Влез

100 минути за красотата

100 минути за красотата - 4.6 out of 5 based on 7 votes

 100-minuti-za-krasotaПомните ли рубриката, която обявих "Стани автор, сподели история или предложи статия"? Една от редовните читателки на блога - Румяна Йоцева, реши да сподели с нас две доста интересни упражнения за поддържане на лицевия контур. Те са от книгата "100 минути за красотата", която трудно може да бъде открита днес, тъй като последното й издание е от 1978 г. Ако имате библиотечка от соца, вероятно ще намерите там тази малка и полезна книжка. Авторката й - Зофия Вендровска е разработила специални упражнения за изграждане на красива, гъвкава и стройна фигура. Тя дава и полезни съвети за правилното хранене, използването на козметика, организирането на работния ден и др.

  Ето какво ми пише Руми:
 
  Вашето предложение да споделим нещо в Здрав дух.сом ме въодушеви и искам да ви споделя нещо, което наскоро открих, разчиствайки библиотеката си. Темата е точно в духа на сайта. Дано написаното да ви хареса.
 
Откритието ми се нарича "100 минути за красотата", това е една малка книжка написана отдавна от една дама - Зофия Вендорвска. Авторката й твърди, че на една жена са й необходими не повече от 100 минути на ден, за да бъде красива. Не знам за вас, но аз нямам 100 свободни минути на ден. Обаче, в книжката има доста интересни нещица. Дори почнах да изпълнявам някой от тях.  
 
  platysma-uprajnenieМускул platysma / Снимка: Гугъл изображенияМускул platysma / Снимка: Гугъл изображения1) Първото е упражнение, което няма да ви покаже никой фитнес инструктор, но според авторката неупражняването на този конкретен мускул издава възрастта ни по-ясно от бръчките около очите и устата и по-рано от загубената тънка талия. Упражнението е за мускула на шията, наречен platysma. Намира се отстрани и в предната област на шията.
 
 Дейността му се състои в повдигане кожата на шията заедно с подкожната мазнина и ако той е слаб, занемарен и нетрениран увисват бузите, разваля се овала на лицето, образува се двойна брадичка, кожата на шията се покрива с дребни бръчки, без да броим двете или трите дълбоки напречни бразди. Познахте ли се в огледалото? Аз - да.
 
  Упражнението е следното: застанете пред огледалото, едната ръка поставете малко по-ниско от линията на ключиците, а другата под брадичката. Така ще можете да усетите движението на мускула. След това енергично извиваш ъглите на устата надолу /сякаш изразяваш презрение/.Устните образуват подкова, като на плачещо дете. Едновременно с това опитай напълно съзнателно бързо да стегнеи широкия мускул, езикът е притиснат до небцето.
 
  При добро изпълнение в огледалото ще видите нещо, което не бихте искали да виждате на тъмно или насаме, но повярвайте - за добро е. Ще забележите, че кожата в горната част на гръдния кош видимо се повдига нагоре при свиване на мускула, а на шията се появяват ветрилообразно разположени тънки и дебели "въженца". Свиването трябва да е бързо и краткотрайно. Трябва да се повтаря 10-15 пъти всекидневно.
 
  Когато се научите да го правите, което не става много лесно, но това не значи да се предавате, огледалото вече няма да ви е нужно, още повече при физиономията, която ви гледа от там.
 
  Авторката твърди,че резултатът ще ви проличи след един, най-много два месеца. Аз го правя от една седмица. Толкова упорито се упражнявах, че все още имам мускулна треска отпред на шията. Не се шегувам. Пробвайте и после ще си поговорим пак.
 
  Ако напишете в Гугъл PLATYSMA ще излязат доста резултати, които картинно да ви покажат за какво говоря. Не се страхувайте да опитате!
 
  2) След като ви разказах за Platysma и за това как да се грижим за нея ми се иска да довърша темата за шията и овала на лицето със следното предложение: след изпълнението на упражнението, което аз все още правя сутрин пред огледалото докато си слагам крем на лицето правя и нещо по-различно - обръщам глава надясно и с опакото на дясната ръка потупвам доста силно при това, лявата страна на брадичката и челюстта. Точно там където се разваля овала на лицето след определен брой рождени дни. Направо си пляскам шамарчета /тук съпругът ми винаги се намесва, предлагайки да ме замести-ха ха/. След това обръщам глава наляво и повтарям същото с лявата ръка. Движението е само в ставата на китката.
 
  Кожата се зачервява леко, но това бързо изчезва. Освен това напълно ме разсънва, което не е лесна задача по принцип. Правя го от скоро и не мога да докладвам за резултат все още. Ще изчакам поне месец. И още нещо за мен- вече съм във възрастта 40+ и  имам някои поражения, но съм уверена, че правилото по-добре късно, отколкото никога важи с пълна сила.
 
Всичко, което ви разказах до тук намерих в книжката от преди 34 години /представяте ли си, издадена е през 1978г/, наречена "100 минути за красотата".
 
 Благодаря на Руми за полезните упражнения, поднесени с хумор и зареждащи с позитивизъм и добро настроение. Надявам се и други от вас да се престрашат да ни споделят полезни и интересни неща. 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наЧетвъртък, 13 Февруари 2014 15:36

5 коментари

 • Маргарита
  Маргарита Събота, 23 Февруари 2013 14:27 Връзка на коментара

  Няма по добра книжка за красота. Препоръчвам с две ръце тази книжка. Много неща западните учени в момента откриват, а авторката ги е написала още през 70-те. Намерете си я, няма да съжалявате!

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 15 Декември 2012 14:46 Връзка на коментара

  Не, Румелия, съветите са от читателка - Руми Йоцева. Точно това е идеята за споделянето в сайта - други освен мен да разкажат за полезния си личен опит. По този начин ще се разнообрази съдържанието. А книгата бих я прочела, ако я намеря.

  Всъщност защо и ти не се включиш с твои идеи или съвети?

 • Румелия
  Румелия Събота, 15 Декември 2012 12:43 Връзка на коментара

  Теди, мислех че вече си чела книжката. И даваш проверени съвети.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 12 Декември 2012 20:08 Връзка на коментара

  Румелия, вероятно и аз ако се разровя из библиотеката на родителите ми, ще я открия.

  Според мен няма значение, че е от соца. Хубавата книга си е хубава, независимо от това колко е стара. Даже понякога, изпиталите проверката на времето са по-ценни.

 • Румелия
  Румелия Сряда, 12 Декември 2012 19:03 Връзка на коментара

  Теди, и аз го имам книжлето. От соца е, но съветите и рецептите са натурални, което доста ме радва.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics