Влез

Читателско писмо - за семейната ценностна система и човечността

Читателско писмо - за семейната ценностна система и човечността - 5.0 out of 5 based on 6 votes

Семейството - най-ценното в животаСемейството - най-ценното в живота

 Преди няколко дена получих писмо от редовна читателка, което силно ме развълнува. Вера Накова не за първи път ми изпраща материал за блога. Много стойностна беше и нейната статия за коварното заболяване анорексия-невроза.

 Ще публикувам писмото й без корекции от моя страна - в чист вид:

  Здравей, Теди,

 С голям интерес прочитам всяка нова информация в блога. Искам да споделя за тема, която все повече изчезва от медийното пространство, която е тотално изместена от новите технологии, новите открития, новите думи, новите модни течения и изобщо от всичко ''ново и модно''.

 Дума, която сме прибрали някъде дълбоко в скрина и по-скоро е като ''прашасала тежест'' в ''забързаното ни ежедневие''. А ИМЕННО: СЕМЕЙНА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА. Защо препускайки по пътеката на живота ''случайно'' или ''умишлено'' сме я изпуснали.

 Тичайки към всичко ново, оставяме в миналото единственото което според мен има смисъл да продължава човешкият род. Единственото, което може старателно и сърдечно, с любов и внимание само да се надгражда и което може да ''роди'' най-блестящите и ''модерни'' човешки качества. Семейството като най-ценна ''придобивка'' в човешкият живот е тотално изчезнала.

 Приемаме изневярата за нещо нормално, опитвайки се да я квалифицираме като - ''човещинка'' или слагаме нещо като слоган ''ами те всички го правят'', за да запушим гласът на съвестта.

 Създаваме деца, но може би вече е по-правилно да кажем, че ги придобиваме. Създаването е един по-възвишен процес. Придобиваме, защо!? ''Ами, така трябва'' - е много чест отговор. Неосъзнато действие, което води до днешната ''красива'' картинка: Работещи родители (разбира се борейки се за препитанието в нашата мила Родина) имат само максимум 2 - 3 часа дневно ангажимент със своето дете или деца. Време, което буквално стига да получиш някаква информация, под формата на прес релийз и съответно да дадеш наставления, спазване на правила и наказания, ако ''точките в правилника на семейството'' не са спазени.

 НО, това ли е наистина СЕМЕЙСТВОТО? БЕЗДУШНОТО СЪЖИТЕЛСТВО И СПОДЕЛАНЕТО НА НЯКАКВИ задължения и отговорности НЕ правят няколко събрани човека на едно място СЕМЕЙСТВО! Имаме ''познания'' за космоса, а НЯМАМЕ за човека с който живеем.

 С нескрито детско любопитство се интересуваме какво са произвели голямите брендове, а не ни вълнува защо на челото на съпруга или съпругата се е появила дълбока бръчка, защо очите не блестят и не забелязваме настанилата се в тях тъга.

 Приемаме за трагедия, ако сме със спрян интернет, а считаме, че е нормално един (или по-лошо) двамата родители да работят някъде в чужбина. КАКВО СТАВА С НАС ХОРА??? КАК НЕНОРМАЛНОТО СЕ ПРЕВЪРНА В НОРМАЛНО!?! Покорявайки, някакви абсолютно измислени ''върхове'', не можем да опознаем и покорим самите себе си или човека до нас.

 ''Грозното и уродливо лице '' е достатъчно само да има етикет ''най-ново и модерно'' и ние сме способни да отречем това, което наистина виждат очите ни (като в приказката - "Новите дрехи на краля"). Не станахме ли точно като тези герои? Ние сме създателите на приказката, а се отказваме сами да я напишем и очакваме някой вместо нас да ни посочи какво трябва да е началото и краят на НАШАТА приказка.

 Заключили сме дълбоко в съзнанието си честността, семейството, достоинството и любовта.Сложили сме им етикет ''КЛИШЕТА'' и така сега живеем по-лесно и по-добре. Не ''използваме'' клишета, защото сме ''високообразовани технологични натури''!

 Дали го казвам с ирония - О, ДА! Купуваме парче ''земя на Луната'' (дали някога ще стъпим на него и ще си посадим цветя?!), а не искаме да ''купим'' човечност за самите нас. Търгуваме със всеки и всичко. Продаваме безпроблемно телата си, а не се замисляме, че те са храм на душите ни! Накъде с такава настървеност се е забързало ЧОВЕЧЕСТВОТО?!

 Уродливата дествителност, в която живея НЕ Е МОЯТА МИСИЯ И ВИЗИЯ! Ако не е и Вашата нека се ''хванем здраво за ръце'' и се потрудим всеки от ''своята градинка'' да засади Човечността. Нека върнем истинската ''симфония на живота'' отново в сърцата си, нека отворим ''скрина''. Нека със същият хъс и старание, с което обгрижваме всяка наша дигитална следа - да оставим истинско незакодирано послание, защо се раждаме, живеем и защо трябва човешкият род да Оцелее !

Последно променена наПонеделник, 31 Март 2014 15:43

3 коментари

 • спално обзавеждане цени
  спално обзавеждане цени Четвъртък, 23 Октомври 2014 16:33 Връзка на коментара

  Може би с течение на годините наистина малко по - малко заключваме добрите си качества.Честността изчезва и малко по- малко ставаме все по лоши.Тази статия която споделяте с нас е невероятна и я прочетох с голям интерес.Важно е да възпитаваме така децата си че да станат горди хора.И на мен неми се иска да вярвам, че тази реалност която виждаме на вън и слушаме по новините, че не е моята, но уви всички сме на този свят и всички нас това касае.Много ми допадна иронията за покупката на парче земя на Луната...

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Вторник, 02 Септември 2014 09:45 Връзка на коментара

  Да, писмото на Вера е трогателно. То ни кара да се замислим над стойностните и наистина важните неща в живота. Трябва да оставим дребнавите ежедневни казуси, за да видим цялата картина.

 • спално обзавеждане
  спално обзавеждане Вторник, 02 Септември 2014 08:18 Връзка на коментара

  Писмото е много трогателно, но не съм съвсем съгласна, че като цяло приемаме нещата каквито са. Не мисля, че някой нормален човек би приел една изневяра така леко, обществото ни все още не е загубило съвсем морала си! НО съм напълно съгласна, че трябва да обръщаме повече внимание на децата си. Липсата на внимание определено им се отразява негативно и изкривява техния мироглед и поведение, а късната корекция не винаги е решение. Бих казала, че трябва да живеем малко по-съзнателен живот без да се заслепяваме толкова от материалния свят.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics