Влез

Какво символизират мартеничките?

Какво символизират мартеничките? - 4.8 out of 5 based on 9 votes

  marteniciЧестита Баба Марта! / Снимка: Теодора Д.Честита Баба Марта на всички читатели. Желая ви да сте здрави и весели, защото от това няма по-голямо богатство! Наслаждавайте се на празника и си спомнете за неговата символика. 

  Връзването на мартенички е древен, езически обичай, чиито корени се свързват с легенди още от заселването на Аспаруховете прабългари по нашите земи.

  Белият цвят в народното съзнание символизира божественото, доброто, чистотата, слънцето и мъжкото начало.

   Червеният цвят има предпазна /апотропейна/ функция - пази ни от болести и ни носи добро здраве. Червеното е символ на земното и профанното, на женската плодовитост и сила. То се асоциира с бурните страсти и промяната на настроенията на Мартенската хала. Явно още от древността тайнствеността на женската природа е била доста страшна и трудна за разбиране. 

  Както се преплитат червения и белия конец, така във всеки съществуват и мъжкото и женското начало, които взаимно се допълват. Всеки един от нас е изтъкан от бурни страсти и от доброта, от чисти мисли и мрачни настроения. Мартениците символизират именно необходимия ни баланс и хармония, за да бъдем духовно и физически здрави.  

****

  Доколкото ми е известно, освен българи и македонци, румънците също се кичат с мартеници, които имат подобна на нашата символика. Те ги наричат марцишори /mărțișori/. При тях по силно е застъпен синият цвят, а в някой райони червеното се замества с черно. 

****

  Днес ми беше интересно да наблюдавам хората - едни искрено се радват на празника, други са отегчени от еуфорията и се ядосват, че целите са окичени с мартеници. Някакси забравяме, че предназначението им е да се чувстваме защитени и здрави. Те са нещо като амулет, който ни пази от болести. 

  Наистина понякога малко се прекалява с раздавенето на мартеници. Днес ме спря една жена да ми даде мартенчка с прикрепена към нея брошурка на фирма за бърз кредит. Опитах се да и обясня, че няма да я ползвам. Все пак нали съм се опарила от кредити и пиша блог, в който призовавам хората да направят всичко възможно да не задлъжняват. Тя обаче много настоя - каза ми: "Дайте я на приятел в нужда."

  Взех я - не че бих я дала на някого, но просто се помислих, че жената явно е в затруднение и има нужда от надежда. Едва ли някои би излязъл да раздава брошури за кредити по улиците, ако е добре с парите. Това вероятно е последната работа, която аз бих приела.

  Но както и да е - празниците съществуват, за да ни накарат да забавим темпото и да обърнем внимание на света около нас, да си направим равносметка за красивото в живота, за новото начало, настъпващата пролет. Аз ви пожелавам:

Бъдете здрави, усмихнати, обичани,

и с красиви мартеници закичени!

  Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

 

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:24

2 коментари

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics