Влез

Какво трябва да знаем, когато пазаруваме по интернет?

Какво трябва да знаем, когато пазаруваме по интернет? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  Днес отново на гости ми е Адо, когото познавате от интервюто и статията „Как да печеля пари от интернет?”. Той ще ни разкаже за възможните уловки при онлайн пазаруването.

  Сигурно ли е да пазаруваме с кредитна карта по интернет?

  пазаруване с кредитна картаПазаруване с кредитна карта/ Снимка: www.sxc.huВ интернет пазаруването с кредитна карта е даже е по-сигурно, отколкото това в реално време - съобщават експертите.  Например в един ресторант, когато дадете кредитната си карта, няма как да знаете  какво прави служителят с нея. Дали не я сканира и през какви устройства преминава вашата карта, докато е в чужди ръце, е трудно да се разбере.

  Затова пък плащането с кредитна карта по интернет е доста сигурно. Но има все пак няколко неща, за които трябва да внимавате:

 
1) Трябва да сте сигурни дали сайтът, от който пазарувате, е известен във виртуалната среда.  Разгледайте отзивите на другите клиенти. Ако те са доволни, това е добър знак, че сайтът е надежден.

 2) Обърнете внимание също така  дали сайтът е сертифицирана собственост и дали данните, които се обменят при покупката на даден продукт, са криптирани. Това можете да разберете, като погледнете в адресната лента на вашият браузър. Там трябва да видите зелено катинарче и  данните на собственика.

 3) Друг вариант да се предпазите от измама при такъв вид пазаруване е да използвате „неофициалната” си карта.  Ако притежавате например 2 карти,  изберете тази,  в която имате по-малки суми.  

 Ако спазвате тези съвети, ще намалите риска от измама в електронната търговия до голяма степен.

  За какво трябва да внимаваме, когато използваме кредитната си карта в интернет?

Когато пазарувате онлайн по интернет има няколко фактора, на които трябва да обърнете внимание:

pazaruvane-onlineВнимавайте, когато пазарувате онлайн / Снимка: www.sxc.huВнимавайте, когато пазарувате онлайн / Снимка: www.sxc.hu

 1)  Първо трябва да се убедите, че сайтът, от който ще пазарувате е притежание на голяма фирма или компания. Не е препоръчително да пазарувате от първия електронен магазин, който се появи пред очите ви.

  2) Проверете за наличието на SSL сертификати или казано по друг начин, вижте дали има наличие на зелено заключено катинарче. Освен това при въвеждането на данните за вашата карта внимавайте изключително много. Някои сайтове са сигурни, но е възможно в един момент да бъдете препратени  към нов прозорец за разплащане. Там също проверете дали има наличие на SSL сертификати, за да не станете жертва на измама.

 3) Трябва да вземете под внимание един много важен фактор. Съществуват така наречените фишинг-сайтове. Какво представляват те? Обикновено са реплика на истинския сайт - имат същия вид, същия панел, абсолютно всичко е еднакво. Разликата е в това, че когато си пишете данните във фишинг сайта, ги пращате на измамника, а не на истинския собственик. Как да се предпазите от това? Ако сайтът няма SSL сертификати и ако URL адресът му започва с http:// вместо https://, значи сте попаднали на измамнически сайт. Проверете също дали домейнът завършва по същия начин /например често има сайт с едно и също име, но завършващ на com, net, org и др./. Това може допълнително да ви заблуди.

 Стоката която поръчахте от интернет е дефектна? Какво да направите?

  Пазаруването по интернет не се различава много от това в реално време - правата на потребителя са на същото ниво и във виртуалният свят. Ако получите развалена или дефектна стока, можете да я смените или да я върнете. Контрагентът, от който сте я купили не може да си позволи да има недоволни клиенти, защото един недоволен или разгневен клиент, може да окаже негативен ефект върху още 20. Напоследък се говори, че всички електронни магазини трябва задължително да притежават връзка за обратен контакт, което прави електронната търговия още по надеждна и сигурна.

  Гост автор: Аднан Расим. Повече за него, можете да прочетете тук.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

  Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наЧетвъртък, 13 Февруари 2014 15:57

1 коментар

  • БИМБИ
    БИМБИ Вторник, 23 Януари 2018 10:44 Връзка на коментара

    Поздравления! Много позлезна статия! Пазаруването онлайн е част от ежедневието ни , така че трябва да сме максимално информирани! :)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics