Влез

Перипетии при покупка на жилище

Перипетии при покупка на жилище - 4.5 out of 5 based on 6 votes

pokupka-na-jilishteПроблеми при покупка на имот / Снимка: www.sxc.hu  Закупуването на жилище е голяма стъпка и трябва да бъде обмислена внимателно особено, ако не планирате да ползвате собствени средства за тази цел. Редовните читатели на блога са запознати с моите перипетии относно несполучливия кредит в швейцарски франкове, който изплащам. Но има и други подводни камъни, които дебнат при една потенциална сделка. Ще разкажа с какви трудности се сблъсках аз, за да спестя на възможно повече хора някои неудобства, които може да се изпречат на пътя им.

  Изборът в началото

  Когато стигнах до решението, че ще закупя апартамент /,за което можете да прочетете по-подробно тук/ започнах да търся по интернет подходящи обяви. От новото строителство се отказах още в началото, защото бях свидетелка на много нефункционално разпределени, тесни жилища, при които плащаш огромни суми за общите части. Освен това исках имотът да се самоизплаща от наема, тъй като не бях сигурна как ще варират доходите ми през годините. Това означава, че не можех да си позволя да закупя апартамент в полу-построен блок и с години да чакам довършването му. Също така се опасявах да не попадна на фирма-фантом, която ще изчезне с парите, без да реализира докрай проекта си. 

  От къде започнах?

  И така, тръгнах по огледи. Търсех просторен двустаен апартамент на комуникативно място /до метро или удобен транспорт/ предимно в централните и западни квартали. Попадах на най-различни неизгодни за мен обекти, а и пазарът по това време /2007 г./ беше доста раздут, цените не бяха много разумни. За жилището, което исках трябваше да платя сума от порядъка на поне 52-58 хил. евро.

 Ударих на камък не веднъж!

  Първият апартамент, които огледах от този порядък, беше разположен на хубаво място, в блок с пълзящ кофраж и аз отдадох големи надежди, че това ще бъде моя избор. Но уви, когато влязох вътре се разочаровах. По-лошо разпределение на стаите не бях виждала - дълъг и тесен хол, съчетан с кухня, към него преходна стая + едно миниатюрно помещение с легло, за сметка на това - огромна баня и коридор. Въпреки преустройствата, беше крайно неприемливо, а хората си държаха и на цената. Приличаше по-скоро на ергенска квартира. 

  Вторият оглед си беше направо провал. О, не ме разбирайте погрешно - жилището беше превъзходно! Тристаен, просторен апартамент в нисък и стабилен блок със специална изолираща мазилка в квартал със строхотни зелени площи - хубаво местенце!  На всичкото отгоре цената беше ок. 50 хил. евро. Всичко щеще да е супер, ако не бяха съседите - хората от виетнамските общежития. Да, говоря за незаконно живеещите ни мургави събратя. Много бързо се отказах.

  На тетия оглед се опитаха да ни приложат рекламен трик. Бяха поканили всички потенциални купувачи едновременно, за да създадат усещане за голям наплив от желаещи. Апартаментът беше на хубаво място, 5-ти етаж /от 8/, добро изложение, просторен и обявен малко над цената, която бих платила - 56 хил. евро. В интерес на истина номерът на продавача "мина" и без много пазарене му го капарираха. Аз лично се подразних на това изпълнение, а и въпреки достойнствата на жилището, забелязах някои слаби течове от тавана. Ясно беше, че това не е моят апартамент.

  Следващият оглед направо ме отчая. Блокът беше на хубаво място, тухлен, стабилен и нисък. Апартаментът обаче се нуждаеше от основен ремонт, беше преходен и забележете - вътре бяха отглеждали гъби! Стените бяха потъмнели и миришеше на мухъл! Хубавото беше, че предлагаха собственост и върху прилежащата земя т.е. този имот беше подходящ за някой, които може да го ремонтира, разшири и преустрои по някакъв начин, но не и за мен!

  След още няколко несполучливи огледа и след като на няколко пъти ме върнаха от пътя, понеже жилището било капарирано своевременно, попаднах на моя имот.

  Бинго!

  И така, този апартамент напълно отговаряше на очакванията ми. Просторен, светъл, непреходен, в 6-етажен, стабилен блок с външна изолация и сменена дограма, в много добро състояние, без течове, нямаше и следи от влага в мазетата. Намираше се близо до метрото. Съседите ми се сториха приветливи и разбрани. Цената ми я намалиха от 54 на 52 хил. Собствениците казаха, че имат намерение да оставят по-голямата част от мебелите, понеже имали напълно обзаведена къща в Бояна и не им трябват. Въобще всичко вървеше чудесно. Естествено си зададох въпроса "Как токова жилище е останало непродадено в толкова пренаситен пазар?" Спокойно, ще стигна и дотам!

  Предварителният договор

  След като се разбрахме за цената, за капарото и др. подробности,  брокерката ми каза, че до една седмица ще ме срещне със собственичката, за да подпишем предварителен договор. Това време изтече, мина и втора седмица и трета все с извинения, че другата страна е заета с важни дела, пътува или пък е болна. Започнах да се питам имат ли намерения да продават и въобще защо им е изгодото да ме мотаят. Но нямаше какво да правя - продължих с огледите. Все попадах на дупки или пък цената ми беше висока /не исках да тегля повече от 30 хил. евро кредит/.

  След още 1-2 седмици най-накрая се срещнахме, подписахме договора, дадохме капаро от 10% от сумата и понеже наближаваше декември и много празнични еуфории, решихме, че ще финализираме сделката през януари.

  И преди да се разделим имаше само една малка подробност - апартаментът се водеше на името на непълнолетно момиче, но щели да изкарат от съда разрешение за продажбата. Просто формалност! Аз естествено се радвах и не обърнах много внимание на този факт.

  Документите от общината

  Финансовият консултант, които беше посредник между мен и банката за отпускане на ипотечния кредит, ми каза, че понеже наближава финализирането на сделката, трябва да си изкарам някои документи -  2 удостоверения: 1) че не съм омъжена и 2) че нямам задължения към държавата. Оказа се обаче, че в период, когато съм била ученичка не са ми били плащани здравни осигуровки за ок. 9 месеца. Законът гласял, че трябвало те да се удържат от заплатата на едния от родителите. Е, да ама това май не се беше случило по неясни за никого причини. Аз се оказах с дълг от 1200 лв. с лихвите, които трябваше да платя, за да ми отпуснат кредита. Шах и мат. 

  В такива моменти вместо да се отчайва, човек трябва да търси съвет и да разпитва. Това направих и аз и познайте какво се оказа. Ако задълженията са по-стари от 5 години, те са извън давност - т.е. не ги дължа. Понеже не знаех за това и не потърсих правата си, чичката от гишето беше решил да ме накара да плащам при това за здравни осигуровки в период, когато съм била непълнолетна! Мила, родинооо...абсурдистан!

  Дали да купя апартамента?

 Когато размислих на спокойствие, започнах да се чудя дали това, че собственичката няма 18 години може да е някаква пречка. Разпитах брокерката. Тя каза, че имотът е дарен на момичето от баба му и дядо му по бащина линия, а тази, която иска да го продаде, е майката. Родителите на младата г-ца бяха разведени. Посъветвах се с моя братовчедка, която е адвокат. Каза ми, че за да е всичко наред, имотът трябва да е прехвърлен преди повече от десет години и дарителите - да са живи, за да не може друг роднина да оспори собствеността. Проверих - всичко беше, както трябва!

  Още малко бумащина...

 В зависимист от конкретните обстоятелства трябва да се издадат и допълнителни документи. Например в моя случай по нотариален акт адресната регистрация на апартамента беше стара. Името на улицата, на която се намираше, беше променено. Затова се наложи да се изкара от общината уверение, че адресът е същият с този, който ще бъде описан при изповядването на сделката. Този документ трябваше да издадат собствениците на жилището, които постоянно възнегодуваха, че понеже се отпуска кредит на купувача, има безкрай много допълнителни изисквания. Много притенциозни дами бяха!

  9 месеца мъки

  Не мислете, че всичко свършва дотук. Оказа се, че разрешението за продажба от съда не можело да се изкара лесно. Били усложнили процедурите. Затова отлагахме срещата при нотариуса от единия за следващия месец и преподписвахме анекси към договора постоянно. Минаха март, април, май. Слава богу през юни момичето навършваше вече 18 години. Няма да ви казвам колко нерви изхабих през това време! Юристи ми казаха, че предварителния договор нямал никаква стойност пред съда, че мога да загубя капарото и др. Така че когато дойде датата за изповядване на сделката си отдъхнах. Нямаше повече пречки. Но ... младата собственичка не се яви - имала ангажимент. 

 Това преля чашата - отидох при нотариуса, посочен в договора, да ми издаде уверение, че другата страна не се е явила на уговорната дата. Той се оказа познат на собствениците и не ми издаде документа веднага, а им се обади доста обезпокоен от моето искане. Този "инцидент" задвижи нещата и най-после през юли приключихме сделката.

Останалата част от историята във връзка с кредита вече я знаете, но може да си я припомните тук /1-ва част, 2-ра част/.

Надявам се да съм била полезна!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:52

2 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 22 Октомври 2012 17:51 Връзка на коментара

  Рая, повярвай ми, при повечето хора въобще не е толкова тичане. Когато финализирахме сделката, брокерката ми каза "Все едно продавахме НДК! Аз през това време колко сделки направих за сума ти пари и отнемаше не повече от месец!" Аз попаднах на продавачи, които имаха много пари и времето за тях беше "разтегливо понятие".

 • Rya @ bulgarian money blog
  Rya @ bulgarian money blog Понеделник, 22 Октомври 2012 15:51 Връзка на коментара

  Хм, големи перипетии са били. Чак се стреснах ако реша някой ден аз да купувам... какво ме чака! :))

  Изглежда доста тичане има по една такава сделка, докато се съберат всички необходими документи. Голямо ходене по мъките :)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics