Влез

Печели ли се от МЛМ /мрежов маркетинг/? Едно откровено интервю.

Печели ли се от МЛМ /мрежов маркетинг/? Едно откровено интервю. - 4.5 out of 5 based on 6 votes

mrejov marketingПечели ли се от мрежов маркетинг? / Снимка: Гугъл изображенияПреди да ви представя днешния гост в блога, ще кажа накратко няколко думи за МЛМ /Multi Level Marketing/ или така наречения мрежов маркетинг.

Той се характеризира с предлагане на стоки по каталог чрез директна продажба на клиента. Създаден е, понеже по този начин се пестят много средства за поддържането на търговски обекти и складове, в които да се излагат продуктите. Спестените по този начин пари се разпределят между дистрибуторите на конкретната марка продукти.

Пример за МЛМ са известните козметични компании, от които вероятно сте получавали каталог „на ръка”. Обикновено ви го предлага колега/жка в работата, приятел/ка или познат/а, с които обичате да пиете кафето си.

Днес в блога ми гостува Иванка Врънгова, за да ни разкаже повече за своя опит с МЛМ-а /Мулти Левъл Маркетинга/. Тя е модерна жена, която успява да съчетае грижите за 3-те си деца с целодневна работа. Освен това Иванка печели допълнително като координатор /лидер на екип/ във фирма за козметика. Тя има опит с дистрибуция на продукти в три различни МЛМ-компании.

Целта на настоящата статия не е да рекламираме конкретна марка, а да обясним на читателите как може да развият допълнителен доход и какво да очакват, ако решат да се занимават с подобна дейност. По тази причина няма да споменаваме никакви гами продукти.

Ваня, благодаря, че прие поканата ми за това интервю. Първо искам да те попитам за опита ти в трите МЛМ-компании. В кои от тях успяваш да изкараш по-висок доход. От какво зависи това?

Да, действително успявам да реализирам добри доходи само в една от трите компании. В нея съм от най-много време и съм лидер на екип. Дистрибутирам предимно дамски и мъжки козметични продукти.

Това, което ме привлече в нея е, че за да започнеш, не трябва да плащаш за регистрация или да гарантираш определен обем поръчки за разлика от други МЛМ-организации. Освен това, компанията, от която печеля най-много, се е наложила на пазара. Клиентите я познават и се продава лесно.

Втората МЛМ-фирма, за която работех, също е доста популярна и разработва козметични продукти. При нея по принцип регистрацията за представител е платена, но има промоционални периоди, когато е свободна. Аз се включих точно в такъв период. В момента обаче не продавам стоки на тази фирма, понеже не ми допадат част от продуктите й. С това не искам да кажа, че марката не е харесвана и добра – просто всеки има собствен вкус.

Третата фирма, която представлявам, освен козметика предлага и хранителни добавки. Според мен в този бизнес има много пари, но аз все още нямам високи доходи от там. Причината е, че при всичките ми задължения, не мога да намеря достатъчно време да проуча пълната гама продукти.

Можеш ли да дадеш на читателите, които желаят да се занимават с МЛМ, съвет за избор на конкретна фирма /марка продукти/?

Накратко моите съвети за избор на МЛМ-компания са:

1) Ако не разполагате с време, изберете фирма, чиито продукти са популярни и не изискват специално и подробно изучаване. Ако обаче имате амбиция, желание и време, специализираните фирми за добавки например, могат да ви донесат стабилен доход.

2) Проверете дали МЛМ-компанията ви иска пари за регистрационни такси. Възползвайте се от промоционалните периоди за безплатно включване, ако има такива. Попитайте изискват ли се задължителни обеми от поръчки ежемесечно и какви? А какъв е процентът на вашата печалба?

3) Ако има задължителни минимуми поръчки, които трябва да реализирате, може преди да се съгласите да ви включат, да поискате от координатора да ви даде да се пробвате да продавате срещу някакъв порцент от печалбата. Ако няколко поредни месеца без проблем покривате минималните изисквания, чак тогава се регистрирайте официално.

4) Изберете фирма, чиито продукти не са много скъпи и ви допадат. Трудно можеш да продаваш стоки, които не ти харесват.

Имам читатели на блога, които ме питат защо при тях не се получава да започнат да печелят от МЛМ. Какво е нужно? Колко време отнема?

На първо място ще кажа, че е важно да правиш всичко с удоволствие. Ако нямаш желание да се занимаваш с това и стимулът е само материален, има голям шанс да се провалиш. Според мен това е основната причина при едни да се получава, а при други – не.

Социалните контакти също са много важни. Не трябва клиентът да се чувства притиснат.

Друго, което ми хрумва е, че може да не са избрали правилната МЛМ-компания. Както вече споменах, не можеш да продаваш продукти, които са много скъпи или които лично на теб не ти допадат. Най-лесно се продават стоки на вече наложили се фирми, които повече хора познават.

Има компании, при които отнема доста време запознаването с продуктите, но вложените усилия по-късно се отплащат. Ако си мислите, че всичко се случва от самосебе си, сте на грешен път. В основата, за да се получи са труд, търпение и постоянство. Възнаграждението идва пропорционално на вложените време и енергия.

Разкажи повече за твоето лично развитие. Как стартира работата си във фирмата, към която си печеливш координатор? С каква нагласа?

Започнах като „хоби”. Беше ми забавно и приятно. В началото бях само представител за около 1 година, а след това ми дадоха възможност да ръководя собствена група.

От колко време си във въпросната МЛМ-компания? Според теб може ли допълнителният доход от тази дейност да прерастне в основен?

От 7 години съм в компанията. Не се занимавам активно през цялото време, иначе можеше вече това да е основният ми източник на доход. Както споменах, дейността като координатор отнема време, което е трудно да отделя при целодневна работа и грижи за семейството. Разбира се, успявам да си докарвам приличен доход. Има и много мотивационни кампании, за които получаваме парични бонуси.

Колко е голям екипът, които ръководиш?

Ръководя екип от 30 души. От тях активни са ми минимум 20. Естествено моята задача е да ги мотивирам към развитие и израстване във фирмата. Получавам процент от стойността на техните продажби. Ако те ръководят собствен екип, вземам процент и от поръчките на представителите под тях.

Как намираш клиентите си? Имаш ли представа и за подхода на твои колеги?

Клиенти си намирам като навсякъде давам брошура. А като лидер на екип имаме и помощ от компанията. Периодично се провеждат и организирани мероприятия като например т. нар. проспектинги. Какво представляват те? В различни търговски обекти /големи вериги магазини/ има брандирани щандове с наше лого. Там имаме възможността да раздаваме брошури и листовки и каним клиентите да тестват наши продукти. По този начин привличаме  и нови представители.

Имам и други колеги, които продават по интернет или успяват да реализират дори продажби в чужбина.

Има и обикновени представители, които не ръководят собствена група, но въпреки това успяват да спечелят доста. Вероятно избират този вариант, защото е по-малко ангажиращ. Купуват брошури, мостри, тестери и раздават на всичките си познати, в магазина, докато пазаруват, дори на случайни хора автобуса. Идват и с нас на проспектинги.

Интересно как става събирането на парите, когато поръчат стоки за толкова почти непознати хора?

Ами, просто поемат риск. Ако нещо се обърка, се опитват да продадат стоките на другите си клиенти. Обикновено успяват. Ако не – остават за лична употреба или за подарък на близките и приятелите.

А как съчетаваш постоянната си работа с МЛМ-а? Трудно ли е?

Да, малко е трудно и заради грижите за децата. Но ако имаш желание, ще се справиш. Просто трябва добре да организираш времето си!

Благодаря за това интервю!

Ако искате да разгледате католог на продуктите, на които аз съм дистрибутор пишете ми на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Ако пък желаете да се свържете с Иванка Врънгова, за да развиете кариера в МЛМ, пишетe й на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 11 Април 2014 11:36

12 коментари

 • Паула
  Паула Събота, 28 Септември 2013 17:57 Връзка на коментара

  МЛМ. Тази тема стана много актуална последните три години. Често свързван с пирамидите от 90-те години на 20-ти век,заради ощетените с много пари българи.
  Гостенката не разбира системата на МЛМ ,да и то заради факта,че тя говори предимно и само за продажби. МЛМ се базира главно на създаването на мрежови екип от мотивирани хора ,които искат да станат финансово независими. Какво ще рече това? Имаш такъв капацитет от финанси,който да ти е достатъчен до края на живота ти без да чакаш на пенсийката от държавата /50% от парите ,които сам си внесъл да прекараш остатъка от живота си-не ми звучи цветущо/.От МЛМ се печелят сериозни доходи ,ако имаш екип от хора.Разбира се ,че печелиш от факта ,че ти си ги записал,но има компаний,които казват така:печелиш ,че те генерират оборот ,но не взимаш от това ,което те са си заработили. Това е честно.Разбира се ,че трябва да се генерира оборот,но колко продавачки в магазин например печелят от всяка реализирана от тях продажба взимат да речем 30 или 40% от цената на артикула?Замислете се дали искате да работите ,за да правите оборот за шефа или за самите вас.Ако решите да се занимавате с МЛМ първо бих Ви посъветвала да изберете компания ,която Ви осигурява договор в определен момент.Защото тогава печалбата ви ще е много по-стабилна. Освен това в истинския МЛМ можете да направите състояние,ако се обучавате сериозно и вникнете в бизнеса,а не продто да бутате някакви каталози на околните.
  Друго ,кое ми направи впечатление при интевюто: Трябва да е "ефтин" продукта. Защо? Вие ,когато искате нещо качествено ,което наистина да Ви върши работа евтиния продукт ли си взимате или този ,който е малко по-скъп ,но гарантира за качественото си действие? За замърсена кожа на AVON ли ще си закупите продукт или на VISHY например? МЛМ "скъпи" продукти не са всъщност скъпи,ако ги сравнявате с техните конкурентни ,като качество артикули.Освен това Вие заплащате само за качеството и реалната му стойност без излишното оскъпяване от посредниците. Ако можех да си закупувам и дрехите направо на заводска цена бих го направила вместо да взимам от магазина. Всеки иска да спестява,нали? Това е начина.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 18 Декември 2012 12:39 Връзка на коментара

  Адо, благодаря за съвета. От друга страна, ако си по-активен и предлагаш навсякъде брошура, като нея според мен имаш шанс да се справиш. А и тя печели повече от процента, които взема от поръчките на представителите под нея, отколкото от личните си такива.

 • Адо
  Адо Вторник, 18 Декември 2012 11:15 Връзка на коментара

  Гостенката ти пропусна една важна част... за да имащ доходи от такава работа ти трябват, хора, просто около теб трябва да е пълно с хора и разбира се да могат да си позволят да си почъчат продуктите. И аз самият съм бил представител на Орифлейм, както Васил, но работата куцаше имено поради тази причина. Успех на гостенката ти занапред и на тези, които тепърва започват с това начинание. :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 11 Декември 2012 17:40 Връзка на коментара

  Тони, трябва да ти кажа, че съм впечатлена. 1000 лева на месец от дистрибуция на козметика! За да направите такъв приход, трябва да сте продавали продукти да кажем за 3000 лв. Явно цялото семейство имате нюх за бизнес. Впрочем наистина би ми било доста по-интересно мъж да ми предложи каталог с козметика :) Сигурно това е било голям коз!

  Не споменаваме марките продукти по две причини:
  1) Не искаме да досаждаме на хората, а да им помогнем;
  2) Самите козметични компании не предпочитат да се шуми около имената им.

  Все пак, който се интересува, да пише!

 • Стойне Василев - Личен финансов консултант
  Стойне Василев - Личен финансов консултант Вторник, 11 Декември 2012 16:25 Връзка на коментара

  Дени, аз също имам такива познати. Когато съм с тях ми говорят само за "тези уникални добавки" и "как може още да не съм ги пробвал". Някой им е напълнил главата на разни обучения, че трябва непрекъснато да говорят и да възхваляват продукта. Никой от тях не ме пита на мен какво ми трябва и след това да прецени дали може да ми го предложи или не. С повечето от тях вече не общувам.

  Всичко е в баланса. Истинския приятел-продавач слага на първо място личните отношения и чак тогава бизнеса по един не натрапчив начин. Има и такива хора, но те са рядкост в България.

 • Стойне Василев - Личен финансов консултант
  Стойне Василев - Личен финансов консултант Вторник, 11 Декември 2012 15:47 Връзка на коментара

  Теди,
  За начало мисля, че не ни следят от СЕМ и може да казваме имената на компаниите (ако ни следят - В Русия съм, в Русия съм :)).

  Това, в кръга на шегата. Аз съм бил представител на Oriflame за няколко години като студент. Бях "хванал" всички членове на семейството да продават, а аз поемах административните дейности. Доходите бяха доста добри, които достигаха и до 1,000 лева в силните месеци + много безплатна козметика. След това, започнах работа и кооператива се разпадна :)

  Това, за което трябва да внимават хората е регистрационната такса. Ако ви искат над 100 лева (доситгат до 8,000 лева) само, за да продаваш продуктите на някоя компания и да не получиш нищо насреща, бягайте далеч. Когато аз се регистрирах беше нещо от сорта на 30 лева, което включваше комплект за демонстрации с тестери.

  Другия ми съвет е - изберете МЛМ компания с известни и доказани продукти. Avon и Oriflame са ОК, компания с невероятни продукти за косопад на основата на хималайската жаба и растения от Амазония - дим да ви няма :)

  Аз не виждам нищо лошо в МЛМ компаниите. Ако имаш бизнес усет и продажбени умения, може да си докарваш добър доход.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 10 Декември 2012 14:13 Връзка на коментара

  Здравей, Дени.
  Има и хора, които продават, без да притискат. Поне за Ваня знам, че е така. Никога не ми е досаждала с нищо. Мисля, че това е по-добрият подход, защото хората в един момент се чувстват притиснати и може да бъдат изгубени като клиенти.
  Лично аз като представител не реализирам кой знае какви поръчки точно защото не обикалям да раздавам брошури. Не ме влече. Просто съм доволна от отстъпките, които получавам. Но всеки е различен. Някои може все пак да си докарва добри пари от това.

 • Denny
  Denny Понеделник, 10 Декември 2012 12:43 Връзка на коментара

  Аз имам приятелка, която се занимава много активно с МЛМ. Не знам какъв допълнителен доход си докарва, понеже продуктите са по-скъпи от масово използваните, но вече 2 или 3 години се занимава с това в свободното си време и е много ентусиазирана. Но според моите наблюдения трябва да си малко нахален и да не ти пука много много, за да имаш успех в нещо такова. Най-вече защото разчиташ на познатите и приятелите си, а това налага да упражниш известен натиск или манипулация, за да ги убедиш да ти станат клиенти. Лично аз бях стигнала до момента, в който като ми звъннеше въпросната приятелка по телефона, си казвах "Ох, пак ли тя", защото знаех каква е целта на позвъняването, за каквото и да говорим в крайна сметка винаги се стига до МЛМ и колко ми е нужно нещо такова.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 08 Декември 2012 12:39 Връзка на коментара

  Ели, интересни наблюдения. Дано не бъде изхвърлено българското козметично производство изцяло. Има и хубави неща. А и мъжът ми е в този бизнес :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 07 Декември 2012 17:55 Връзка на коментара

  Рая, знам какво е мнението ти по въпроса, но хората са различни. Може на някой това да му се отдава и да му е приятно. Защо в такъв случай да се пренебрегва тази възможност, ако го влече да се занимават с това?

  Впрочем не съм сигурна, че да продаваш козметика на познати е същото като да работиш като търговец в голяма фирма със строго специализирана продукция. Освен това говорим предимно за допълнителен доход.

  Целта на статията е хората да се ориентират какво всъщност представлява МЛМ, как се започва, какво да очакват, как да изберат подходяща за тях компания и т. н.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics