Logo
Печат на тази страница

Следпразнична депресия?! Вземете доза смях!

Следпразнична депресия?! Вземете доза смях! - 4.9 out of 5 based on 7 votes

praznici-depresiaСледпразнична депресия?! /Снимка: www.blogs.psychcentral.com При някои хора паниката и депресията започват още преди да са настъпили самите празници. Те просто не могат да се примирят с еуфорията, тежките роднински сбирки и предстоящото изпразване на джоба. Цялата празнична лудница изглежда като едно голямо сурвакане с гьостерицата, което завършва така: "Сурва, сурва година, дай пари да си замина". Сякаш стотици просещи ръце са насочени към нас - не можем да устоим на десетките медийни кампании, рекламни трикове и палави детски очички.

  Но да оставим финансовия аспект - обилните трапези също са предпоставка за стресирането на организма и състоянието на депресия и умора. Вярваме, че е редно да "си отядем", за да си наваксаме за една година напред. Да не говорим за празничното пиянство на един народ, което допълнително влошава цялата картинка, като включва в активния ни речник думи като "главотрес" и "мозъчно заметресение".

  Какво да направим, за дойдем на себе си? Ето моите предложения:

  - Разтоварете напрежението. Помързелувайте /На мен ми се падна следния късмет: "Дъждът вали, вали, вали, прасето в кочината спи, а тебе мързелът крилат примамва те в мек креват"/. Отделете време за себе си и се позабавлявайте по ваш начин. С гледане на филми, дълъг душ/вана, масаж, ароматерапия и др. Ако си направите маска на лицето с хума, не изненадвайте близките си в гръб, защото и те също са стресирани.

- Не прекалявайте с взирането в екрана на компютъра /Освен ако не четете ЗдравДух.ком/. По-добре се разходете на свеж въздух за малко и се раздвижете.

 - Пийте повече вода, защото прекаляването със сладката, мазна и солена храна води до дехидратиране. И да отбележа - не приемам оправдания от типа "За какво ми е вода - да не съм мръсен?" и "Водата е само за миене".

 - Направете си пречистващ ден на плодове и сокове, за да отстраните токсините. Но нямам предвид да обявите гордо: "Аз съм на ябълкова диета! Ям всичко друго освен ябълки.:)"

 - Отстранете всички видове токсини като алкохола и цигарите. Или поне направете всичко възможно да ги понамалите - има и алтернативи. Впрочем наскоро съвсем непринудено мъжът ми измисли следния виц:

- Знаете ли как е на шопски пуша електронна цигара?

- Как?

- Сецам фазомеро!

- Като се върнете на работа разкажете на колегите си за най-големите и смешни гафове, които са станали през празниците. Винаги има такива. Разкажете и някои виц. Е, можете да пропуснете серията сексистки като "Защо тоалетната чиния е по-добра от жената". Обаче този е готин според мен:

- Как изкара Новата година? 

- Като подарък.

- ??!!

- Цялата нощ лежах под елхата...

Споделете и вашите предложения за подобряване на настроението. Или пък просто разкажете някой готин виц в коментарите.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

  Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:06
ZdravDuh.com. Всички права запазени @2015