Влез

Как да овладеем най-ценния ни ресурс - ВРЕМЕТО

Как да овладеем най-ценния ни ресурс - ВРЕМЕТО - 5.0 out of 5 based on 11 votes

Time-is-moneyВремето е пари/Снимка:www.sxc.huВ предната си статия споделих своите еко идеи за намаляване на сметките за ток, вода и парно, което е полезно за оптимизиране на личния бюджет. Сега искам да дам принос и за пестене на време като най-ценния ресурс, с който разполагаме, защото неуплътненото време е загуба на потенциал, личностно усъвършенстване и не на последно място на пари. 

Как да организираме по добре времето си, така че то да ни стига за всичко? Ето моите предложения:

1) Определете кои са най-важните ви приоритети и планирайте времето си според тях – например на седмична база:

- ще спортувам два пъти седмично /танци, плуване, фитнес, тенис, карате или каквото ви влече/ - от 18.00-19.30;

- ще се виждам с приятели 2-3 вечери в седмицата – от 20.00-22.30;

- ще готвя веднъж през уикенда и веднъж през седмицата /като денят за готвене няма да съвпада с танците и излизанията/;

- ще ходя на езиков курс 2 пъти седмично м/у 18.30 – 20.00;

- ще си почивам, ще взимам вана и ще разтоварвам в събота;

- ще чистя и сготвя и след това ще се разходя сред природата в неделя.

- ще пиша в блога си 2-5 пъти седмично J

Естествено това е съвсем примерна програма, която всяка седмица може да варира – например възможно е да ви задържат в работата или вместо да готвите да отидете на бизнес вечеря, но в общи линии трябва да имате някакъв план в главата си, за да може нещата да се подредят гладко за вас и с лекота да следвате приоритетите си.

2) Разгърнете подробно всяко едно от заниманията си – какво трябва да организирате предварително, за да го осъществите? Ако да кажем вземем премера със спорта 2 пъти седмично, какво ще ви е необходимо:

- да си вземете екипа сутринта като тръгвате за работа, защото няма да имате време да се преберете до вкъщи и да стигнете до спортната зала;

- да се договорите с приятелите си да се срещнете някъде наблизо до мястото, където тренирате;

- да организирате през този ден добре работните си задължения, за да не ви се наложи да останете до късно в офиса;

- да видите в интернет в реално време разписанието на превозното средство, с което ще отидете до спортната зала, за да прецените кога точно да тръгнете /понякога 2 минути по-рано вършат работа/.

3) Научете се да правите 2 неща наведнъж /когато е възможно/ например –  докато готвите да измивате част от съдовете, които сте изпали, да чистите, докато слушате любимо предаване по радиото; да плетете, докато гледате телевизия.

4) Оптимизирайте работния си процес у дома – направете така, че всичко около вас да става по-бързо, по-лесно и за по-малко време. Например подредете добре шкафовете си – във всекидневната, в спалнята, в кухнята, така че всичко, което ви потрябва да можете да откриете веднага. Повярвайте че подреждането и поддържането на този ред отнема по-малко време от търсенето.

5) Давайте си стимули, за да свършите по-бързо задълженията си – „Ако успея да сготвя, полея цветята и измия чиниите за 2 ½ часа, ще имам време да се насладя на една серия от любимия си екшън сериал, който си свалих да гледам миналата седмица”. Това наистина помага.

6) Не претоварвайте графика си, давайте си реални срокове за действие, иначе е възможно всичко, което сте постигнали да се изпари като се преуморите и се откажете от част от заниманията си. Във всичко се напредва с постоянство. Не се изисква много време на куп, а малко, но на често. Значително по-голям успех ще имате например, ако тренирате два пъти в седмицата по 1 час, отколкото 1 път месечно по 8 часа.

7) Бъдете гъвкави и широкоскроени – Да кажем, ако отпадне някое от планираните ви занимания, например езиковият курс, на които ходите след работа се премести друг ден, веднага запълнете времето си с нещо друго – използвайте го, за да се срещнете с човек, когото отдавна искате да видите, свършете повече от планираните си домашни задължения, гледайте любим стар филм или просто релаксирайте.

8) Бъдете позитивни – с положителни емоции и вяра в себе си ще успеете да разпределите добре не само времето си, но и ще постигнете всичко, което посмеете да поискате!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:14

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics