Влез

Хара хачи бу (Не преяждай!)

Хара хачи бу (Не преяждай!) - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Хара хачи бу www.webmd.com Хара хачи бу

 Ако може да се изведе само едно единствено правило за това как да сме здрави и млади по-дълго, кое ще бъде то? Аз бих заложила на принципа "Не преяждай". Защо? Много е просто поемането на излишна храна ни състарява!

 Повечето приети калории водят до напълняване, а както знаем никъде по света не е документиран случай на пълен столетник. Килограмите в повече са причина за възникване на възпалителни процеси в организма и ни разболяват. Освен това провокират и възбуждат имунната ни система, а този процес е в основата на състаряването. Вижте защо тук.

  Доказано е, че ограничаването на приетите калории на лабораторни мишки удължава значително продължителността на живота им. Защо същото да не важи и при хората? Като се нахраним обилно, приетите огромни порции трябва да се обработят от организма. Както споменах имунните клетки винаги са нащрек, а ние имаме милиони от тях в стомаха, които като граничари охраняват територията ни и "обискират" всяко вещество, което е на път да навлезе в кръвообращението ни. 

 Освен това за разграждането на мазнините, белтъчините и въглехидратите са необходими витамини и минерални вещества. Храносмилането е тежък процес, който изисква много ресурси и енергия. Не случайно, когато преядем ни се доспива. Организмът забавя метаболизма ни и "се съсредоточава" върху обработването на храната.

 А изчерпването на витамините и микроелементите е много сериозен проблем, който може да ни накара да се чувстваме постоянно изморени и дори депресирани. Нещо повече - състояние като остеопороза може да е в следствие на обилно преяждане, защото за храносмилането е необходим калций. Ако той не е достатъчен, организмът го извлича от костите ни, а това ги прави по-чупливи.

 Споменах, че животът на лабораторни мишки се удължава, когато се ограничат приетите калории, но защо да говорим за животни, когато подобни изследвания са правени върху начина на живот на столетници в отлично здраве. Перфектен пример в това отношение е населението на японския остров Окинава. Столетниците там освен, че са повече от почти всяко кътче на света, са и в много добра кондиция. В тази статия няма да разглеждам всички техни навици, но искам да се спра на едно тяхно основно правило. Когато започват да се хранят, те винаги произнасят думите: 'Хара хачи бу". А това означава приблизително: "Спри да се храниш, когато се заситиш на 80%". 

 И така, ако трябва да изведа едно единствено първично правило за това как да се храним по-здравословно, то ще е нещо, което баба ми (1911) и леля ми (1937) са ми казвали. А именно "Ставай от масата леко гладен!" Леля ми често добавя: " За да си сигурен, че ще ядеш по-малко по време на хранене носи най-тесния си панталон и не отпускай колана" :) Е това ми се струва малко драстично, но ако смятате че ще помогне, моля възползвайте се. Друг "трик" е храненето в малки чинии - то е характерно за японската култура. В наши дни порциите стават все по-големи и по-големи, а това води до "епидемия от затлъстяване".

 Оказва се, че във всяка една култура, това правило си го има и си се предава през вековете. А учените са на мнение, че през поколенията оцеляват най-вече полезните обичай. Като например обичаят на индианците да готвят вътре в шатрите си. Когато външни "доброжелатели" ги убеждават да не го правят, понеже димът е вреден за дробовете, голяма част от племето измира от малария. Оказва се, че именно димът разгонва маларийните комари и предпазва хората. Причината обаче този обичай да се запази, не била ясна на никого.

 Така че, ако не вярвате в "хара хачи бу", попитайте баба си и дядо си, как е правилно да се храним. Сигурна съм, че ще потвърдят това логично правило.

 За да достигне до мозъка сигнала за ситост трябва да мине известно време. Именно затова да си леко гладен или да усещаш, че имаш място за още храна като ставаш от масата, е изключително важно. Ако си 100% сит, това означава че си преял. А преяждането е равно на старост и болест. Вие си избирате!

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

Последно променена наПонеделник, 20 Април 2015 11:54

4 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Събота, 18 Април 2015 12:44 Връзка на коментара

  Благодаря на всички за симпатичните коментари :)

  Борислава, аз преди изпуснах възможност да отида в Япония и сега съжалявам. Имам приятелка която в момента е там и много се възхищава на културата им. Даже казва, че ще се "разглези" много и като се върне, ще изпита културен шок.

  Ели, много ми хареса "Извечната мъдрост на японския народ". Определено са по-близо от нас до истините за здравето :)

  Любка, от опит мога да кажа, че мантрата върши работа. Много е приятна и направо прониква в подсъзнанието ти "Хара хачи бу" !!!!

 • Любка Попова
  Любка Попова Петък, 17 Април 2015 12:36 Връзка на коментара

  Благодяря за хубавата статия!
  Това наистина е едно от най-важните условия да не трупаме излишни килограми!
  Скоро чух едно определение за българската кухня (по повод на празничните трапези), че нашата рецепта е да имаме от всичко и по много!
  Когато се храним не влагаме много мислене, а по-скоро подсъзнанието ни движи нещата. Харесва ми тази мантра, която можем да си казваме преди да се храним, защото някак ще ни подсеща за умереност.

 • Ели
  Ели Сряда, 15 Април 2015 23:37 Връзка на коментара

  Тази статийка ми допадна особено. Споделям същите схващания и в резултат на множество прочетени книжки и прегледани изследвания мога да кажа, че и според мен истината е някъде в тази насока.
  Лошото е, че ние европейските хора не се осланяме дотолкова на традициите си както хората от изтока, което не само не работи в наша полза, ами дори и ни носи все повече и по-разпространяващи се заболявания. Не мога да пропусна да спомена извечната мъдрост на японския народ, който дори не е въвел тоалетните тронове за санитарните си нужди. Мисля, че това също е тема, по която писаното в нашето интернет пространство е не толкова много и не толкова разпространено.

 • Борислава
  Борислава Сряда, 15 Април 2015 20:15 Връзка на коментара

  Ехххх ако имам възможност един ден, ще отида в Япония да си създам малко добри навици :) Може да пишете по-често за тях и начина им на хранене :)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics