Влез

Най-честите заблуди, водещи до финансови проблеми

Най-честите заблуди, водещи до финансови проблеми - 5.0 out of 5 based on 6 votes

 Money ProblemsЗащо имаме проблеми с парите?Да разгадаем причините, които водят до проблеми в личните финанси, е първата стъпка към разрешаването им. Голяма част от неприятностите с парите идват именно от незнание или самозаблуда за това кое е добре за стабилизиране на портфейла ни и кое може да ни направи уязвими и затъващи в дългове.

 При положение, че българите сме с висока средна интелигентност, е странно че много от нас не се интересуват от темата за парите, а и финансовата ни култура не е от най-високите. Наистина има малко информация на български по тези въпроси и вероятно ниският интерес обуславя и по-слабо търсене. 

  Ето някои от най-честите заблуди по отношение на доброто финансово здраве:

  1) Мислите си, че малките суми нямат голямо значение за месечния ви бюджет. Тук един лев, там два - какво толкова? Само ако можехте обаче да видите какво се случва, като се акумулират тези минимални незначителни сумички. Ще ви дам само два примера - мои приятели събираха всички монети от по един лев, които им попаднат за половин година и след това... с тях си купиха пералня!

 Други мои познати се оплакват, че дават много пари за детските клатещи се колички, на които искат да се возят децата им, макар че пускат само по 50 ст. или левче. А какъв оборот правят ежедневно те! Направо е невероятно! Така че запомнете - дребните суми също имат значение особено тези, които се повтарят периодично.

  2) Не знаем за какво даваме парите си. Нямаме представа къде отиват. Това е голяма грешка, защото дори ако не искате да си водите подробен бюджет, поне трябва да знаете колко са неотложните ви разходи. За да ви останат пари, е необходимо да сте наясно колко харчите и с колко можете да разполагате извън задължителните плащания. Само по този начин ще можете за спестите за финансовите си цели.

  3) Съществува измамната представа, че колкото повече луксозни вещи разполагате, толкова сте по-добре с парите. Напротив, точно обратното е! Тези стоки могат да носят само още повече разноски.

 Например скъпата кола означава и скъп данък и скъпа поддръжка. Тя е пасив,  защото води до харчене на допълнително пари. Новата техника - телефон, LED телевизор, лаптоп особено ако нямате нужда да ползвате всичките им екстри, също се превръщат в ненужно финансово бреме. Излизат нови модели, а вашата техника остарява и поевтинява всеки месец. Единствено влагането в енергоспестяващи уреди от първа необходимост - хладилник, печка, климатик др. може да намали сметките ви и да облекчи бюджета ви. 

  4) Разчитате само на заплата, като единствен източник на доход без да изследвате други варианти или да мислите в посока на изкарване на повече пари. Понякога премереният риск, желанието за развитие в някаква нова област, могат да ви доведет до по-добро финансово бъдеще. Ако седите и чакате възможностите да ви намерят, най-вероятно няма да постигнете нищо. Както казват "Помогни си сам, за да ти помагне и Господ"! 

  5) Вземате заеми и кредити, когато закъсате в края на месеца вместо да стиснете зъби и да изкарате няколко дена или седмици с по-малко пари, макар и с цената на лишения. Всъщност задлъжняването е може би най-фатално за личните финанси. Не само, че не трябва да го допускате, но е добре и да имате спестени пари за 3 до 6 месеца напред във времето и да сте спокойни, че можете да оцелеете при всякакви кризи. Знам, че е трудно, но не е невъзможно. Просто го направете!

  6) Не планирате добре, когато искате да се приближите към финансовите си цели. Например ако искате да вложите в подобрения по жилището си, които да ви спестят пари и да ви накарат да се чувствате по-уютно, трябва да си поставите срокове и суми, които да съберете, за да успеете да осъществите идеите си. Можете да си определите колко точно трябва да спестите месечно, така че до лятото да успеете да си купите например нов климатик без да вземате кредит. Дори обаче да не изпълните този план, е важно да не се отказвате, а да се придържате към него даже с минимални средства. Същата мотивация е необходимо и за свалянето на килограми.

  7) Сравнявате се с другите, искате да имате техния стандарт на живот и хабите сили и енергия да ги достигнете вместо да стабилизирате финансите си. Това според мен е най-голямата грешка - да се правиш на какъвто не си и да се ядосваш на успеха на другия и да се опитваш да го догонваш на всяка цена. Не казвам, че не трябва да се стимулираме от чуждите постижения - напротив, това че някой е много добър в дадена област, само трябва да ви покаже, че значи и вие можете, а не да ви обезсърчава. Радвайте се сякаш вие сте успели!

  8) Притеснявате се от това какво ще кажат другите, като видят че си правите сметка на парите. Неудобно ви е да не ви помислят за стиснати. Естествено с нищо не трябва да се прекалява, но това да следиш разноските си и да знаеш за какво харчиш, не те прави скъперник, а разумен и ценящ времето и труда си човек. Така че - да не ви пука!

  9) Трябва да знаете, кога да пестите и кога да сте щедри. Например ако управлявате бизнес е нужно да разграничавате умно кои разходи можете да орежете и в какво е необходимо да вложите повече пари. Има хора, на които им се губи тази връзка. Дори да нямате свой бизнес, трябва да правите разлика между това, което ви носи пари и това което ви води към допълнителни задължения. Като горните примери за скъпата кола, която е пасив, а от друга страна подобренията по дома /изолация, дограма и др./, които са актив т.е. пестят ви пари.

  Това са малка, но основна част от най-разпространените заблуди, които ни правят финансово зависими, неплатежоспособни и нещастни. Не че парите са щастие, но те са едно от нещата, които могат да ни донесат спокойствие и по-малко напрежение. А в наши ръце е да се опитаме да си осигурим по-качествен живот, както и да сме полезни на хората около нас.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:49

4 коментари

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics