Влез

Има ли напълно пасивен доход?

Има ли напълно пасивен доход? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

pasiven dohodКакво е пасивен доход? / Снимка: izzypreneur.com

 Какво е пасивен доход? Определението е много просто - нещо, от което получаваш пари без активно да се трудиш за това.

 Източниците на пасивния доход са широко известни:

 • банков депозит;
 • печалба от акции или други ценни книжа (които оторизирано лице управлява вместо теб);
 • дивиденти от бизнес (в чието управление не участваш);
 • наем от имот;
 • рента от земеделска земя;
 • авторски права от продукти (книги, софтуер) и др.

 А на кои доходи несправедливо им се лепва етикет "пасивни"?

 

МЛМДоход от МЛМДоход от МЛМ 1) Някои стигат и по-далеч и слагат към пасивния доход и мрежовия маркетинг (МЛМ, продажба на продукти по каталог). Но според мен тази дейност би могла да се определи като комбинирана между двата типа доходи. Защото действително в даден момент, достигайки до по-високо ниво в йерархията на определена МЛМ компания, дистрибуторите започват да получават процент от хората под тях.

 За да си получат обаче въпросния "пасивен доход", те трябва да подсигурят контретен минимален обем продажби, да стимулират своите подопечни, да се занимават с рекламации и връщане на стока, да ходят по фирмени събития, обучения и да водят множество разговори, да търсят нови клиенти.

 Същото е и при хората, които предлагат застраховки, при част от търговските представители, чиито доходи зависят от това колко нови клиенти са прибавили към списъка си и колко успешно работят с настоящите. 

 2) Писането на собствен сайт или блог също се определя често като пасивен доход. Защо? Теорията е, че след като веднъж развиеш до дадено ниво сайта си и той достигне голяма посещаемост, след това можеш да си насладиш на пасивен доход от отдаване на рекламни места, включване в партньорски програми или автоматизирана продажба на дигитални продукти.

 В това има някаква истина, защото е естествено с времето труда ти да даде резултат и да изградиш рейтинг. Но спреш ли да поддържаш сайта си, откажеш ли се от активния труд от популяризиране и писане на статии и даване на безплатна ценна информация, потокът от посетители и съответно клиенти ще намалее значително съответно и приходите от тази дейност. 

 Това може да бъде наречено пасивен доход, ако плащаш на друг да го развива вместо теб (аналога на бизнес, от който взимаш %). Но ако си лично ангажиран, тази дейност е много далеч от класическия пасивен доход.

 Има ли напълно пасивен доход?

 пасивен доходИма ли напълно пасивен доход?Има ли напълно пасивен доход?Всъщност, за да сме напълно честни трябва да признаем, че 100% пасивен доход не съществува. Винаги ще си ангажиран до някаква степен.

 Ако е депозит например - трябва да вложиш значително време и труд, за да събереш сума, от която да получаваш прилична лихва.

 При акциите и другите ценни книжа има голям риск - трябва да си далновиден и да знаеш на кого да повериш парите си, а и отново събирането на начална инвестиция е трудоемко. 

 За да получаваш дивидент от бизнес, първо трябва да го разработиш сам или със съдружници или пък да събереш пари да си купиш акции от него.

 Отдаването под наем може да е доста досадно занимание - трябва като собственик да поддържаш имота, да си запознат със законите и разпоредбите, да следиш плащанията. Рискуваш да "те завлекат" с определени суми, ако не си нащрек.

 При рентата от земеделска земя печалбите в България не са нищо особено, освен ако не си "в големите далавери". Пак трябва да договаряш условия и да се занимаваш.

 Печалбата от дигитални продукти също не е напълно пасивен доход. Да кажем, че продаваш книга като моята или подобна. За да реализираш каквито и да било продажби, трябва да си активен, да обновяваш редовно съдържанието на сайта си, за да получаваш достатъчно посещения и да успееш. Ако пък продаваш софтуер, това изисква поддръжка, консултации, писане на по-нови версии на продукта и др. 

 Накрая, за да не звуча съвсем негативно, искам да кажа, че 100% пасивен доход няма, но е истина, че има определени източници на доход, които са по-пасивни от други. Отделяш по-малко време за тях в сравнение с ежедневния стандартен 8-часов труд. 

 Единственият напълно пасивен доход може да дойде само от мама и тате или като наследство от друг роднина. И все пак, ако не искаме да пропилеем и наследеното, отново трябва да се потрудим.

 А и не мога да не ви провокирам да се запитате: "Наистина ли искам да съм съвсем инертен и да получавам всичко наготово?" Ако нямаме предизвикателства пред нас, това действа деградиращо. Вода, която стои на едно място застоява.

 Пасивният доход е хубаво нещо, доколкото осигурява комфорта да не мислиш за оцеляване, а да правиш това, което наистина искаш. Безпаричието ни принизява и пречи на духовното извисяване. То е по-деградиращо от разполагането с много пари. 

Вижте още: "Бихте ли работили, ако бяхте напълно финансово осигурени?"

Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 14 Април 2014 13:15

2 коментари

 • обслужване на пожарогасители
  обслужване на пожарогасители Събота, 19 Юли 2014 18:48 Връзка на коментара

  Така е, няма как да има напълно пасивен доход. Но въпреки всичко можем да се постараем да харчим малко по малко или поне за тези неща, които са ни належащи, а не просто защото сме видяли нещо на промоция и да не го пропуснем го взимаме.Погледнато реално винаги има и ще продължава да има на промоция продукти и дрехи. Статията ви е изключително интересна и се радвам че ни пишете.Просто трябва всеки един от нас да си намери пасивният доход.

 • пожарогасители обслужване
  пожарогасители обслужване Четвъртък, 17 Април 2014 08:32 Връзка на коментара

  В днешно време е доста приятно да имаш от някъде доход за който не полагаш никакви усилия но ти е достатъчен поне да си покриеш сметките, които харчиш в жилището си.Статията ви е страхотна и се радвам че ни пишете така подробно.Давате идеални примери и съветва от които можем да се възползваме.Понякога наистина можеш да се насладиш на пасивен доход от отдаване на рекламни места, включване в партньорски програми и тем подобни , но погледнато реално не всеки българин се занимава в тази сфера и има тази възможност.Но в крайна сметка всеки си има глава на раменете и може да измисли нещо подходящо.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics