Влез

Защо някои хора винаги остават слаби?

Защо някои хора винаги остават слаби? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 preiajdaneДоколко гените и начина на живот определят това дали ще сме слаби? За да си отговорят на този въпрос, учените провеждат стотици изследвания от години. Наскоро гледах видео, което подробно разказва за няколко интересни експеримента.

 Основното изследване се провежда в университета Уестминстър от шведския учен проф. Фридрих Нистром. Участниците в него са малка група хора, които за разлика от по-голямата част от населението на света, са слаби без някога въобще да са спазвали диети. Щастливци нали?

 Целта на експеримента е да се проследи дали след като слабите късметлии поемат в продължение на 4 седмици два пъти повече калории, отколкото са им необходими, те ще наддават еднакво или ще има съществени разлики помежду им. 

 Подобно изследване било провеждано и през далечната 1967 г. в затвора във Вермонт. На затворниците им било обещано преждевременно освобождаване, ако изяждат ежедневно големи количества храна, така че да наддадат с 25% от телесното си тегло. Резултатите били изключително интересни. Някои от участниците достигнали без проблем тези нива, а други не могли да качат повече от 21%. Един от тях пък по никакъв начин не могъл да надвиши с повече от 18% телесното си тегло. 

 На какво се дължали тези резултати?

 Точно това цели да разбере д-р Нистром чрез настоящия експеримент. Участниците в него освен че трябвало да изяждат два пъти необходимите им калории за деня (според ръста, пола, възрастта и костната си структура), но и не трябвало да се движат повече от 5 000 крачки. Трудно нали?

 Накрая на експеримента било установено, че участниците определено показали различни резултати. Двама от тях каквито и усилия да полагали не могли да приемат калориите, които им били определени. След конкретно ниво те просто повръщали храната. Това според учените се дължи на определен хормон, който подава сигнали за препълване на стомаха и ни кара да спрем да ядем.

 В тази връзка интерес представлява и друг експеримент, проведен сред деца. Малките участници били грижливо нахранени и подканени да оцветяват книжки. Като допълнение им поднесли втора порция с лакомства. Една част от тях с охота си похапвали допълнително, а други избутвали надалеч чинията от себе си. Това според учените се дължало на специален ген наричан fto gene, който е част от 16-тата хромозома. Децата, които спирали да ядат, притежавали благоприятната форма на гена, а тези, които били изкушени да ядат допълнително били носители на по-лошия му вариант.

 Но дали този ген е добър или не всъщност зависи и от света, в който живеем. В миналото предците ни са се сблъсквали с периоди на продължителен глад и тогава само по-пълните са оцелявали и те са предавали гените си нататък. В днешното изобилие от мазна и високо-калорична храна, е по-благоприятно, ако имаме по-слаба склонност да пълнеем. 

 В миналото мастната тъкан е била много ценна - направо средство за оцеляване. Затовя според гена си някои деца са по-закръглени от други. Оттук идват и разликите като възрастни. Веднъж натрупани, мастните клетки не изчезват, а само смаляват или увеличават обема си, така че ако сте били пухкави деца, ще ви е по-трудно да поддържате слаба фигура.

 Но да се върнем към експеримента в Уестминстърския университет. Голям интерес представлява участникът, който качил най-малко подкожни мазнини и почти не променил вида си отпреди това. Увеличаването на калориите при него довело да покачване на базалната метаболитна ставка /BMR/ с 30%. BMR е показател, който сочи от колко калории имаме нужда ежедневно, за да оцелеем т. е. да извършваме елементарни процеси като дишане и да поддържаме нормална сърдечна дейност.

 Това 30% увеличение се дължало на нарастване на мускулната маса на участника. Да точно така - той не се движел, трупал малко мазнини и много мускули. А тези процеси са генетично определени още от раждането. Някои учени твърдят, че те започват още в утробата и зависят от това дали майката е пълна как се храни, има ли диабет и др. 

 Други участници не увеличили много мазнините си въпреки, че BMR също не се повишил значително. Това според изследователите се дължало на факта, че организмът в опита си да си върне теглото, което приема за нормално, кара някои от тях да извършват допълнителни неосъзнати движения с глава и ръце, така че да поддържа баланса. След края на експеримента участниците за около две седмици възвръщат нормалното си тегло без особени усилия. Това доказва, че тялото има памет и се стреми да се придържа към определени килограми, на които се чувстваме най-добре. 

 В подкрепа на последното твърдение има още един експеримент, провеждан върху група пълни хора. Те били хранени така, че да свалят 10% от теглото си. След това им давали достатъчно калории, така че да запазят постигнатите резултати. Те обаче реагирали сякаш изпитват постоянен глад. Това показало изследване върху мозъчната им дейност, след като приемали достатъчно храна. Това е още едно доказателство, че килограмите ни са до някаква степен предопределени генетично още с раждането подобно на височината ни. Организмът приема за нормално определено тегло и вечно се стреми към достигането му

 Трябва ли обаче да се успокояваме с това и да не се стараем към здравословно тегло?

 Не, разбира се. Можем да се съобразим с това, че няколко килограма над идеалните мерки ни правят по-жизнени и щастливи, но не и напълно да спрем да се стараем да изглеждаме възможно по-добре. А това е постижимо чрез начина на живот. Всичко идва от храната и движението. Един мъдър човек каза по този повод на майтап: "В концлагерите пълни хора няма". Извинявам се за черния хумор. Предполагам разбрахте глАдната ми точка, прощавайте глЕдната :). 

Вижте и цялото видео:

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:38

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics