Влез

Откъде идва Черният петък?

Откъде идва Черният петък? - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 
промоция Черен петъкЧерен петък и Кибер понеделник / Колаж: Теодора Д.

 Напоследък все повече английски и американски традиции започнаха да ни заливат. Някога ми беше интересно да празнувам Хелоуин например, когато бях в английската гимназия и този празник не беше масово популярен, а се честваше в по-ограничен кръг.

 Новите тенденции обаче са да се празнуват комерсиалните американски празници и това се подкрепя с пълна сила от търговците, които реализират безумни печалби освен за Коледа, и за Хелоуин, за св. Валентин и др. А напоследък все повече нашумява т. нар. Черен петък. Така се нарича следващия петък след Деня на благодарността.

  Откъде произлиза името му?

 За първи път е използвано наименованието "Черен петък" във Филаделфия през 1961 г., за да опише тежката пътна обстановка и натоварения трафик в петъка непосредствено след Деня на благодарността.

 След това възниква и друго негово тълкование: Във финансовите си отчети търговците отбелязвали загубите си с червено, а печалбите в черно. И тъй като Черният петък се счита за началото на масовото коледно пазаруване, търговците ознаменуват своя плюс и триумф с това наименование. Миналата година 2013 в САЩ на този ден са похарчени от 141 милиона американци ок. 57,4 милиарда долара (източник: Wikipedia). 

 Някой работодатели в САЩ разпускат служителите си на този ден, издигайки го до статут на национален празник. Но пазаруването за Черния петък е толкова брутално, че често се стига до инциденти и наранявания по време на безумния шопинг.

  Лично аз научих миналата година, че въобще съществува такова чудо като Черен петък. Но честно да ви кажа последното нещо, което ми е хрумвало е да отида в някой претъпкан мол и да драпам за отстъпки. Първо, че не обичам моловете като цяло (нали не съм молец), а когато са претъпкани направо ми се завива свят.

 За радост наскоро открих, че съществува и Кибер понеделник (Cyber monday). На този ден (понеделникът непосредствено след Черния петък) получаваш същите огромни отстъпки, но пазаруваш онлайн от комфорта на дома си. 

 Тъкмо обмислях да закупя нов дизайн (темплейт) за сайта си и установих, че мога вместо да бързам и да платя пълната сума, да изчакам за отстъпчица. Дори се поинтересувах дали ще имат такава - оказа се, че я обявяват единствено във Фейсбук т.е. ако не ги бях попитала щях да си платя пълната сума. 

 А сега за да съм в унисон с Черния петък, Черния уикенд и Кибер понеделника ще пусна на промоция -50% електронната си книга "Как успях да отслабна?". Изтеглете откъс от нея, като натиснете долното бутонче:

и ако ви хареса, ми пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., за да ви кажа как да я закупите за 4 лв. вместо за пълната цена от 8 лв. 

 

Последно променена наПонеделник, 19 Януари 2015 15:46

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics