Влез

Зелен чай с жасмин - еликсир на здравето и красотата

Зелен чай с жасмин - еликсир на здравето и красотата - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Красота, нежност, хармония - това си представяме като погледнем жасминов цвят и никак не сме далеч от истината относно свойствата на това екзотично растение. За първи път то се споменава в индийските папируси. Обявено е за свещено растение в Индия. Наричат го "лунна светлина на любовта".

  В древногръцките митове се казва, че жасминът е подарен на хората от богинята на любовта - Атина. Не случайно се числи към семейство маслинови. Във Филипините това цвете е обявено за национален символ и изразява женската чистота, както и страстната любов. Във Франция пък са правели флейти от стеблото на жасмина. 

(1 глас)

Ройбос - чаят на чайовете!

Ройбос - чаят на чайовете! - 5.0 out of 5 based on 2 votes

  Чаят Ройбос се приготвя от уникално иглолистно растение от семейство бобови, което произлиза от склоновете на нос Добра Надежда в Южна Африка (ЮАР). На местния език африканс името му означава "червен храст". Да знам, звучи почти библейско :)! Интересен факт е, че плантациите, в които се отглежда растението не използват торове и химикали, дори напояване. Това се прави с цел чаят да е максимално чист и натурален. 

  Защо е толкова популярен този чай?

(2 гласа)

Чай "мате" - по-добрата алтернатива на кафето!

Чай "мате" - по-добрата алтернатива на кафето! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Знаете ли какво е общото между между наименованията "парагвайски чай", "йезуитски чай", "напитката на боговете" и "зеленото злато на индианците"? Те всички се използват като синоними за чаят "мате". Последният е традиционен за южноамериканските индианци - гуарани. Те го приготвят от изсушени и стрити листа на дървото Йерба мате.

  В родината си чаят мате се консумира от куха кратунка (т. нар. „калебаса”) през метална сламка, наречена "бомбиля". Името на напитката се дължи именно на кратунката, тъй като индианската дума за "тиква" е "мате". Сламката "бомбиля" традиционно се изработва от сребро, но днес се предлагат и сламки от алпака, неръждаема стомана или от кухи тръстикови стебла.

 Индианците пият мате от векове като средство против горещини, глад и изтощение. 

(1 глас)
Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics