Влез

За и против четците за електронни книги

За и против четците за електронни книги - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 четец за електронни книгиЗа и против четците за електронни книги / снимка: Гугъл изображенияОт известно време обмислям да си купя четец за електронни книги. Вярвам, че това устройство е много удобно и може да ни спести време и пари, както и да ни обогати с нови знания. То е поредната полезна джаджа, която ни носи удоволствие. А аз много харесвам хитрите малки неща, които внасят удобство в ежедневието ни. 

 (Така беше и с машината за хляб, която си купих. Можете ли да си представите, че с нея правя такива козунаци, че много хора не вярват, че съм ги правила аз  - вижте тук рецептата.) 

 Малко се отклоних, но да се върнем на темата. Вдъхновението ми за тази статия дойде, когато чух две дами от школата по народни танци, в която ходя, да си говорят за изгубената романтика от четенето на хартиени книги и все по-навлизащите на пазара дигитални продукти.

  И аз се включих в дискусията и това ме накара да се замисля за плюсовете и минусите на електронните четци и на книжните издания. Ще започна с негативните страни на четците, за да завърша с позитивите :)

 1) На първо място всеки дигитален продукт, който се опитва да замести реален, не може да стигне неговите достойнства. Това е като да играеш на карти или шах срещу компютъра. Удоволствието от разговорите с другите играчи, както и кефът от това да удариш по масата и да кажеш: "Всичко коз!" неизменно не може да се сравни със самотното преживяване пред компютърния екран.

 Така е и с книгите - да усетиш допира и миризмата на луксозна хартия, да разгледаш красивите цветни илюстрации, да разгръщаш страниците със собствените си пръсти - това изживяване не може да се сравни с цъкането по дисплея на малка черно-бяла електронна джаджа. 

 2) Всяка книга има свой характер и своя история. Тя е като един малък свят - има собствена душа. Дори страниците да са пожълтели или да има петна, това пак по някакъв начин й придава очарование и красота. Събужда спомени и развихря въображението.

 3) Хартиените книги за разлика от дигиталните не могат просто да се затрият от паметта на някакво устройство. За да бъдат унищожени трябват много повече "усилия". За да изчезнат безвъзвратно трябва да се случи някакво сериозно бедствие като пожарът унищожил Александрийската библиотека.

стари книгиЛуксозно евангелие / Снимка: www.pravoslavieto.com Луксозно евангелие / Снимка: www.pravoslavieto.com  4) Книгите са един вид жива история. Предполагам, че сте се възхищавали в музеите на красиво изработени евангелия, хроники и други луксозни издания. Те са същински произведения на изкуството - богато инкрустирани и ръчно изрисувани. Книгите са едно от най-големите постижения на човешката цивилизация.

 5) Има хора, за които технологиите са непонятни. Те не искат да се чудят как работи това странно устройство - електронният четец, а искат просто да разгърнат някоя книга и да потънат в света на знанията. Книжните издания са достъпни за всеки, независимо дали е привърженик на новите технологии или - не. Те са универсалния продукт, подходящ за всеки.

 6) Книгите са свързани с романтика, която не съществува при дигиталните им дружки. Хартиената книга можеш да заемеш на приятел и да обмениш мнение за нея. За да вземеш книга в ръце трябва да излезеш навън, да отидеш до луксозна книжарница, да разгледаш красивата й витрина или пък да посетиш близката библиотека.

 По този начин ще можеш да попаднеш и на други подобни издания и да ти се прииска да прочетеш и тях. Може дори да се включиш в някои читателски клуб. Това няма да стане, ако стоиш вкъщи и дърпаш торенти с електронни книги. 

 И така, да обобщим - книжните издания са цвета на цивилизацията, живата история, романтиката на живота. Какво може да бие това? Вероятно нищо, но все пак нека да видим и предимствата на четците за електронни книги.

 Както казах и в началото те са малки хитри джаджи, които могат да ни спестят време и пари. Как по точно?

 1) Електронните четци са устройства, в които можем да запаметим стотици най-различни книги. Те могат да са винаги с нас и да ги четем по всяко време - докато пътуваме в автобуса, докато чакаме пред лекарския кабинет или на друго място.

 Ако отидем на почивка обикновено носим с нас максимум по една книга, а с четеца можем да имаме на разположение колкото ел. книги си искаме и да си изберем нещо според настроението. 

 2) Хартиените книги тежат и заемат място. Когато пътуваме и трябва да поберем багажа си в ограничено пространство няма как да вземем всички книги, които ни се иска. Тогава спасението е в електронните четци. 

 3) Хартиените книги събират прах и имаме нужда от много място за съхранението им. Ако имаме отделна стая, която да ползваме само за библиотека, това няма да е такъв проблем, но колко хора разполагат с тази екстра? Обикновено книгите се слагат по таваните или в скрити шкафове и често се забравя за съществуването им. А когато ги извадим са доста прашасали и остарели. Това не може да се случи на електронните книги. Тях винаги ги имаме под ръка (в компютъра, четеца или в интернет-пространството).

 4) Книжните издания са по-луксозни, но и по-скъпи. Трудно можем да си позволим да си купим всяка книга, която ни хрумне. Тя има по-висока цена, заради мастилото, подвързията и хартията, на която е напечатана.

 Електронните книги са ценни, заради информацията и знанията, които ни дават, но са по-евтини и достъпни, защото при тях нямаме разходи покрай издаването им (освен оформление и редактиране). Много от тях са безплатни, а други са на изключително приемливи цени.

 5) Замисляли ли сте се, че за да се напечата книга трябва да бъдат отсечени дървета? В този екологичен аспект дигиталните книги са по-щадящи към природата, по икономични и по-малко ресурси са изхабени за създаването и разпространението им. Защо тогава да са по-лоши? Нали все пак получаваме същите знания и от тях. 

 6) Електронните книги са по-разнообразни. Реално всеки би могъл да напише такъв продукт и да го разпространява. Не е нужно да отделиш средства, за да те издадат. Просто създаваш дигитална книга на компютъра си и я продаваш или подаряваш през някои сайт. По този начин много повече хора могат да споделят опита, знанията и творчеството си. 

 ekstri wi-fiЧетците за електронни книги имат допълнително екстриЧетците за електронни книги имат допълнително екстри7) Електронните четци имат и допълнително екстри, които книгите нямат. Можеш например по всяко време да сърфираш из интернет, защото имат WI-FI.  Има възможност да си нагласиш големината и шрифта на текста, да се върнеш на последната страница, която си чел и др.

 Може да си помислите, че електронните книги са вредни за очите, но това не е така. Те имат специални е-ink екрани, които нямат подсветки и не дразнят очите. Засега масовите модели са черно-бели, но след време ще навлязат по-широко и цветните такива.

 И накрая - каква е присъдата? Кое е по-доброто - електронен четец или класическа книга? Както всички статии в блога, които разнищват в детайли спорни теми, и в този случай ще изтъкна, че истината е някъде по средата. А ние трябва да използваме това, което ни е най-удобно в определена ситуация.

 Можем да се насладим на хубав роман от хартиена книга с чаша кафе на верандата или да уплътним времето си, когато ни се налага да чакаме някъде с дигиталните книги от четеца. Трябва да извлечем максимална полза за себе си и от дигиталните, и от реалните книги. Това зависи само от нас. 

 Мисля, че в случая е много уместен примера с дизайнерите, който имат спор коя векторна програма е по-добра. Някои казват Corel Draw, а други Adobe Illustrator. А истински добрите познават и двете програми и извличат най-доброто от всяка една. По същия начин и ние можем да вземем най-качественото за себе си според ситуацията - понякога книга, а друг път четец :)

 А какво е вашето мнение по темата? Споделете в коментарите.

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 09:04

2 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Петък, 09 Май 2014 12:34 Връзка на коментара

  Благодаря, Ели. Интересен коментар. Това за спонсорирането на чуждите икономики е интересен довод.

  И аз като теб мисля, че трябва да се възползваме от плюсовете и минусите и на книжните издания и на електронните четци.

 • Ели
  Ели Четвъртък, 08 Май 2014 17:14 Връзка на коментара

  Признавам си, че харесвам и двата варианта - както старите добри книги, така и новите и компактни четци. Ходя на библиотека, възползвам се и от безплатно разпространяваните книги в интернет. Изобщо, разнообразие да има. И не на последно място, книжният носител дори вече не се печата в България и считам за напразно да спонсорирам чужди икономики

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics