Влез

Късметлията и къръка. Истинска история...

Късметлията и къръка. Истинска история... - 5.0 out of 5 based on 3 votes

tornado Когато ни връхлети торнадото на живота?Срещали ли сте така наречените галеници на съдбата? Те винаги са усмихнати и имат късмет - в работата, в личния живот, навсякъде. Всички ги харесват и постоянно си свиркат и са в добро настроение. С каквото и да се захванат им върви.

 Каква е тайната им? Ако постигат това сами, трябва да има нещо, което правят по-различно от нас останалите. Най-лесно е да кажем, че някакава висша сила е предначертала пътя им и те просто са щастливци. Но дали е така в действителност?

  Впрочем има и обратния тип хора – не им върви, често са в лошо настроение, обезверени са, оплакват се постоянно и лошият късмет ги преследва навсякъде.

 Случвало ми се е да сравнявам двата типа личности. И знаете ли какво? Разликата при тях не идва от интелекта, външния вид, способностите като професионалисти, средата в която са израснали или произхода. Често те са доста сходни. Разликата е в начина на мислене.

 Ще ви дам следния пример. Наскоро бях на море – точно по време на наводнеята и проливните дъждове. Така се случи, че с мен при едни и същи условия и обстоятелства бяха представители и на двата типа хора - къръците и късметлиите.

 Ето гледната точка на всеки от тях.

 Как отговаряше човекът с лошия късмет на въпроса „Как изкарахте на морето?“:

„Не питай. Не ми се говори! Това е най-гадното море, на което съм бил! Много се радвам, че свърши. Имаше проливни дъждове. Част от заведенията на плажа бяха почти отнесени. От морето излязоха всякакви боклуци, изпочупени части от водни колелета, дори настъпих телевизор, докато се къпех.

 Ходихме и за риба няколко пъти, ама единия ден нищо не хванахме.

 След обилните дъждове, морската вода беше мътна и кафява. Последния ден се избистри, но имаше медузи. Единия ден видяхме и торнадо, което заплашително се доближаваше към нас.

 На всичкото отгоре аз бях единствения, до чиято глава протече покрива. Станах да потърся леген, който да подложа, но видях, че няма ток. С едно фенерче светихме. Ужасно беше.“

 А какъв отговор даде на същия въпрос късметлията?:

 „Супер беше на морето! Много добре изкарахме. Имаше дъждове да ни разхлаждат и не беше жега, както обикновено. Едновременно с това си ставаше и за плаж. Имахме само един ден без плаж, понеже морето беше бурно. Тогава се къпахме в басейна на комплекса, който за разлика от басейните на съседните хотели не беше напълнен с кал от наводненията. Голям късмет!

 Ходихме и за риба и се върнахме с добър улов. Така е като вали – кълве повече. А и друго много яко – видяхме торнадо на плажа и се снимахме. Колко рядко може човек да види такъв феномен!

 Последния ден имаше медузи в морето. Тези дето бяха изхвърлени на плажа беше много приятно да ги настъпиш бос. Едно мекичко ти е под крака. Събрахме в една бутилка пясък и водорасли и малки медузки, като подарък за едно детенце. Медузките живяха цяла седмица в бутилката. Абе, въобще супер си беше това море :)“

 Тази история се повтаря многократно пред очите ми. Има хора, които при най-черните обстоятелства, ще намерят нещо положително. Те винаги са доволни от услугите, които получават, от стоките, които купуват, от времето навън и от съдбата си като цяло, Щастието за тях е съзнателен избор. Това според мен също не е по рождение. За да си късметлия, трябва да практикуваш положително мислене постоянно.

 Както се казва: „Мисълта поражда действие, действието изгражда навици, навиците изграждат характер, а характерът определя съдбата.“

 А само наш избор е какви мисли да пораждаме. Нека се опитаме да заместваме всяка негативна мисъл с позитивна. Да направим съзнателния избор да сме ЩАСТЛИВИ :)

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 11 Юли 2014 16:00
Още в тази категория: « Идея за по-добър живот

2 коментари

  • Теодора Дончева-Влаховска
    Теодора Дончева-Влаховска Понеделник, 21 Юли 2014 17:19 Връзка на коментара

    О, да! Ели, точно така е!

  • Ели
    Ели Понеделник, 21 Юли 2014 16:23 Връзка на коментара

    Хайде и аз да се изкажа за разликата м-у оптимистично и песимистично настроените хора. Моето схващане е, че се различават по мирогледа, а той е съвкупност от множество фактори, но голямата тежест тук се пада на семейството и приятелите. Така че да възпитаваме себе си, защото каквото и да правим, децата ни приличат на нас.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics