Влез

Пури-масленки

Пури-масленки - 4.0 out of 5 based on 4 votes

 Тази рецепта е много лесна и сравнително бърза за изпълнение. Вероятно ще се учудите, че една от основните й съставки е свинската мас и ще си кажете, че това не е особено здравословно. Истината обаче за мен е, че една и съща храна може да бъде и лекарство и отрова взависимост от дозировката. Колко често в днешно време консумираме свинска мас? Доста рядко мисля.

masleni sladkiПуре-масленки / Снимка: Теодора Д.

 Наистина маста представлява наситена животинска мазнина, която в големи количества може да запуши артериите ни и да увреди мембраните на клетките ни, но това може да стана само при нейната постоянна употреба. 

 Преди време един прознат си направи вега-тест и излезе, че не му понася пилешкото месо, но свинската мас не е противопоказна за него. Това се е получило с течение на времето, понеже за да спазва здравословен хранителен режим, той е наблегнал на нетлъстите меса и напълно е изолирал мазнините от менюто си.

 Това доказва, че организмът има нужда от всякакъв тип храна, но тя трябва да е в правилната дозировка - с нищо да не се прекалява. Изключение правят само изкуствено синтезираните храни като маргарина например - ние просто нямаме необходимите ензими, които могат да ги разградят.

 Да не забравяме също така, че свинската мас съдържа и витамини К, Е, D и В-група.

 След всичко казано дотук, не се колебайте да си приготвите въпросните сладки:

 Нужните продукти:

 1 чаша свинска мас

 1 ч.ч. олио

 ок. 500 гр. брашно /колкото да са получи меко тесто/

 1 ч.ч. кисело мляко

 1 ч.л. сода

 5 с.л. захар

 сладко от резливи плодове /вишни, боровинки, и др./

 пудра захар

 ядки /орехи/ по желание

 Начин на приготвяне:

 Замесва се меко тесто, което престоява 2 часа в хладилник. Разточва се на кора, реже се на правоъгълници. Във всяко парче се слага по малко сладко и/или ядка и се загъва като пуричка. Пекат се на слаба фурна и топли се овалват в пудра захар.

sladki s masСладки с мас / Свимка: Теодора Д.Сладки с мас / Свимка: Теодора Д.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наНеделя, 26 Януари 2014 13:53

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics