Влез

Как да се справя с характера си?

Как да се справя с характера си? - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 Креативен подход за отстраняване на вредните навици

       Знаете, че понякога ви е трудно да се контролирате и не можете да изпълните това, което си поставяте като цел в живота - да отслабнете, да спрете/намалите цигарите, алкохола, да изкорените грозни или вредни навици. Всеки човек е имал такъв проблем от най-силните характери, стоиците, които са готови да се изтезават, за да постигнат целта си, до най-безволевите и мързеливите. Но няма значение от кой тип сте, вие можете да повлияете на себе си, ако пуснете интелекта си в действие. Аз мисля, че човек може сам да си постави „капани”, за да промени това което не харесва в себе си. Това можете да направите като си дадете сметка за вашите собствени навици и особености на характера, които ви пречат да разгърнете потенциала си. Но за да стане по-ясно помислете върху следното: 

         Пример № 1: Как един честолюбив човек, който се гордее с това, че винаги спазва обещанията си успя да откаже цигарите? Този човек на своя 39-ти рожден ден започва да разказва пред роднини, приятели, колеги, близки и познати, че на 40-тия си рожден ден ще спре да пуши. Това разбунва духовете и естествено, повечето се хващат на приятелски басове с него, подигравайки го. Те не вярват, че той наистина ще се откаже от цигарите. Но тези, които не вярват, не го познават добре и не знаят за силата на неговото честолюбие, което надвива в крайна сметка вредния навик.

Bad habbitsСнимка: www.flickr.comСнимка: www.flickr.com 

             Пример № 2: Да кажем, че желаете да отслабнетеВажно е първо обективно, доколкото е възможно чрез иновативно мислене да разграничите такива ваши качества, които биха ви помогнали за това. Например, знаете за себе си, че обичате да похапвате обилно, но ви е неудобно да го правите пред хора и пред другите ядете по-малко. Тогава изхода е да се храните пред повече хора, залагайки сам капан на себе си, да обядвате с колеги, да каните съседите на гости или вие да се храните навън. Естествено това не може да е вечно, защото е свързано с време и средства, но правете го за два месеца и след това ще видите, че сте придобили навик и ядете по-малко дори вкъщи, защото стомахът свиква де приема по-малко храна и се свива, а при по-обилно хранене ви става тежко. Друг вариант е да обичате да мързелувате вечер след работа. В такъв случай зареждайте хладилника си с по-малко храна, а съответно мързелът ще ви попречи да отидете до магазина. Ето как отрицателно качество + интелект и изобретателност може да бъде използвано в наша полза.

            Пример № 3: Друг вариант – как например да се преборите с това, че сте разхвърляни и неподредени. Открийте друго ваше качество/недостатък, което може да използвате „против” вас. Например, че се срамувате от факта, че стаята ви е разхвърляна. Сутринта поканете някои ваш приятел на гости да погледате филм, някоя ваша съседка да види цветята в стаята ви или кажете на майка си/жена си/мъжа си какво искате да постигнете и тя/той ще намери начин за известен период от време да праща „неочаквани” посетители при вас. По този начин ще сте нащрек и постоянно ще държите подредено, като сам ще саботирате себе си. След време ще свикнете с това и вече няма да има нужда от постоянни визити.

         За да успеете обаче с този подход, трябва да сте наясно със себе си и да знаете как ще реагирате в дадена ситуация. Изредените дотук особености на характера като срам, мързел, честолюбие, трябва да са толкова силни, че да са равностойни на вредните навици /лакомия, пушене, разхвърляност/, в противен случай рискувате да не се преборите с тях, а само да се почувствате унизени. Всъщност характерното тук е, че всеки за себе си трябва да си измисли формули-капани, които най-добре му прилягат, като обаче със сигурност трябва да използва интелекта, креативността и иновативността си. Аз вярвам във вас, вярвайте си и вие.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 10:42
Още в тази категория: Как да постигнем успех? »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics