Влез

Как да си помогнем с книгите за самоусъвършенстване?

Как да си помогнем с книгите за самоусъвършенстване? - 5.0 out of 5 based on 8 votes

Knigi-za-samousavarshenstvaneДа четем ли книги за самоусъвършенстване? Книгите за самоусъвършенстване са едни от най-популярните четива. Много от съвремените бестселъри принадлежат именно към този стил произведения. Те са свързани с всички аспекти от живота и целта им е да помогнат на хората да бъдат, каквито пожелаят - богати, известни, общителни, властни, здрави, красиви, силни, оптимисти и въобще по-добри във всяка една сфера.

  Възниква въпроса обаче има ли смисъл да се четат или това е губене на време и човек просто трябва да действа и да работи усилено, за да се развива в насоката, която желае. Предполагам, че има хора които ще кажат: "Няма смисъл да чета идеите на друг човек за достигане на някаква цел, вместо сам да вървя смело към нея". Има характери, при които книги от типа "Как да забогатея", "Как да общувам пълноценно" или "Как да влияя на хората" са излишни, те подсъзнателно намират отговора и им идва отвътре да са лидери и да постигат без усилия мечтите си. Но те едва ли са много, а и няма човек, които да е идеален в собствените си очи. Така, че ето някои причини, по които си струва да четете книги за самоусъвършенстване:

 1) Обикновено тези книги са написани от експерт, успял човек в дадена област. Той вече е постигнал това, към което се стремите. Няма нужда сами да откривате топлата вода, защото той/тя ще ви преведе стъпка по стъпка по пътя към успеха. Ако искате например релефно тяло, логично е, че ще потърсите съвет от човек, който притежава такова. Колкото и индивидуално да е всичко, все пак има универсални съвети, които ако следвате ще постигнете целта си. Никога не е излишно да получите още едно експертно мнение.

 2) Какво трябва, за да успеем в начинанията си - постоянство, постоянство, постоянство. За да сме упорити и последователни обаче е необходимо да не губим вдъхновението си. Но не е лесно човек сам да подклажда непрекъснато интереса си в дадена област, понякога е нужна и помощ от нов свеж източник на информация по темата. Именно тук е основната роля на книгите за самоусъвършенстване - те ни зареждат с енергия и оптимизъм и дават нужните сили да разгърнем потенциала си и да вървим напред към успеха. Вдъхновяват ни за нови победи.

3) Понякога се стремим към нещо, но ни липсват основни познания за механизмите, по които можем да го постигнем. Да кажем, че искаме да отслабнем, но нямаме представа как действа организмът ни и как реагира на определен тип храна или определено физическо натоварване. Тогава трябва да се съгласите, че шансовете ни за успех са доста ниски. Мислим си, че нещо е полезно за нас, а се оказва, че сме много далеч от истината. Тези основни пропуски са една от главните пречки да се преборим с недостатъците и слабостите си. Тук е и едно от ключовите предимства на книгите за самоусъвършенстване - показват ни правилния и най-краткия път до заветната цел.

4) Много често, за да успееш в някаква област, ти трябва минимален тласък, за да започнеш от някъде. Необходимо ти е леко побутване и някои да повярва в теб, да ти каже, че можеш да имаш това, което искаш. Именно това правят авторите на въпросните книги. Те обикновено разказват за времето, когато също като вас все още не са постигнали целите си в живота и това ви дава някаква сигурност и ви вдъхва надежда, че и вие можете да успеете. 

5) Книгите за самоусъвършенстване обикновено са написани на достъпен, увлекателен език и са пълни с позитивизъм и бодър дух. Те дават сили, дават нужната енергия и я канализират по правилния начин, така че да тръгнем по най-лесния път към едно по-добро бъдеще. Те ни помагат да развиваме характера си и да тренираме тялото си, водят ни към материални придобивки или ни правят по-добри в професията.

  И накрая, макар че не всеки е устроен така че да се учи от чуждия опит и не всеки обича да чете и да бъде наставляван, мисля, че голяма част от хората могат да извлекат незаменима полза за себе си от книгите за самоусъвършенстване. Дори да вярвате, че вие сте от практиците, които не искат да седят и да си пълнят главата с нечии теории, нищо не ви пречи поне да опитате. Може да се изненадате приятно, а и малко нови знания не са излишни никога :)

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:44

7 коментари

 • Ado
  Ado Понеделник, 11 Февруари 2013 15:10 Връзка на коментара

  Правилно е това, което си написала. И аз съм чел книги за личносно развитие, някои са от полза други не. Много е важно, кой е автора на такава книга. Гледайте да е наистина популярен и успял човек, все пак нали трябва да му вярвате. :) Абе хубаво е човек да се развива, няма значение по какъв начин го прави.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Неделя, 13 Май 2012 22:48 Връзка на коментара

  Златка, добре дошла в коментарите. Много ме радват думите ти! Дават ми стимул да продължа да пиша!

 • zlatka trifonova
  zlatka trifonova Неделя, 13 Май 2012 18:57 Връзка на коментара

  Благодаря ви,че ви има и аз се свързах с вас.Тук намерих отговор на много мои въпроси и се надявам да се справя със застоя в моята диета.По късно ще се включа с коментар.

 • Рая Христова
  Рая Христова Неделя, 06 Май 2012 11:27 Връзка на коментара

  Да, получавам го, макар че предпочитам да е за всяка статия, а не веднъж седмично накуп.

  ПС Бях ти отговорила по-рано, но коментара ми не се показва?

 • Рая Христова
  Рая Христова Четвъртък, 03 Май 2012 13:16 Връзка на коментара

  Да, получавам го, но само един път седмично. Аз лично предпочитам навреме да знам, като има нов материал, че да се включа в коментарите. Иначе след 1 седмица не ми се коментира, някак чувствам се закъсняла, и сякаш коментирам неактуална тема.

  Лично мнение де :)

  ПС И абонамент за коментари ще е хубаво да има.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 26 Април 2012 09:35 Връзка на коментара

  Благодаря, Рая. Впрочем искам да те питам получаваш ли бюлетина на сайта ми?

 • Рая Христова
  Рая Христова Четвъртък, 26 Април 2012 08:14 Връзка на коментара

  Доста добре си напипала нещата, Теди ;) За много неща човек може да се сети и сам, обаче по-лесно е някой да ти го даде наготово и да ти даде подкрепа или мотивация.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics