Влез

Предизвикателствата на есенно-зимната диета

Предизвикателствата на есенно-зимната диета - 4.6 out of 5 based on 9 votes

esenЕсенен пейзаж  Поради големият интерес, проявен към интервюто с д-р Марио Янакиев, реших да го поканя периодично да дава своите съвети за здравословно хранене, отслабване и природосъобразен начин на живот. Днешната тема е доста актуална – как да запазим добра форма и тонус дори през студените месеци.

 С настъпване на есента отминават безгрижните летни емоции, които са свързани с много пътувания, срещи и движение. За съжаление след есента следват студените зимни дни, които ни принуждават да ограничим контактите и динамиката си.

На пазара изчезва традиционното за лятото изобилие от плодове и зеленчуци. Не, че ги няма и през зимата, но по-скоро те са със съмнително качество, безвкусни и представляват реклама на ГМО продукцията.

Нашата традиционна българска кухня използва изключително много туршии и салати, които преливат от сол и консерванти.

И не на последно място – самият човешки организъм еволюционно е придобил способността да трупа мазнини през есента за да си подсигури енергия за суровите и дълги зимни месеци.

Всички тези фактори обуславят трудността ни да запазим летните си килограми и да бъдем в добра кондиция.

Какво можем да направим?

esen-dieta2Есенни зеленчуциЕсенни зеленчуци- Изключително е важно да продължим да се храним рационално и разумно и през зимата.

- Трябва да намираме време и желание за физически упражнения и движениe.

- Разбира се, ако натрупаме килограми, то срокът за тяхното нормализиране трябва да бъде удължен – поне два пъти повече, отколкото през пролетта. Например, ако за свалянето на 3 килограма отделяме 2 месеца през летните месеци, то през зимата ще са ни нужни поне 4 месеца. В общи линии задачата ни е да запазим летните си теглови постижения + 3 килограма най-много отгоре.

Как да постигнем това ?

Отново отговорът е - трудно – с упоритост и дисциплина! 

Как да подходим ?

esen-dieta3Есенно изобилиеЕсенно изобилие1) Запазете си един ден за разтоварване, през който ще се храните само с плодове и  зеленчуци. Добре е този ден да бъде съобразен с вашия зодиакален знак.

2) Колкото и да е трудно , но и през есенните и зимни вечери направете така ,че последното хранене да бъде в 18 часа.

3) Борете се със ЗАПЕКА – оказва се, че се увеличава броят на хората с това неприятно оплакване. Преодоляването му ще подобри обмяната ви, ще редуцира килограмите ви и най-вече - ще изглеждате по-свежи и по-витални /жизнени/. 

4) Движете се – отделяйте 4 пъти седмично време за съзнателни физически упражнения и натоварвания – бързо ходене, бягане, плуване, тенис и др. Ако метеорологичните условия не позволяват, то добър ефект има велоергометърът в къщи. Последните проучвания доказаха, че са необходими само 20 минути тренировка за да изгорим дневните калории.

5) Когато стрелката на теглилката започне застрашително да се покачва в стойности повече от 3 килограма от желаните, то тогава отрежете от менюто си картофи-ориз-брашно.

6) Пийте течности – и през зимата организмът ви се нуждае от вода. Оптималното количество остава 2,5 литра за денонощие.

7) В менюто ви трябва да преобладават пълнозърнестите храни, плодове и зеленчуци, съдържащи фибри и баластни вещества и белтъчини под формата на пилешко, пуешко, телешко месо и риба.

8) 15 дни преди Коледа направете ПРЕЧИСТВАНЕ на организма.

esen-dieta4Есенно пречистване на организмаЕсенно пречистване на организмаКаква е нашата цел?

Да излезем от зимните месеци и многото „тежки” празници в добра кондиция – с най-много 3 килограма над нормата си!

Благодаря на д-р Янакиев за съветите му. Вижте още полезна информация и на официалния му сайт: www.d-rmario.com.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наЧетвъртък, 13 Февруари 2014 15:38

2 коментари

  • Теодора Дончева
    Теодора Дончева Вторник, 11 Декември 2012 13:44 Връзка на коментара

    Да, Адо, аеробиката няма мигновен ефект, но самият факт, че засилва метаболизма е добре дошъл. По-бързата обмяна на веществата означава повече изгорени калории :)

  • Ado
    Ado Вторник, 11 Декември 2012 13:19 Връзка на коментара

    Както ти каза, хранете сес лека храна. През зимата изобщо изключете тестените изделия или скадкиши, поне доколкото можете. Спортувайте активно. Добър пример са Фитнеса и бягането. Аеробиката няма голям ефект за отслабване, то по-скоро тонизира организма и ускорява метаболизма.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics