Влез

Еньовден - мистичен, езически и християнски празник

Еньовден - мистичен, езически и християнски празник - 5.0 out of 5 based on 3 votes

EnyovdenЕньовден идва!  Както голяма част от християнските празници, така и Еньовден има своите езически корени. И това е обяснимо - чества се деня на лятното слънцестоене. От този ден нататък започва да се скъсява деня. Казват, че "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Християните честват на този ден св. Йоан Кръстител. 

  Вярва се, че тревите и билките брани рано сутринта на Еньовден имат лечебни свойства. Китки и венци се окачват из цялата къща за здраве. На този ден се прескачат огньове, за да се прогонят злите сили. Гадае се за женитба, здраве и плодородие. Празникът е наричен още "Еньо Билкобер", "Иван Бильобер", "Иванден", "Яневден". 

  Има поверие, че слънцето се окъпва във водите и пръска лечебна вода при изгрев. Затова билките се берат рано, докато още росата не се е изпарила. Налива се менче с мълчана вода от чист, сладък извор. Тя трябва да не е опорочена от човешки глас, за да се запази целебната й мощ.

  Характерен е обичаят "Еньова буля" - малко момиче се облича като булка и се покрива с червено було. С него се обикаля по къщите и се пее за здраве. След това всички се събират в дома, където е менчето с мълчаната вода. В него момите пускат пръстените си и се наричат качества на бъдещия им жених.

  Честит имен ден на всички именници - Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо!

  Очаквайте новите статии в блога от началото на юли. Предстои ми да съм кума на морска сватба - на плажа. Ще разкажа за събитието като се върна! :)

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:26

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics