Влез

4 развенчани мита за грижата за кожата и предпазването и от кожен рак

4 развенчани мита за грижата за кожата и предпазването и от кожен рак - 5.0 out of 5 based on 10 votes

  Krasiva-kojaДнес в Рубриката „Стани автор” ми гостува дерматолог Диана Иванова. Тя е специалист с повече от десетгодишен стаж и ще ни разкрие истината за това доколко ефикасни са козметичните продукти за предпазване на кожата ни.

  Сред постоянната шумотевица около нови продукти против акне, бръчки, против стареене на кожата и ежедневната грижа за нея, вече е доста трудно да се постави граница между реалността и търговските трикове. Затова, тук ще ви покажем фактите и ще разбием най-популярните митове за красотата.

  Мит 1: Солариумите са по-безопасния начин за придобиване на тен, тъй като те не излъчват UVB лъчи

  Може би всички знаете, че прекаляването със слънчевите лъчи може да доведе до появата на кожен рак и преждевременното й състаряване. Но какво можем да кажем за солариумите? За тях е известно, че филтрират ултравиолетовите В лъчи, но въпреки това, вие сте изложени на UVA лъчи, които проникват дълбоко в кожата и причиняват повреди, които също могат да доведат до кожен рак и стареене.

  Мит 2: Колкото по-висок слънцезащитен фактор се използва, толкова по-добра е защитата

  Съществуват три вида слънчеви лъчи, UVA, B и С. UVA лъчите проникват дълбоко в кожата, като водят до промяна на пигментацията и се стига до поява на тен. UVВ лъчите са основните причинители на изгарянията. Те могат да увредят ДНК-то на кожата и да предизвикат фотосъстаряване, пигментни промени и карциноми (кожен рак). UVС лъчите не успяват да достигнат до земята, тъй като те се абсорбират от атмосферата.

  Използването на слънцезащитни продукти следва да ви предпази от първите два вида лъчи. Те обаче могат да се справят с тази задача, единствено когато са с фактор не по-малък от 15 и задължително съдържание на една от следните съставки: Мексорил, Оксибензон, Авобензон (Парсол 1789) или титанов диоксид.

  Мит 3: Не е нужно използването на слънцезащитни продукти в облачен ден

  Дори в облачни дни, ултравиолетовите лъчи достигат до повърхността на земята. Така, че не забравяйте слънцезащитните кремове всеки ден, като ги използвате на всеки два часа. Също така, не ставайте жертва на мита, че когато използвате грим с ултравиолетова защита, вие сте абсолютно защитени.

 Гримовете имат съвсем лек фактор и ако трябва да се предпазите от кожен рак, то вие трябва да нанесете поне 14 или 15 слоя, което на практика е невъзможно. Затова, преди да поставите грима си, използвайте първо слънцезащитен продукт. Оставете го да  бъде абсорбиран от кожата и след това започнете разкрасяването си.

  Мит 4: Скъпите продукти, използвани за грижа за кожата действат най-добре

  Това просто не е вярно. Много от продуктите на по-приемливи цени са с доста по-високо качество от скъпите, за които се плаща повече, тъй като са от определена марка. Активните съставки са тези, които играят важната роля за предпазване от кожен рак и други проблеми, а те могат да бъдат открити както в кремовете от луксозните бутици, така и в тези от аптеките. Ако искате да плащате повече заради опаковката, това е друг въпрос.

  За допълнителни въпроси и консултации с дерматолог Иванова погледнете тук!

 Станете и вие автор или споделете история в ЗдравДух.ком. 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

  Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наЧетвъртък, 13 Февруари 2014 15:57

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics