Влез

Св. Валентин или Трифон? Загадка с бонус.

Св. Валентин или Трифон? Загадка с бонус. - 5.0 out of 5 based on 5 votes

 трифон или валентинТрифон или Валентин?Все повече и повече се говори за общите корени на празниците на любовта и виното. Всъщност те произлизат от древни мистерии-тържества в чест на езически богове. Те идват от траките, преминават през Антична Гърция и римската епоха и достигат до наши дни. 

 Празненствата в чест на Дионис (Бакхус) - бог на виното са много пищни и издигат в култ настъпването на пролетта, новия живот и плодородието.

  В Древна Гърция те са в основата на възникването на театъра като изкуство и по-точно на комедийния жанр. Като символ на мъжката плодовитост по време на тържествата пируващите носят голям кожен фалос (от козя кожа). Тези тържества се наричат розалии в Тракия, дионисии - в Гърция и вакханалии - в Рим. 

 Любовта и виното са като двете страни на една монета и те са в основата на разделянето на празника в 2 различни насоки. Виното, което в християнството е символ на Христовата кръв е в основата на празника на св. Трифон. А любовта в една доста по-рафинирана форма се чества от католиците, които почитат св. Валентин. Писането на валентики произлиза също от древността. Младите момичета пишели послания за щастлив брачен живот до богинята на плодородието Юнона (Хера).

Ако питате мен всеки повод е подходящ за празнуване - естествено е, че двата празника се преплитат един в друг и е нормално покрай честването на любовта да си пийваме хубаво, домашно червено вино.

 А аз както за всеки друг празник ще ви задам една загадка, на която ако отговорите правилно, ще можете да получите отстъпка за електронната ми книга "Как успях да отслабна?", в която разказвам за целия си личен опит със свалянето на тегло. Ето и въпроса:

 Кое е гръцкото име на римската богиня Юнона?:

 а) тази богиня няма аналог в Древна Гърция;

 б) Хера - жената на Зевс;

 в) Афродита - богинята на любовта.

 Пишете верния отговор на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. - първите 10, които ми отговорят вярно ще получат отстъпка за книгата ми - ще могат да я закупят за 5 вместо за 8 лв. Изтеглете откъс от нея ТУК.

 А ако не ви се отговаря на въпроси, направо натиснете бутончето по долу:

Последно променена наЧетвъртък, 13 Февруари 2014 16:51

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics