Влез

Най-четеното в сайта и равносметка

Най-четеното в сайта и равносметка - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  Пиша активно в блога си от вече 5-6 месеца. Редовните читатели знаят, че ме вълнуват няколко теми - личните финанси, здравословния живот и отслабването, кулинарните рецепти, разходките сред прородата и др.

  Осъзнавам, че по тази причина вероятно трафикът не е строго таргетиран. Повечето блогъри обикновено се спират само на един аспект от живота. За мен обаче това е начин да изразя напълно себе си, да пиша за това, което в момента ме вълнува.

  Според мен истината е, че здравето, парите, хубавата храна, както и пълноценната почивка са неразривно свързани. Всички те заедно са основата, над която можем да изградим хармоничен и щастлив живот. Затова смятам, че не е странно, че ме влече да пиша за всичко това.

  Но все пак хората са различни. Нещо от тези теми им допада, друго - не. 

  Аз всъщност имам преки наблюдения за това кое се чете повече и кое по-малко. Вероятно повечето блогъри, съсредоточени в една тема, нямат възможност да направят този паралел. Е, аз мога. 

  Имам няколко основни източника на трафик /посещения/ - 1) Гугъл и големи директории, в които съм регистрирала сайта, 2) соц. мрежи и 3) блогове, в които коментирам /не са много/. 

 А наблюденията ми са следните - безспорно най-много, огромен процент от посещенията ми от търсачки идват, благодарение на кулинарния ми раздел. Само 2 търсения - "домашна торта" и "салата айсберг" съставляват около 15-20 % от всичкия трафик от гугъл на сайта ми. Изумително!

 Нищо чудно, че интернет е залят от кулинарни сайтове. Те генерират огромен трафик, но някои от тях са някакси бездушни. Трупат определен брой рецепти, без да публикуват снимки от лично приготвени ястия и без да описват тънкости при готвенето, който се придобиват с опита. Затова вероятно хората търсят информация и от блоговете. 

  Относно диетите, отслабването и здравословния живот, получавам значително по-малък дял посещения от Гугъл. Но аз отдавам това на голямата конкуреция в тази област. Все пак това е индустрия, която печели много. Продават се хиляди продукти, свързани с отслабването в сайтове, разроботени от опитни СЕО специалисти, какъвто аз определено не съм. Към тези ми разсъждения сочи и фактът, че когато публикувам статии за отслабването в соц. мрежи, оттам идва голям трафик. Почти като при рецептите. Това ми говори, че просто от търсачките не съм толкова откриваема.

  Посещенията ми идват предимно при търсения, свързани с личния опит при отслабване. А аз определено имам такъв. Очаквайте в близките месеци и електронна книга, в която ще разкажа подробно за всичко това. С нея ще отговоря на много въпроси, над които съм си блъскала главата преди да прочета достатъчно информация в тази област. 

  Накрая стигаме и до любимата ми тема - личните финанси. Преди да започна блога си изчетох доста информация по нея. Много е оскъдна в българското интернет пространство. Не мога в тази връзка да не спомена няколко любими блога, които са ми доставили удоволствието да ме запознаят с тяхната гледна точка по тези въпроси. Ще ги напиша в хронологичен порядък по времето, в което съм ги открила - "На ти с парите" с автор Деница, www.kadebg.com - Рая Христова, Бизнес идеи - Свилен Николов и Финансовите съвети на Бат` Тони - Стойне Василев. Техните блогове са страхотни и ги препоръчвам на всеки, който се вълнува от тези теми.

  Малко се отклоних, да се върна на въпроса за трафика. Както споменах, нишата за личните финанси не е никак запълнена. Там няма и голяма конкуренция. Българите просто не се вълнуваме от нея. Мразим да ни се казва, че трябва да пестим, да си изградим нещо като паричен буфер, който да ни дава сигурност в бъдеще и да се опитваме да не живеем на кредит. Даже мисля, че една от последните ми статии за пестенето стана повод един човек да спре да харесва страницата на www.zdravduh.com във Фейсбук. 

  Както и да е, забелязах, че трафикът ми от финансовите статии е значително по-малък, както от соц. мрежи, така и от Гугъл. Но да знаете, че много си харесвам тази тема и няма да спра да пиша по нея. Тя ми е слабост, а си мисля, че парите би трябвало да вълнуват повече хора. И то май е така, но само откъм забавната им страна. Не откъм информация за това как да ги изкарваме, умножаваме и управляваме. Всеки гледа лесното, което понякога не е толкова и лесно - вижте статията "Как предпочитате да печелите?".

  И след като споделих тези мои наблюдения, за мен ще е ценно ако изкажете и вашето мнение по тези въпроси в коментарите!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:50

9 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 04 Юни 2012 14:42 Връзка на коментара

  Рая, права си че на английски има качествена информация по темата. Аз обаче търсех на български, защото и аз като Тони смятам, че някои от нещата на са приложими за нашата действителност. А и не всеки ползва на достатъчно ниво английски, за да чете направо оттам.

  Тони, точно това сравнение ми дойде и на мен в главата "все едно мъж да пита за посоката".

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Понеделник, 04 Юни 2012 13:34 Връзка на коментара

  Рая, права си че има много сайтове и блогове на английски, но мисля че хората не ги четат изобщо. Първо, материалите в тях не са съвсем приложими в България и второ, ако някой ги чете той вероятно е навътре в темата и няма нужда от това, което пишем ние.

  Аз искам да помогна на тези, на които финансите са им някак далечни и си мислят, че всичко е много сложно. Наистина, не са много, обаче. А причината е, че у нас тази тема е табу. Никой не иска да го учат как да си управлява парите. Все едно някой мъж да пита за посоката :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Понеделник, 04 Юни 2012 12:58 Връзка на коментара

  Теди, благодаря ти за линка! :)

  Мен ме вълнуват главно темите за лични финанси. Рецептите - не, защото нещо съм скарана с готвенето :)

  Иначе за нишата... не мога да преценя. Няма много сайтове, ама и аудиторията не е голяма. А и с толкова много английски блогове на темата, не знам колко хора търсят БГ блогове.

  Аз като търсих инфо за личните финанси - в самото начало беше това - търсих на английски главно. После и на БГ, но по-скоро от любопитство.

  Та може би хората все повече свикват да търсят директно на английски, и не само за лични финанси.

 • Ели
  Ели Понеделник, 04 Юни 2012 12:56 Връзка на коментара

  Като чест посетител на сайта искам да споделя моят прочит на процентното съотношение, показващо интереса към тематиките тук. Все пак да направя уточнението, че мнението ми е частно и не ангажирам никого. Не случайно модерната домакиня обикновено попада на статийките за храна на посоки, при наличието на определени продукти или просто в търсене на нови идеи. Това, според мен, е и причината за въпросния "апетитен" процент. Финансовите аспекти са съвсем различна целева група и там, смятам, гледните точки, емоционално основаните мнения доста влияят на читателите. Но пък "дистанционното" е в техните ръце. Както е казал класикът: "Който играи, пичели" т.е. Който чете, печели...

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Неделя, 03 Юни 2012 09:57 Връзка на коментара

  Да, без снобизма и студенината. Идеята е да се чувстваш, че това е моето място.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 02 Юни 2012 22:46 Връзка на коментара

  Добри, добре дошъл в коментарите!

  Много благодаря за хубавите думи. Особено щом идват от СЕО специалист. Хора като теб ме вдъхновяват да продължа да пиша. :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 02 Юни 2012 22:42 Връзка на коментара

  Тони, много отдавна съм забелязала, че хората действаме против себе си в много отношения. Както против здравето си, така и против постигането на финансово благополучие. А има много прости истини и правила, които могат да ни помогнат - всички ги знаем, но никой не спазва. Дори и аз, която отбелязвам този факт. Понякога просто трябва да спрем и да се замислим поне малко, за да тръгнем по правилния път.

  Твоят сайт е доста ценен за мен, защото ти не просто имаш опит в личните финанси, но и много теоретични и практични знания за стартирането на бизнес, застраховането, инвестициите. Последните сякаш са ми най-интересни, защото има много малко качествена информация по тези геми.

  Да се печели от интернет е много лесно с жълтини, но да ти кажа, ако всички бяха като мен, хората дето се хранят с това, щяха да си умрат от глад. Направо не ги виждам тези публикации.

  Хареса ми сравнението на сайта ти с английски клуб. Наистина имаш право, но ако изключим снобизма и студенината :)

 • Добри
  Добри Събота, 02 Юни 2012 21:49 Връзка на коментара

  С подобни качествени статии, които се публикуват регулярно, несъмнено е въпрос на време все повече потребители да забелязват уеб сайта. Още по-важно и ценно в случая са именно личните съвети и споделянето на част от Вашия живот, какво е повлияло на взетите решение и какъв е ефекта след тях.

  Продължавайте да пишете по всяка една тема, която Ви вълнува, защото по този начин предавате ценни съвети на всички, които следят блога.

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Събота, 02 Юни 2012 20:36 Връзка на коментара

  Теди, благодаря ти за хубавите думи за моя сайт.

  Това, което казваш за личните финанси и сайтовете по темата е напълно вярно. Никой у нас не иска да му се казва как да си управлява парите. Тази тема я приемат за някакво табу и неприкосновена територия. Говори се само на вечеря със семейството. Може би и затова имаме толкова много хора, които за затънали в дългове и живеят от заплата на заплата. И това не са само хората с ниски доходи. Дори семейства и двойки с над 2 000 лв. общ доход са притеснени финансово. Да, дохода не е нисък, но при тях и разходите са по-големи. Вноската за апартамента е 1000 лв., лизинга на колата е 300 лв. и т.н. В по-развитите страни личния финансов консултант е доста ценена професия. Такъв специалист е като лекаря – избира се за цял живот. А определено и в България е нужен. Ние всеки ден подписваме някакви договори с банки, мобилни оператори, купуваме техники и т.н.

  Сега на темата, аз също съм минавал през няколко такива момента, в които съм се чудел каква да е насоката на сайта. Започнах със статии за стартирането на бизнес. Постепенно се ориентирах към мениджмънта и накрая стигнах до един „магазинен” сайт, в който всеки може да намери финансовата тема, която го интересува. Разбира се, трафика към сайта ми не е много голям, но не е и малък за мащабите на България.

  Много лесно може да се докара такъв трафик с клюки, жълти новини, снимки на пияни звезди и полуголи момичета, но не това е идеята. Искам в моя сайт всеки да се чувства като в английски клуб – да няма много хора, да може спокойно да се разходи, да поседне пред камината с чаша уиски и да поговори с интелигентни хора. В другата крайност много сайтове приличат на селска чалготека – препълнено е със селски пръчки и младежи, няма къде да седнеш, разговорите се въртят около коли, пиене и жени, всеки се надвиква, DJ-я крещи по микрофона „...И сега специален поздрав за чичо Страшко с белия мерцедес....”. Не, благодаря.

  Аз, въпреки че не залитам много по здравословното, чета с интерес всичките ти статии. Много са полезни и често ме карат да се замислям, което е най-важното според мен. Продължавай в същия дух.

  Успех!

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics