Влез

Осмели се да споделиш страховете си ... с Вера Накова

Осмели се да споделиш страховете си ... с Вера Накова - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 Днес в рубриката "Осмели се да споделиш страховете си..." на гости ми е Вера Накова, която вероятно познавате като автор на статиите за коварното заболяване анорексия. Ето и нейния материал:

 "Ще напиша за думата, която крие множество чувства и разнолики Човешки Съдби. Може би  - ''тази дума'' е пример за ''херменевтика'', защото колкото хора има на планетата толкова са и тълкованията й. СТРАХ - дори при произнасянето на самата дума се пораждат : притеснение, неизвестност, тъга, отчаяние, ужас способен да скове и парализира дори най-безчувственият и аналитичен мозък.

 Ако образно разделя човешкото тяло на две половини: светла и тъмна, определено без даже да се замисля ще разпределя тази дума в тъмната половина и всичко, което носи тя след себе си за мен е тъжно, потискащо и негативно за позитивната ми същност и природа.

  Има в човешкият живот толкова видове СТРАХ, че със сигурност може да се изпишат няколко академични книги по тази тема, но аз бих се спряла на: страхът - за здравето на близки и любими хора; страхът - от загуба на близки хора; страхът - от взимане на важни и отговорни решения; страхът - да затвориш ''една глава от книгата на собственият ти живот''; страхът - да ''полетиш'' и усетиш с пълни гърди полъха на свободата; страхът - да не бъдеш ''робско племе'' и да имаш волята да отстояваш собствената позиция и на последно място пиша, но не е разбира се на последно място като значение:  страхът - да бъдеш психически и физически малтретиран, но да ''живуркаш и съществуваш'' без да имаш смелостта да изкрещиш - СТИГА!

 Аз съм Богобоязлив човек. Опитвам се и се старая да живея според християнските канони. Може би, често съм аутсайдер за обществото, защото не успявам да се впиша в модерното ни съвремие и ''хард дискът'' ми е доста ''остарял'' за модерните човешки разбирания, но аз имам смелостта да устоя на тези неща и да нося последствията от своите решения.

 От какво най-много ме е страх?

 Страх ме е да живея далече от медицински център /поликлиника или болница/. Знам, че за деветдесет и девет процента от обществото това е смешно и абсурдно, но във мен това поражда истински СТРАХ, сковаващ и ужасяващ във пълна сила и мощ цялото ми съзнание.

  В животът си няколко пъти изпитах на собствен гръб  последствията от лекарска грешка. Не искам да влизам в обвинения към лекарското съсловие, защото и те са хора като мен. Могат да взимат правилни и грешни решения. Лекар е много уважавана от мен професия, но когато е придобита поради някакви причини без да се превърне в твое призвание, нещата могат да имат тежки и необратими последствия.

  И въпреки всичко -  изпитвам истинско спокойствие, когато живея в близост до поликлиника или болница. Това  ми всява някакво спокойствие във вътрешният  мир. За добро или лошо, когато не мога сама да се справя /изчела съм десетки медицински учебници, медицински книги и лекарски статии/  с ''крачка'' недоверие пристъпвам на ''техния праг'' и стискам палци да съм попаднала на добър човек, който не гледа само стрелките на часовника, очаквайки по-бързото приключване на поредният работен ден. 

 Страх ме е, когато вървя по пътеката на Живота и различни житейски бури ме връхлитат от различни страни да не загубя СЕБЕ СИ.
Живея с различни страхове в своето ежедневие, но всяка сутрин, когато се събудя и първата гледка пред очите ми е необятното синьо небе съм истински щастлива и доволна, че Господ ми е отредил още един ден, в който аз мога да покажа на близките си обичта, да направя за някой нещо добро и да се изправя в битка със Страховете си!"

Последно променена наЧетвъртък, 26 Юни 2014 14:37

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics