта си - пазаруването и хубавите дрехи. Какво се случи - намери си работа при един от най-престижните дизайнери и започна да изкарва мнооого пари. 

gemingГеймър / Снимка: freeimages.comГеймър / Снимка: freeimages.com Като непрестижно и като губене на време се приема и играенето на компютърни игри. Оказва се обаче, че най-добрите, които следват страстта си, правят пари и от това. Има състезания, при които първите награди са стотици хиляди долари. Има фирми, които плащат на запалени играчи да тестват новите им продукти. А съществуват и игри, при които могат да се печелят реални пари и най-добрите успяват. 

 Това показва, че независимо каква е страстта ви, стига да е достатъчно силна, вие можете да я превърнете в нещо което ви носи допълнителни или основни доходи. Ако обичате да гледате филми и това е, което най-много ви харесва - можете да станете филмов критик - имах такъв познат. Друг мой съученик, който също обожаваше да гледа филми, си изкарваше допълнително пари, като превеждаше субтитрите за тях. 

Перспективните професии...

 За да изкарваме пари по силата на най-малкото съпротивление, просто трябва да следваме страстите си, и да извлечем позитивното от тях. Съвети от рода на "изберете една от 3-4 високоплатени професии", не важат в нашето общество, те не са вече толкова приложими. А и кои са най-перспективните професии днес - лекар или учен особено в България не са сред тях. Адвокат може би е по-добре, но какво ще кажете за програмист? Май в момента това е най-добре платената, а на времето въобще не е съществувала.

 Моите родители например са старши научни сътрудници имат много трудове и публикации в тяхната област (геологията). Но при голямата криза през 1996-7, те бяха по-зле от други, които работеха на сергия на пазара. Наложи се баща ми да стане шофьор на такси като допълнителна работа вечер, за да се изхранваме. Майка ми едва не загуби работата си, но успя да се задържи в бранша като се отдаде на преподаването.

 Друг мой познат точно през кризисните години (като ученик) е изхранвал семейството си като е продавал декоративни рибки на пазара. Така че според мен е доста под въпрос коя професия е престижна и добре платена особено в динамична среда, в която живеем. 

 Във все по-глобализиращия се свят не е толкова важно каква ще е страстта ти (професията ти), важни са качества като находчивост, предприемачески дух и финансова грамотност, за да успееш. Пари могат да се правят от всичко стига да не ограничаваме съзнанието си и възможностите си.

А вие какво мислите? Оправдания ли са пазарната обстановка, безперспективната професия и това че живеем в малък град. Може ли наистина да се правят пари от всичко и при всякакви обстоятелства?

Вижте още: "Нестандартни начини за правене на пари".

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

Последно променена наПонеделник, 27 Октомври 2014 11:18

2 коментари

  • Теодора Дончева-Влаховска
    Теодора Дончева-Влаховска Вторник, 28 Октомври 2014 16:16 Връзка на коментара

    Тихомир, според мен пречките са само в главата ни. Всеки носи отговорност за собствените си успехи и провали. Не трябва да спираме да се опиваме да постигнем живота, за който винаги сме мечтали.

  • Тихомир
    Тихомир Вторник, 28 Октомври 2014 15:12 Връзка на коментара

    Така написано изглежда лесно, но в действително смятам, че има доста пречки пред всеки да прави това което мечтае да прави

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics